Opleidingen details Panta Rhei Opleidingen VOF
Fasciaal systeem in de osteopathie (ID nummer: 326342)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Osteopathie gerelateerde nascholing of symposia binnen NL/VL21Vanaf 18-10-2018
Overig Osteopathie gerelateerde nascholing of symposia28Vanaf 18-10-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Deze cursus bestaat uit drie modules.

De eerste module wordt gegeven door Jaap van de wal MD en Robert Schleip PhD.

Dag 1 Door Jaap van de Wal MD

Fascia, een system van connectiviteit en integriteit, van tensegrity en innerlijk? Een benadering gebaseerd op de functionele morfologie van het meso(-derm) met Jaap van der Wal MDSinds de tachtiger jaren van de 20e eeuw en tot aan zijn pensionering in 2012 als anatoom-embryoloog aan de universiteit van Maastricht, Nederland, heeft Jaap van der Wal MD PhD onderzoek gedaan naar de functionele architectuur van het bind- en spierweefsel in het zogenaamde Houdings- en Bewegingsapparaat (HBA). Samen met zijn collega’s ontwikkelde hij een zogenaamde trans-anatomisch kijk op de architectuur van het bindweefsel als zijnde instrumenteel voor de organisatie van de propriocepsis.

Het was echter pas door zijn werk als docent in Dynamische Embryologie en Morfologie (cursussen en lezingen over Het Embryo in ons - De mens als Embryo) dat hij bekend raakte met het concept van “fascie” zoals dat wordt gepresenteerd door Andrew Taylor Still en wordt toegepast in kringen van osteopathie en fascia research. Zijn bijdrage aan het domein van fascia research wordt vooral gevormd door de inbreng van een nieuw concept betreffende de functionele architectuur van fascie. Vragen als Is het spier-bindweefsel-skeletsysteem (SBS) georganiseerd als een zogenaamd “tensegrity system”? doen de behoefte ontstaan aan een nieuw raamwerk van definities en begrippen dat een alternatief kan zijn voor de gedateerde anatomische en analysebenadering van fascie. In deze laatste visie valt de fascie uiteen in verschillende afzonderlijke elementen (van het zogenaamde spier-skeletsysteem, van de viscerale organisatie en van de algemene lichaamsfascie enzovoort).

Naar zijn mening bestaat de noodzaak voor een herzien algemeen concept ten aanzien van “fascie” als orgaan of als systeem. In deze workshop zal het begrip fascie worden gerevalueerd en een concept worden uitgeprobeerd dat gebaseerd is op een fenomenologische functionele morfologie van de embryonale kiemlaag en in het algemeen en van het meso(-derm) in het bijzonder. De fascie zal worden geïntroduceerd als “Binnen-Weefsel” of “Systeem van Innerlijkheid”. Een meer organisch en holistisch concept van fascie als matrixorgaan, daarbij het citaat van AT Still in ogenschouw nemend dat “The soul of man with all the streams of pure living water seems to dwell in the fascia of his body.” [1][1] Philosophy of Osteopathy 1899, page 165

Dag 2 van de eerste Module wordt gegeven door Robert Schleip PhD

Fascia as a sensory organ - Latest insights and practical application for manual therapy

The body wide network of collagenous fibrous connective tissues (fasciae) constitutes by far the richest organ for perceiving our own body. The myriad of sensory receptors (>100 million) in this network by far outnumbers our sense of seeing, hearing, taste etc.

This densely packed workshop will explore latest insights about the  nociceptive properties of the fascial tissues, which will be translated to specific myofascial interventions for the treatment of fascial low back pain as well as for fascial neck/shoulder pathologies. In addition, the important role of fascial proprioception will be explored in detail. Stimulation of mechanosensitive proprioceptors (Golgi, Pacini, Ruffini and free nerve endings) can provide very potent leverage for polymodal neurons in the posterior horn of the spinal cord, thereby resetting a previous focus on regional amplification of potential nociception. An intriguing aspect of this work will be provided by recent research findings concerning the role of the client’s mindful attention during the therapeutic interaction. For this purpose, we will play with the enhancement of voluntarily directed slow-motion micromovements of the client during specific myofascial techniques of the therapist.

Finally, the role of fascial interoception will be investigated, which project more to the cortical insula than to the somatomotor cortext. Practical applications will address the periostal and visceral fasciae, as well as the ‚tactile C-afferents‘ found in skin and superficial fascia.

More about Dr. Robert Schleip: www.somatics.de , www.fasciaresearch.de   Related video links: https://youtu.be/Owd3_JrAseo   https://youtu.be/miIIGLLmXIc

Module 2 wordt gegeven aan de universiteit van Maastricht op de afdeling functionele anatomie. Hij bestaat uit twee dagen. Op dag een wordt de anatomie van de schouder hal regio besproken in theorie en vervolgens wordt er aan geprepareerde kadaver materialen naar structuren "gezocht". In de middag wordt er bij fresh frozen kadaver materiaal een live dissectie gedaan van het fasciaal systeem. Op dag 2 wordt het zelfde gedaan doch nu  in de bekken en heup regio. Frank Vermeule doet de theoretische inleiding, universitair docent Arno Lataster MD de snijzaal practica.

Module 3 wordt gegeven door de bekende Franse osteopaat Serge Paoletti, bekend van zijn boek over het fasciaal systeem. Hij gaat in op het onderzoek en de behandeling van het fasciaal systeem. Iedere regio van het lichaam wordt lokaal, regionaal en in interactie met andere delen van het lichaam onderzocht en behandeld.

49
21
28
9.00-10.30 uur.
Pauze
10.45-12.30 uur
pauze
13.45-15.15 uur
pauze
15.30-17.30 uur
Tijd9:00 - 17:30
LocatieRijen (NL) (Toon kaart)

Panta Rhei is een bureau dat zich bezig houdt met de organisatie van postgraduate cursussen voor de osteopathie. Panta Rhei biedt een gevarieerd nascholingsprogramma voor de osteopaat. Speciaal hiervoor worden gastdocenten uit binnen- en buitenland geïnviteerd om zo een breed programma aan te kunnen bieden.Panta Rhei bestaat sinds begin 2000. De cursussen zijn gericht op afgestudeerde osteopaten. Ieder jaar komen alle facetten van de osteopathie terug in ons cursuspakket.

Ericssonstraat 2
5121 ML
Rijen
Ericssonstraat 2
5121 ML
Rijen
+31 (0) 621700937