Opleidingen details SGBO Radboudumc
Training didactische vaardigheden - De kunst van het vragen stellen (ID nummer: 326222)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Sociale Geneeskunde algemeen/algemeen medisch527-6-2018 t/m 26-6-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Deze dag is bedoeld voor collega's die mentor of praktijkopleider zijn en/of ICT groepbegeleider. We hebben al vaker met deze artsen gewerkt.

Achtergrond
Deze dag over ‘de kunst van het vragen stellen’ gaat over het stellen van ‘goede vragen’. Dat zijn vragen die werken in het coachende gesprek, maar ook bij intercollegiale consultatie of intervisie. De kwaliteit van een vraag wordt niet bepaald door de bedoeling van de vraagsteller, maar door het effect dat de vraag heeft op de ontvanger. Voor een coach - maar niet alleen voor de coach - is het van grote waarde dat hij in staat is bij de ander waar te nemen wat het effect is van zijn vraag, en deze zo nodig kan herformuleren. Het is een belangrijke vaardigheid om goede (activerende, verdiepende, verhelderende) vragen te kunnen stellen.

Tijdens deze dag besteden we aandacht aan coachende gespreksvoering in een-op-een contacten, maar ook aan groepsgewijze begeleiding bij intervisie en intercollegiale toetsing. Op een interactieve wijze zullen theorie, methodische tips, oefeningen en feedback elkaar afwisselen.

Resultaat
- Je bent je bewust van je rol als collegiaal coach/mentor; en je weet hoe je de daarbij horende kwaliteiten kunt inzetten.
- Je hebt feedback gekregen op je vaardigheden om ‘goede vragen’ te stellen in je gesprekken als coach/mentor.
- Je maakt kennis en oefent met de leermethode ‘Helpende vragen’ die toepasbaar is in het kader van het begeleiden van intervisie en intercollegiale toetsing.

Opzet en inhoud
In de ochtend staan we stil bij de coach/mentorrol vanuit de theorie van John Heron (UK) over faciliterende stijlen. We onderzoeken hoe we formele en informele gesprekken met collega’s kunnen voeren en we beschouwen onze voorkeursstijl en de effectiviteit daarvan. We oefenen met de ‘kunst van het vragen stellen’ aan de hand van eigen vraagstukken die te maken hebben met de coach / mentorrol. We spitsen dit toe op het begeleiden van jonge collega’s.
In de middag oefenen we met de methode ‘Helpende vragen’ die is bedoeld voor intervisie of ICT-bijeenkomsten. In ICT gaat veel tijd verloren aan ‘nieuwsgierigheidsvragen’ zoals ‘hoe groot is het bedrijf?’ of ‘hoe lang duurt dit al?’ Vragen die de casus-inbrenger niet helpen omdat hij het antwoord al kent. ‘Helpende vragen’ dragen wel bij aan een oplossing doordat ze de casus-inbrenger aan het denken zetten. Met deze methode neemt de kwaliteit van de vragen sterk toe. Daarmee wint ICT of intervisie flink aan waarde.

Docenten
Bart Dollekens is bedrijfsarts en instituutsopleider bij de SGBO.
Rozemarijn van der Gulden is psycholoog en trainer bij Miraculum en het Radboudumc.
Vincent van Reusel is management consultant en trainer bij NEXTprofessional.nl.

Zie voor aanvullende informatie de bijlage

Tijd9:30 - 16:15
LocatieRavenstein (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:15
LocatieRavenstein (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:15
LocatieRavenstein (NL) (Toon kaart)

De SGBO Radboudumc opleidingen tot bedrijfsarts, verzekeringsarts en praktijkopleiders organiseert geregeld na- en bijscholing.

Radboudumc Geert Grooteplein Noord 21 (149) Postbus 9101 (149)
6500 HB
Nijmegen
SGBO Radboudumc Geert Grooteplein Noord 21 (149) Postbus 9101 (149)
6500 HB
Nijmegen
024 - 3618181