Opleidingen details CHE voor Professionals Sociale Studies
Post-hbo Sprekend Autisme (ID nummer: 326191)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Cliƫntondersteuners12910-9-2018 t/m 9-9-2019
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen12910-9-2018 t/m 9-9-2019
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk12910-9-2018 t/m 9-9-2019
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen12910-9-2018 t/m 9-9-2019
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Werker12910-9-2018 t/m 9-9-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

‘Sprekend autisme!’ is bedoeld voor begeleiders/hulpverleners  van jongeren en (jong)volwassenen met autisme (met een gemiddeld tot hoogbegaafde intelligentie).

De titel van de opleiding heeft een dubbele betekenis en deze dubbelheid zult u bij de begeleiding van mensen met autisme waarschijnlijk ook vaak ervaren.

Wat kan het lastig zijn om in te schatten welk gedrag voortkomt uit het autisme en welk gedrag ‘zo maar’ bij de betreffende persoon hoort. Wat kan het lastig zijn autisme van andere diagnoses te onderscheiden wanneer er zoveel overlap bestaat en er sprake is van comorbiditeit.

Waar zit het autisme en waarin uit het zich?

In deze opleiding willen we daarom veel aandacht besteden aan de verschillende uitingsvormen van autisme en aan allerlei benaderingen die hierop kunnen aansluiten en zo kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van mensen met autisme.

En wat kunnen we veel leren over autisme, juist door de personen zelf! Bijvoorbeeld door  bewust bij mij deze opleiding te volgen. Maar ook uw cliënten zullen u en uw gedrag voortdurend spiegelen en zo zelf aan u duidelijk proberen te maken wat zij nodig hebben om te kunnen ontwikkelen en functioneren. Zo kunt u ook de meerwaarde van autisme in de samenleving ontdekken.

Daarom willen we in deze opleiding een grote plek inruimen voor de ervaringsdeskundigheid van mensen met autisme.

Op deze manier willen we het autisme én de omgang met autisme op een concrete en beeldende manier met u delen en we denken dat ‘Sprekend autisme!’ u zo letterlijk en figuurlijk zal aanspreken!

In 8 volle lesdagen leert u, hoe u enerzijds zoveel mogelijk aan kunt sluiten op de mogelijkheden en eigen kracht van de persoon met autisme, zodat u respect toont voor de eigen invulling van het leven van deze persoon. Anderzijds leert u de wankele en soms onevenwichtige positie te signaleren van de persoon met autisme en inschatten waar stabiliteit gewenst is en hoe deze geboden kan worden. Het zoeken van deze balans, het juiste evenwicht, in de samenwerking met mensen met autisme zelf, is dan ook de kern van deze opleiding.

Autisme wordt beschreven als  een pervasieve ontwikkelingsstoornis, hetgeen inhoudt dat de beperkingen doordringen tot in alle gebieden van de ontwikkeling, hetzij bij ieder individu weer op een eigen manier. Steeds meer blijkt dat het begrip ‘stoornis’ vervangen kan worden door ‘een ander, eigen tempo’ in de ontwikkeling. Eén persoon met autisme herbergt, als het ware, verschillende ontwikkelingsleeftijden in zich. Dit geldt zowel op mentaal als op fysiek niveau. Door aan te sluiten op deze ‘Regenboogleeftijd’ biedt u kansen voor het verder stimuleren van de ontwikkeling. Hiertoe worden in deze opleiding handvatten gegeven op een concrete manier, die aansluiten op de directe praktijk.

Veel aandacht wordt besteed aan bestaande methoden en technieken. Strategieën als de ‘oplossingsgerichte begeleiding’, ‘levensloopbegeleiding’, en de ‘Impact Technieken’, enz. worden echter in een ‘autismevriendelijk jasje’ gegoten en als het ware vertaald naar de gedachtewereld en ontwikkelingsleeftijd van de specifieke persoon met autisme. Zo sluit de begeleiding op de persoon zelf aan en wordt onnodige stress (die de ontwikkeling lam kan leggen) zoveel mogelijk voorkomen. Dit alles wordt binnen een systeemgerichte benadering aangeboden, omdat het netwerk van de persoon met autisme een zeer grote rol speelt en veel kennis en ervaring heeft opgebouwd over deze persoon.

Deze houding vraagt veel.  Afstemmen op de persoon met autisme, een vertrouwensrelatie op zien te bouwen én  de bestaande methoden en technieken  vertalen naar de persoon en zijn/haar omgeving. Dit vergt overzicht en oog voor de  context wanneer de persoon met autisme door de bomen het bos niet meer ziet. Tot slot vraagt het de vaardigheid om zo nodig grenzen te stellen en de bereidheid zich door de persoon met autisme te laten spiegelen.

Daarom komen in de opleiding steeds opnieuw eigen werkhouding, inzicht en vaardigheden aan bod.

Bij de opleiding wordt veel gebruik gemaakt van beeldende, visuele oefeningen en van creatieve opdrachten, omdat deze werkvormen juist in situaties die dreigen vast te lopen, nieuwe kansen bieden en verrassende inzichten geven.

Hoewel de samenwerking met een persoon met autisme, voor beide kanten vermoeiend kan zijn, kan het in juiste banen leiden van dit proces aan de persoon met autisme de broodnodige regie over het eigen leven teruggeven. Dus niet achterblijven en gaan duwen, ook niet vooruit lopen en gaan trekken, maar samen de route uitstippelen,  elkaar aanmoedigen en stimuleren en vervolgens zij aan zij samen oplopen en de koers vasthouden.

Deze opleiding kent de volgende hoofddoelstellingen:

 

1.   De hulpverlener krijgt inzicht in zowel de mentale aspecten als de fysieke aspecten die horen bij het autisme

en in de wisselwerking hiertussen.

2.   De hulpverlener kan de Regenboog aan leeftijden op de verschillende ontwikkelingsgebieden bij de persoon

met autisme herkennen en zijn houding hierop afstemmen.

3.   De hulpverlener kan in samenwerking met de persoon met autisme begeleidingsdoelen opstellen die deze

ontwikkeling verder stimuleert, vanuit het oplossingsgerichte model.

4.   De hulpverlener is in staat deze begeleiding vorm te geven en te coördineren volgens het principe van de

levensloopbegeleiding.

5. De hulpverlener is in staat om verschillende methoden en technieken op flexibele wijze toe te passen in

deze begeleiding zodat deze helpend zijn bij het bereiken van de opgestelde doelen.

De hulpverlener werkt zo, samen met de persoon met autisme, aan een zo groot mogelijke zelfstandigheid, waarbij de

persoon met autisme zoveel mogelijk zelf de regie heeft over het eigen leven.

Nee
Bestand  
Studiegids Sprekend Autisme 2018 (002).pdf14-5-2018 15:42185 KB
 CliĆ«ntondersteuners
 GGZ agogen
 Maatschappelijk werk
 Sociaal Agogen
 Sociaal Werkers
HoofdniveauSubniveauSub-subniveau
SectorenAlgemeenAlgemeen Maatschappelijk Werk
SectorenJeugdJeugdhulpverlening
SectorenJeugdKinder- en Jeugdzorg
SectorenJeugdSchoolmaatschappelijk Werk
10-9-2018 t/m 17-12-2018
Tijd09:30 - 16:30
LocatieEde (NL) (Toon kaart)

Post-hbo opleiding van Christelijke Hogeschool, CHE voor Professionals Sociale Studies

Oude Kerkweg 100
6716 JS
EDE
Postbus 80
6710 BB
EDE
0318696300