Opleidingen details Stichting Rivierduinen
Leiderschapsprogramma GGZ Rivierduinen (ID nummer: 325773)
Cursus afgewezen!
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
Deze cursus is (nog) niet geaccrediteerd. De cursus kan om die reden niet aan dossiers worden toegevoegd.

GGZ Rivierduinen staat voor belangrijke vernieuwingsopgaven. Hoe maken we van GGZ Rivierduinen een wendbare, toekomstbestendige organisatie?  Hoe kunnen we goede en betaalbare zorg leveren? En wat vraagt dat van onze leidinggevenden en medewerkers?

GGZ Rivierduinen wil haar leidinggevenden ondersteunen om de collectieve ambities waar te maken. Leidinggevenden dragen bij aan een werkomgeving waar medewerkers met plezier en passie werken en waar ze trots op zijn.

We starten met een leerlijn Leiderschapsontwikkeling voor alle leidinggevenden en directeuren met als doel om de gewenste beweging in gang te brengen. In het programma worden de rollen van de leidinggevenden gekoppeld aan de kernwaarden vakmanschap, verbinden en vertrouwen en aan onze missie ‘Beter binnen bereik’ en onze missie ‘Herstellen doe je thuis’.

Het Leiderschapsprogramma van GGZ Rivierduinen heeft als doel alle leidinggevenden te ondersteunen bij het uitvoeren van de verschillende rollen. Hiermee wordt ieders eigen leiderschap versterkt en geeft het de gelegenheid om  kennis te nemen van de instrumenten die zorgen voor een gemeenschappelijke taal om de doelen van de organisatie te bereiken.

Het Leiderschapsprogramma wordt in samenwerking met Jaap Peters van DeLimes vormgegeven en uitgevoerd. Het Rijnlands organiseren van De Limes sluit aan bij onze visie op herstel. Rijnlands organiseren is een manier van organiseren en leidinggeven vanuit Vakmanschap, Verbinding en Vertrouwen.

Leerdoelen:
1. Het sluit aan bij de werkpraktijk; het creëert oplossingen voor concrete problemen.
2. Deelnemers zijn in staat een persoonlijk koersverhaal te vertellen dat in lijn is met de strategie van de organisatie.
3. Deelnemers weten de krachten in de afdeling  te bundelen en te verbinden met de organisatie. 
4. Deelnemers kennen hun verantwoordelijkheden, weten hoe de organisatie werkt, welke autonomie zij hebben en hebben handvatten gekregen om hun afdeling of team beter te sturen op resultaten.
5. Het biedt netwerkfuncties tussen alle (patiënt gebonden) afdelingen en het Servicebedrijf. 

Werkwijze en duur
Eind mei 2018 starten leidinggevenden, directies en Raad van Bestuur met het leiderschapsprogramma.

Koppeling met de praktijk
Het leiderschapsprogramma is erop gericht om na te denken en te werken aan wat de organisatieontwikkelingen vragen van jou als leidinggevende. Welke principes, uitgangspunten en taal hanteren we daarbij? De koppeling met de dagelijkse praktijk staat hierbij centraal. De verschillende rollen die je als manager hebt (in jouw managementteam, in jouw team en persoonlijk) komen daarbij allemaal aan bod.

Bouwstenen leiderschapsprogramma
Voor het leiderschapsprogramma nemen we twee jaar de tijd.

Het eerste jaar staat in het teken van het bouwen van het fundament. Onderwerpen als verandermanagement, besturingsfilosofie, beelden en taal van de collectieve ambitie, visie op leiderschap en leiding-geven, vakmanschap, zelfsturing, verbinding en vertrouwen komen aan bod.

Het tweede jaar ligt de focus op het bouwen van het bouwwerk en het programma wordt aan de hand van de bevindingen van het eerste jaar verder ontwikkeld.

Het programma bestaat uit 4 fysieke bijeenkomsten per jaar. Het doel van deze dagen is om de deelnemers te laden met kennis en inspiratie, die hen voorbereidt op een interventie in de praktijk. Daarvan doen zij verslag in de managementconferenties.

De dagen worden begeleidt door gidsen van DeLimes en gastdocenten. De bijeenkomsten vinden plaats op Rivierduinen of op een bijzondere externe locatie.

De 4 fysieke bijeenkomsten vinden elk kwartaal plaats en worden gecombineerd met opdrachten (na elke bijeenkomst, gemiddeld tijdsbesteding 1 tot 2 uur) .

Iedere module bestaat uit een dag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Tijdens de modules worden theorie en praktijk afgewisseld en wordt op interactieve en innovatieve wijze ingegaan op de onderwerpen waar leidinggevenden binnen GGZ Rivierduinen tegen aan lopen.

Samenstelling groepen
De groepen bestaan uit een mix van circa 15 leidinggevenden: managers algemene zaken, managers behandelzaken, managers decentrale zorgadministratie en managers van het Servicebedrijf. In het eerste jaar starten we met een aparte directeuren groep. De groepen gaan onder begeleiding van gidsen en gastdocenten van DeLimes aan het werk.

(Meerdaagse) Nascholing
 
0
Hoofdniveau
Beleidspsychiatrie
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen4 Bijeenkomsten (Jaar 1 van het programma)

Wij zijn een grote GGz instelling die zelf middels de afdeling Academie (voorheen: Leer- en Ontwikkelcentrum) veel trainingen die in aanmerking komen voor accreditatie organiseert.

Sandifortdreef 17
2333 ZZ
Leiden
Postbus 405
2300AK
Leiden
071-8907760