Opleidingen details SOMT University Amersfoort
Beoordelen bekkenbodemfunctie en disfuncties bij kinderen (ID nummer: 325209)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijk16 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De kinderfysiotherapeut is in staat om op basis van specifieke kennis en vaardigheden een deskundig oordeel te vormen over stoornissen in de zindelijkheid, mictie  (overdag en/of ’s nachts) en/of defecatie of veroorzaakt door buikpijnklachten. Uitgangspunt voor onderzoek en behandeling is een hulpvraag op dit gebied.
In de bekkenregio richt de kinderfysiotherapeut zich op functiestoornissen in het houdings- en bewegingsapparaat gerelateerd aan functiestoornissen van de organen in het kleine bekken, die beïnvloed kunnen worden door functieverbetering van dit onderdeel van het houdings- en bewegingsapparaat.
Het lichamelijk onderzoek dient gericht te zijn op het uitsluiten van het vermoeden van specifieke pathologie en op het bepalen van de behandelbare doelen voor de kinderfysiotherapeut. Derhalve maakt inspectie en uitwendige palpatie van het urogenitaal gebied deel uit van het lichamelijk onderzoek.

Tot op heden is in de aanvullende scholing op het gebied van problemen in de bekkenregio onvoldoende aandacht geschonken aan de inspectie en uitwendige palpatie van het bekkenbodemgebied alsmede het gebruik van EMG apparatuur door kinderfysiotherapeuten. Het inwendig onderzoeken en behandelen behoort niet tot het domein van de kinderfysiotherapeut met aanvullende scholing “problemen in de bekkenregio”.
Middels deze cursus zal de kinderfysiotherapeut zich bekwamen in het verrichten van deze inspectie en uitwendige palpatie en zal tevens in staat zijn EMG met oppervlakte electroden toe te passen.

 

Ethische aspecten voor het uitvoeren van een inspectie en uitwendige palpatie van het bekkenbodemgebied bij kinderen
Attitude bij de inspectie en behandeling van de bekkenbodem bij kinderen
Functie en dysfunctie bekkenbodem bij kinderen, inspectie en uitwendige palpatie en oefentherapie.
Hygiëneprotocol.
EMG middels oppervlakte electroden

Dag 1: Allereerst komen de ethische aspecten aan bod, waarbij wordt stilgestaan bij het feit of je een kind kunt blootstellen aan inspectie en uitwendige palpatie van het urogenitaal en anorectaal gebied, hoe ga je om met gevoelens van schaamte bij de ouder, het kind en jezelf. Waar dien je rekening mee te houden ( lichaamsbeeld, ontwikkeling, seksualiteit…..). Aansluitend wordt kort de anatomie van  bekken, bekkenbodem en functie van bekkenbodem besproken. Vervolgens komt de theorie en praktijk van uitwendige palpatie en inspectie aan bod en worden vaardigheden in de praktijk geoefend.

Dag 2: In de ochtend starten we kort met intervisie en terugblik op dag 1. Vervolgens gaan we aan de hand van de meegebrachte casuïstiek aan de slag met oefentherapie gericht op bekkenbodemdysfuncties. Na de pauze gaan we verder met theorie en praktijk van de myofeedback met plakelektrodes op het perineum.
Na de theepauze sluiten we af aan de hand van de meegebrachte casussen. Er vindt terugkoppeling plaats van wat heb je geleerd, wat zou je nu anders doen en dit alles in relatie tot de leeftijd en zelfbeeld van het kind.
Wat doe je met de conclusies uit je onderzoekgegevens en wat betekent dit voor je behandeling. Vind je dat inspectie en uitwendige palpatie een volwaardig onderdeel is van je diagnostiek en behandeling?
Noot: Tijdens alle praktische vaardigheden wordt met ondergoed aan geoefend, zowel op dag 1 als op dag 2.

De kinderfysiotherapeut
• kan een (gedeeltelijk) diagnostisch proces uitvoeren bij een kind met urologische en gastro-enterologische klachten
• kan een indicatie stellen voor een therapeutisch proces, bij een kind met urolo

 

• De juiste terminologie gebruiken bij emotionele of intieme vragen en uitleg
• Het emotioneel – seksuele spanningsveld tussen kind, ouder/verzorger en bekkenfysiotherapeut benoemen en waarnemen en hier op professionele (empathisch, integer en met gepaste distantie) wijze mee omgaan
• Dissociatief gedrag bij het kind herkennen en hier op professionele (empathisch, integer en met gepaste distantie) wijze mee omgaan, weet wanneer zij een collega dient te raadplegen
• Het kind en ouder/verzorger voorbereiden op een onderzoek (inspectie en uitwendige palpatie)
• Een inspectie uitvoeren van het urogenitale / anorectale bekkenbodemgebied
• Een uitwendige palpatie van de bekkenbodemspieren uitvoeren
• De grenzen van het kind, ouder/verzorger en zichzelf respecteren
• Het hygiënisch protocol toepassen met betrekking tot palpatie
• Kindermishandeling en dissociatie

Beroepsgroep
Accreditatiebureau fysiotherapie
KwaliteitsRegister Fysiotherapie
Bestand  
Logo_nieuw_UoPT_standaard.jpg2-5-2018 9:321534 KB
Hoofdniveau
Bekkenfysiotherapie
Kinderfysiotherapie
12-11-2018 t/m 13-11-2018
Tijd9:00 - 17:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

28-5-2018 t/m 29-5-2018
Tijd9:00 - 17:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

SOMT is een onderwijsinstelling die HBO-masteropleidingen en na-/en bijscholing verzorgt binnen de specialistische fysiotherapie en die tevens - i.s.m. de Vrije Universiteit Brussel en de Stichting Manuele Geneeskunde - een universitaire opleiding (MSc) tot arts in de manuele geneeskunde alsmede na-/en bijscholing aanbiedt voor artsen.

Softwareweg 5
3821 BN
Amersfoort
Postbus 585
3800 AN
Amersfoort
033-4560737