Opleidingen details St. PEGD
PEGD workshop: Basiscursus Oogheelkunde (ID nummer: 325056)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Gezelschapsdieren7 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Algemene informatie
In de diergeneeskundige praktijk worden regelmatig patiënten met oogproblemen aangeboden. Het is dan ook belangrijk om een volledig oogonderzoek te kunnen uitvoeren en de bevindingen te kunnen interpreteren. En om zelf nauwkeurig eenvoudige oogheelkundige ingrepen te kunnen verrichten. 

In deze interactieve cursus wordt aan de hand van veel beeldmateriaal en praktische oefening de basis van de veterinaire oogheelkunde behandeld. In het eerste deel van het programma wordt de kennis van het oogonderzoek opgefrist, met speciale aandacht voor de interpretatie van fundusbeelden. Vervolgens wordt het spleetlamp- en fundoscopisch onderzoek praktisch geoefend.

Het tweede deel van het programma wordt besteed aan ooglidchirurgie. De voorbereiding van de patiënt, de instrumentkeuze, hechtmateriaal, het eventuele gebruik van een loepbril en de basisregels voor ooglidchirurgie worden besproken, waarna enkele veel voorkomende ingrepen aan de oogleden worden geoefend (practicum).

Na afloop van deze cursus zult u met meer plezier en zelfvertrouwen uw oogheelkundige patiënten onderzoeken en behandelen.

Doelgroep
Gezelschapsdierenartsen en dierenartsen uit de gemengde praktijk die hun basiskennis van de veterinaire oogheelkunde willen vergroten, niveau I. 

Onderwijsdoel
Na het volgen van deze cursus is de dierenarts weer up-to-date aangaande het oogonderzoek bij gezelschapsdieren (kennis; tevens vaardigheid in het uitvoeren van spleetlamponderzoek en fundoscopisch onderzoek bij hond en kat) en ooglidchirurgie bij gezelschapsdieren (basiskennis en -vaardigheden).

 Dierenartsen
Regulier
Workshop / Practicum
Fysieke bijeenkomst
 Gezelschapsdieren
12
24
Richtlijn Methodisch handelen
Richtlijn Verslaglegging
Richtlijn Veterinair handelen inzake welzijnsrisico’s bij honden en katten met erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken

Op welke wijze wordt er aandacht besteed aan deze richtlijnen?
Aspecten uit deze richtlijnen worden genoemd.
420
Bestand  
2018-12-7-programma basiscursus oogheelkunde.pdf16-8-2018 13:47155 KB
7-12-2018
Tijd10:30 - 18:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De Stichting Permanente Educatie Gezelschapsdieren (PEGD) is een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk van de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren (GGG), onderdeel van de KNMvD en het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren (DGG) van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. 

De Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren en het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren (DGG) hebben, na het wegvallen van de stichting PAOD, de taak op zich genomen om nascholing voor dierenartsen en paraveterinairen te organiseren. Op 22 januari 2009 is hiervoor de Stichting Permanente Educatie Gezelschapsdieren (PEGD) opgericht. 

Het doel van de Stichting PEGD is hoogwaardige nascholingen te bieden voor gezelschapsdierenpractici en paraveterinairen, waarbij de nadruk ligt op de directe toepasbaarheid in de praktijk. Hiertoe biedt PEGD jaarlijks een uitgebreid nascholingsprogramma, waarbij naast lezingen ook interactieve workshops en modulaire, meerdaagse cursussen worden georganiseerd.

KvK 30253603

Postbus 421
3990 GE
Houten
030-6348900