Opleidingen details Acadamie Top Health Groep
Fyon onderwijs (ID nummer: 324321)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijk254-2-2019 t/m 3-2-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Onderwijs systeem FYON

Nieuwe opzet voor het onderwijs binnen FYON:

 

In 2013 is een begin gemaakt met de zogenaamde onderwijsbijeenkomst bij het “Het Fysioteam”. Toenmalige doelstelling was de uniformiteit van (be)handelen onder alle fysiotherapeuten bij dezelfde indicaties voor fysiotherapie. Op basis van prevalentie van deze indicaties  zijn de onderwerpen van de bijeenkomsten bepaald, en er werd gewerkt volgens een vast format (ref. Format Onderwijsbijeenkomst).

Vòòr 2014 is bij Het Fysioteam door de collegae kinderfysiotherapeuten een aantal behandelprotocollen opgesteld, die in Intramed zijn opgenomen. Monique van de Straat heeft namens de Bekkenfysiotherapeuten een aantal behandelprotocollen geschreven voor bekken fysiotherapeutische indicaties. Ook deze zijn opgenomen in Intramed.

Op 14 april 2015 is, als gevolg van de fusie tot FYON, deze onderwijsbijeenkomst uitgebreid op de locatie Stadsveld (Louwesstraat 21). De collega fysiotherapeuten van de locaties Boekelo en Deurningen hebben zich aangesloten bij locatie Stadsveld. Eerdere behandelde onderwerpen op locatie Schoolstraat zijn herhaald. Met ingang van 2018 is de bijeenkomst verplicht voor alle fysiotherapeuten van FYON die patiënten behandelen met de indicatie die in de onderwijsbijeenkomst wordt besproken.

Op 26 maart 2018 is een eerste bijeenkomst gepland door de FYON kinderfysiotherapeuten (6 in totaal). In overleg zal het format worden opgesteld voor het vervolg van deze bijeenkomst.

 

Elke maand wordt er een onderwijsbijeenkomst georganiseerd. De bijeenkomst duurt 1,5 uur, en wordt 2 keer herhaald; dus 3 bijeenkomsten in totaal. De indicaties die op dit moment worden besproken behoren tot de orthopedische fysiotherapie. In 2018 zijn tot nu toe casussen besproken om diepgang te krijgen in het klinisch redeneren bij patiënten met lage rug- en nekpijn. Bekendheid met de bestaande behandelprotocollen is daarvoor wel een voorwaarde.

 

De ontwikkeling binnen FYON maakt een nieuwe opzet van het interne onderwijs noodzakelijk. Uitbreiding van het aantal locaties, en derhalve uitbreiding van het team, maar ook nieuwe collega’s op de bestaande locaties zijn daarvoor de aanleiding.

In de herziening van het interne onderwijs wordt ook de doelstelling opnieuw gedefinieerd. De literatuur is daarin sturend. De werkvormen waarvoor bewijs is voor effectiviteit worden geselecteerd. Effectiviteit betekent, in deze context, dat het onderwijs een positieve invloed moet hebben op de uitkomstdata van onze patiënten. Onderwijs heeft tot doel “expert clinicians” op te leiden. (ref: Williams AL, The effect of work based mentoring on patient outcome in musculoskeletal physiotherapy study protocol for a RCT, Trials, 2014; 15:409

De karakteristieken van “expert clinician” fysiotherapeuten, zijn niet zij die de meeste jaren van ervaring hebben, maar degenen met een combinatie van academische en werkervaring, zij die veel gebruik maken van overleg met collega’s, zij die regelmatig gebruik maken van reflexie, zij die een leidende rol nemen en zorgwerk delegeren ter ondersteuning van het team. Daarenboven heeft de expert clinician een patiëntgerichte benadering in zijn/haar werk, gekenmerkt door samenwerkend klinisch redeneren en patiënt “empowerment”. (ref: Resnik L, Using Clinical Outcomes to Explore the Theory of Expert Practice in Physical Therapy Physical Therapy . Volume 83 . Number 12 . December 2003)

 

Clelands ‘ studie naar de effectiviteit van Continuing Medical Education (CME) voor patiënten met aspecifieke nekpijn toont aan dat wanneer deze CME wordt gevolgd door individuele en groepssessies met casus gestuurde klinische lessen een verbetering wordt gerealiseerd op patiëntniveau van met name de mate van functionele beperkingen. Deze individuele sessies vinden zelfs plaats in de behandelkamer met een echte patiënt van de betrokken therapeut. Feedback op het klinisch redeneerproces is daarin de belangrijkste factor. (ref: Does Continuing Education Improve Physical Randomized Clinical Trial Therapists' Effectiveness in Treating Neck Pain? A Randomized Clinical Trial; Joshua A Cleland, Julie M Fritz, Gerard P Brennan and Jake Magel; Phys Ther. 2009; 89:38-47.)

 

Het verbeteren van het klinisch redeneren van collega fysiotherapeuten lijkt dus zeer belangrijk voor het verbeteren van patiënt uitkomstdata. Om dit klinisch redeneerproces enige ondersteuning te bieden stel ik voor het “concept klinisch redeneren ad SOMT, versie 3.3” als vast concept voor FYON te introduceren. Het lijkt van belang dit document in een aparte onderwijsbijeenkomst met elkaar te bespreken.

 

Doelstelling van het interne onderwijs binnen FYON is:

 

1. Uniformiteit in handelen bij collega fysiotherapeuten FYON breed, bij de diverse patiëntpopulaties binnen FYON praktijken

  • Inventariseren en actualiseren van bestaande kennis en vaardigheden.
  • Uniformeren en optimaliseren van (wetenschappelijke) attitude
  • Uniformeren van toepassing van (wetenschappelijke) kennis en vaardigheden
  • Uniformeren van klinisch redeneren met behulp van bestaande kennis en vaardigheden
  • Inventariseren, behouden en eventueel uitbreiden van bestaande specialisaties binnen FYON.

 

2. Opleiden van alle collega fysiotherapeuten tot “expert clinicians”.

(ref: Williams AL, The effect of work based mentoring on patient outcome in musculoskeletal physiotherapy study protocol for a RCT, Trials, 2014; 15:409)

  • Uniformeren van klinisch redeneren met behulp van bestaande kennis en vaardigheden

 

4. Nieuwe medewerkers meekrijgen in handelswijze FYON.

  • Informatie van de bijeenkomsten is terug te vinden zodat nieuwe collega’s opgeleid kunnen worden.

 

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werkvormen

 

Programmadagen voor nieuwe collega’s:  verplicht

 

- Evaluatie formulier is aanleiding voor eventuele aanpassingen in de opzet en diepgang van de volgende onderwijsdagen

 

- Dag 1

  • LWK:            klinisch redeneren
  • LWK:            Classificeren van subgroepen (Fysiotopics) - HC
  • LWK:            Toepassing aan de hand van twee casussen
  • LWK:            Praktijktesten
  •  
  • Toepassing van Concept Klinisch Redeneren

 

- Dag 2

  • CWK:            Classificeren van subgroepen (Fysiotopics) – HC
  • CWK:            Toepassing aan de hand van een casus
  • CWK:            Verifiëring / Falsifiëring aan de hand van opgestelde hypothesen: praktijk
  • Minikliniek met echte patiënt
  • Toepassing van Concept Klinisch Redeneren
  • Toepassing van Cockpit model volgens Barbaix

 

- Dag 3: Bovenste Extremiteit

  • Schouder   Klinisch Redeneer Model SNN / Fysiotopics
  • Elleboog / Pols
  • Indicaties met hoogste prevalentie

_ Dag 4: Onderste Extremiteit

  • Onderste Extremiteit Heup / Knie / Enkel
  • Indicaties met hoogste prevalentie

Programma dagen:          Belangrijkste indicaties worden hieraan aangeboden aan alle collega’s binnen FYON:

  • 1-2x/jaar; eerste gepland in voorjaar 2019: Lage rug en Nek
  • Verplicht voor alle collega’s van FYON.

Referenties

 

  1. Format Onderwijsbijeenkomst
  2. Williams AL, The effect of work based mentoring on patient outcome in musculoskeletal physiotherapy study protocol for a RCT, Trials, 2014; 15:409
  3. Resnik L, Using Clinical Outcomes to Explore the Theory of Expert Practice in Physical Therapy Physical Therapy . December 2003, Volume 83 . Number 12
  4. Cleland JA, Fritz JM, Brennan GP and Magel J Does Continuing Education Improve Physical Randomized Clinical Trial Therapists' Effectiveness in Treating Neck Pain? A Randomized Clinical Trial; Phys Ther. 2009; 89:38-47.
  5. Concept klinisch redeneren ad SOMT, versie 3.3
  6. Barbaix E, Stimulus 22 (2003), p 273 - 288
Beroepsgroep
Accreditatiebureau fysiotherapie
KwaliteitsRegister Fysiotherapie
Bestand  
programma OW.docx4-2-2019 15:0116 KB
 
Hoofdniveau
Musculo Skeletaal Rug
Musculo Skeletaal bovenste extremiteiten
Musculo Skeletaal onderste extremiteiten
14-3-2019 t/m 27-6-2019
Tijd15:00 - 20:00
Locatie

4-3-2019 t/m 27-6-2019
Tijd15:00 - 20:00
Locatie

14-2-2019 t/m 27-6-2019
Tijd15:00 - 20:00
Locatie

4-2-2019 t/m 27-6-2019
Tijd15:00 - 20:00
Locatie

Fysiotherapiepraktijk met meerdere vestigingen in Oost-Nederland/ Twente.

S.L. Louwesstraat 21
7545ER
Enschede
S.L. Louwesstraat 21
7545ER
Enschede
053-4313219