Opleidingen details Maaike Feddes
Omgaan met comlex (onbegrepen) gedrag m.b.v.de Oplossingsgerichte methodiek (ID nummer: 324244)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen1216-5-2018 t/m 16-6-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Cursus Omgaan met complex (onbegrepen gedrag) m.b.v. de Oplossingsgerichte methodiek.

De Oplossingsgerichte gespreksmethodiek staat wereldwijd in toenemende mate in de belangstelling en wint snel aan populariteit omdat deze methodiek(lees: houding, manier van kijken, bejegening) effectief is, respectvol is en prettig voor patiënten en hulpverleners. Als verpleegkundige en/of zorgende verdiep je je niet in de aard van het probleem maar in de aard van de oplossing. Door de specifieke vragen en de daarbij behorende houding, help je de patiënt zijn eigen visie op problemen, in de richting van oplossingen te laten ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het zoeken naar positieve uitzonderingen, wat ondersteunend is om gewenste veranderingen te realiseren of om om de patiënt te leren om te gaan met of het aanvaarden van beperkingen.

Je krijgt in de cursus zicht op je eigen kwaliteiten die bijdragen aan een goede samenwerkingsrelatie met je patiënten die onbegrepen gedrag vertonen en niet alleen in de samenwerkingsrelatie met patiënten, maar ook met bijv. mantelzorgers, andere instanties, collega’s etc. Het gaat niet alleen om de gesprekstechniek, het is een "manier van kijken naar.…", een houding gericht op dat wat werkt.
Andere uitgangspunten in deze benadering: het is niet noodzakelijk om oorzaken van een probleem te moeten weten en snelle verandering is mogelijk. Praten over problemen kost vaak energie. Praten over oplossingen geeft moed en energie en maakt je bewust van je eigen probleemoplossend vermogen.
De oplossingsgerichte benadering is een energie gevende manier van hulpverlenen en voorkomt dat je als hulpverlener uitgeput raakt.

Naast uitleg over de theorie wordt er veel geoefend met de verschillende onderdelen uit de oplossingsgerichte gespreksvoering. Er worden verschillende leuke, creatieve en inspirerende oefeningen aangeboden waarmee je je eigen vaardigheden kunt trainen. En er wordt met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk gewerkt, ingebracht door de deelnemers zelf.
Zo krijg je als deelnemer inzicht in, hoe het oplossingsgerichte proces bij de cliënt plaats kan vinden.

Doelen;

- De verzorgende-verpleegkundige is in het contact met de patient, de naasten, collega’s en andere disciplines vaardig in het toepassen van de oplossingsgerichte basis gesprekstechnieken (= contact maken, complimenten geven, uitzondering zoeken, schaalvragen stellen, toekomstprojectie maken, context verhelderen, hulpbronnen zoeken, doelen formuleren) 

- In het contact met de patient (e.a.) is de oplossingsgerichte houding van de verzorgende-verpleegkundige zichtbaar doordat er wordt afgestemd op; het samen zoeken naar, en het samen overeenkomen van wat de hulpvraag is, het tempo van de patient, de non verbale communicatie, de mogelijkheden van de patient, en rekening houdend met de beperkingen van de patient.
- De verzorgende-verpleegkundige is binnen de oplossingsgerichte samenwerkingsrelatie vaardig in het helpen van de patient bij het vinden van oplossingen die aansluiten bij het referentie kader van de patient (en zijn netwerk).
- De verzorgende-verpleegkundige is zich bewust van de eigen oplossingsgerichte kwaliteiten die bijdragen aan een optimale samenwerkingsrelatie.
- De verpleegkundige die een coachende rol heeft t.a.v. zorgenden is vaardig in de oplossingsgerichte gespreksmethodiek en houdt in het samenwerkingsproces rekening met de verschillende perspectieven.(beroepsprofiel hbo vpk richting 2020)

 

 

Tijd13:30 - 16:35
LocatieMeppel (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenVindt plaats op verschillende locaties. 4 dagdelen 1e uitvoering: 16 mei, 31 mei,28 juni,9 juli 2018.

Trainer Oplossingsgericht werken.
Sinds 12 jaar trainer in Oplossingsgerichte Gespreksvoering en bejegening.
Deels in loondienst voor GGZ Drenthe, deels als ZZPer.

Hoppekampweg 23
9321BD
Peize
0613525003