Opleidingen details NVAG
Medicalisering als vraagstuk van publieke gezondheidszorg (ID nummer: 323782)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Beleid en advies513-6-2018 t/m 12-6-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Druk gedrag bij kinderen, onzekerheid onder jongvolwassenen, afnemende vruchtbaarheid,overbelastinginhetspitsuurvanhetleven,functievermindering met het ouder worden. Iedere levensfase gaat gepaard met verschijnselen die kunnenleidentotvragen,ongemakkenenproblemen. Het viel de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) op dat verschijnselen die te maken hebben met een bepaalde levensfase haast automatisch werden geduid als een individueel medisch probleem, en dat de oplossing vervolgens bij een zorgprofessional werd gezocht. Maar horen deze vraagstukken wel thuis op het bordje van een zorgprofessional?  Dit is de kwestie die  de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een advies centraal stelde: Medicalisering als recept voor een maatschappelijk probleem (2017). 

 Voor een arts Maatschappij en Gezondheidszorg ligt in de maatschappij echter ook de oplossing conform het determinantenmodel van Lalonde (1974), thans operationeel in  het RIVM-model van de Volksgezondheid Toekomst Verkenningen en krachtig verwoord in de inaugurale rede van professor Karien Stronks (UvA/AMC): de maatschappij als medicijn (2006). Daarop zet dit symposium in: op maatschappelijke interventies en beleid voor demedicalisering en (positieve) gezondheid.

In de middag wordt daartoe specifiek gekeken naar geestelijke gezondheid, respectievelijk de ggz. De sprekers hebben zich recent al laten horen. ‘Het attribueren van menselijke psychiatrische variatie als aandachtstekorten of stemmen horen aan hypothetische ziekteconstructies als respectievelijk ADHD en schizofrenie resulteert in a priori-medicalisering en afhankelijkheid. Dat houdt mensen weg bij contextuele verklaringen en zelfmanagement van hun problemen (Bak, M., P. Dohmen, en J. van Os, Innovatiefleerboek persoonlijke Psychiatrie; terug naar de essentie, Bohn Stafleu van Loghum, Houten, 2018). En zou minder stigma op afwijken moeten rusten zodat minder afwijkingen 'stoornis' hoeven te heten (Trudy Dehue, De Volkskrant, 27 februari 2017). Gertrude van Driesten van De Argumentenfabriek  presenteert een overzicht van oorzaken van (on)gewenste medicalisering van jongeren als basis voor discussie over interventies en beleid.

Leerdoelen:

Kennis van medicalisering in de verschillende levensfases

Kennis van oorzaken van medicalisering, in het bijzonder van kinderen en jongeren 

Zicht op en kennis van interventies en beleid, mede in het perspectief van positieve gezondheid

Specifieke kennis wat betreft medicalisering op het terrein van de GGZ en geestelijke gezondheid 

Zicht op de  consequenties wat betreft beleid, interventies en financiering binnen de OGGZ en jeugdgezondheidszorg

(Mini)symposium
Bestand  
180613 nascholing symposium 13 juni 2018.pdf17-4-2018 15:11115 KB
0
Niet-KAMG leden betalen 50 euro per bijeenkomst
HoofdniveauSubniveau
M&GJeugdgezondheidszorg
M&GArtsen werkzaam bij (zorg)verzekeraars
M&GSociaal Medische Advisering & Indicatiestelling
Tijd09:00 - 16:45
LocatieNieuwegein (NL) (Toon kaart)

De NVAG is de wetenschappelijke en beroepsvereninging voor artsen Beleid, Management en Onderzoek

Churchilllaan 11, 7de etage
3527 GV
UTRECHT
030-3035584