Opleidingen details Reinier de Graaf Groep, afdeling bureau medische staf
Afscheidssymposium dr. A.J. Peeters (ID nummer: 322849)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1 en 2331-5-2018 t/m 30-5-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Vanaf september 1991 tot nu in 2018 was ik verbonden aan het Reinier de Graaf Gasthuis. Vanwege mijn vertrek in verband met pensionering wil ik U uitnodigen voor mijn Afscheid Symposium. Hierbij  wil ik met u terugkijken op veranderingen die hebben plaats gevonden in die periode, maar vooral ook met de blik op veranderingen in het heden en de toekomst.

 

Programma

Voorzitter M.de Witt-Luth, reumatoloog

Opening door drs.S. Kroese directeur bedrijfsvoering  Reinier de Graaf Gasthuis

13.15-14.00 Dr. M de Wit

14:00-14:30 Dr P.Veldt-Kok

14.30-14.45 Josephine Peeters

14:45-15:15 Pauze

 

15:15-15.45  Prof. mr.dr. D.Engberts

15:45-16:15 Dr. C.F. Allaart

16:15-16:45 Prof. dr.T.P.M.Vliet Vlieland

 

 

De veranderingen in de rol van de patiënt bij medisch wetenschappelijk onderzoek.

De patiënt  is al heel lang betrokken  bij onderzoek, in het verleden  wel eens zonder het  echt te weten. Maar zijn rol was  vooral als passieve deelnemer om effect van een geneesmiddel of behandeling te beoordelen.  Maar hij is nu ook gesprekspartner om mee te beslissen wat wel en niet in een protocol wordt opgenomen en hij  kan zelf als initiator van onderzoek optreden.

Spreker is dr. Maarten de Wit, patiënt en onderzoeker,   in januari 2014 gepromoveerd op proefschrift "Patient participation in rheumatology research. A four level responsive evaluation"   Hij is al vele jaren betrokken bij patiënten organisaties op lokaal, nationaal en internationaal niveau.  Onder andere in Europa bij EULAR (European League Against  Rheumatism).  Hij was  vice-president van  de EULAR, , als vertegenwoordiger van PARE ( People with Arthritis/Rheumatism in Europe), is actief betrokken bij OMERACT  (Outcome Measures in Rheumatology)  en oprichter  van de EULAR Study Group for Collaborative Research.

 

Shared decision making in de reumatologische praktijk: Innovatie in de arts- patiënt relatie

“Shared decision making”, ofwel gezamenlijke besluitvorming,  is een dynamisch proces waarbij arts en patiënt relevante informatie met elkaar delen, voorkeuren voor behandelopties uitspreken,  overleggen over de behandelmogelijkheden en uiteindelijk samen beslissen welk beleid er gevoerd wordt. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten de behoefte hebben om mee te beslissen over de behandeling van reumatische aandoeningen. Volgens de laatste update van de European League Against Rheumatism (EULAR) richtlijn over de behandeling van reumatoïde artritis (RA)  is gezamenlijke besluitvorming een van de overkoepelende principes bij de behandeling van RA. Praktische handvatten hoe shared decision making toe kan worden gepast in de dagelijkse reumatologische praktijk worden hierin echter niet helder beschreven. In het Erasmus MC werd door Dr. A. Pasma een tool ontwikkeld waarmee de reumatoloog  de wisselende behoefte van de patiënt aan gezamenlijke besluitvorming herkent. Er werd hierbij een praktische training ontwikkeld (Dr. A. Pasma en Dr. P. Veldt- Kok ) waarin gezamenlijke besluitvorming in de dagelijkse praktijk werd geoefend samen met een trainingsacteur. Hierbij werd ook het effect van de “shared decision making” training op patiënt tevredenheid en de kwaliteit van zorg geëvalueerd.  Ook binnen het Reinier de Graaf lopen inmiddels projecten om ‘Samen Beslissen’ te integreren in verschillende zorgprocessen, gesubsidieerd vanuit het NVZ project ‘Beslist Samen!’  De ambitie is om gezamenlijke besluitvorming ziekenhuis breed te implementeren zodat de zorg zo goed mogelijk wordt afgestemd op de individuele behoeftes en behandeldoelen van de patiënt.

In de presentatie van 31 mei a.s worden de principes van gezamenlijke besluitvorming uitgelegd, wordt het belang ervan voor de hedendaagse praktijk naar voren gebracht, worden de tool en training toegelicht, worden de onderzoeksresultaten inzichtelijk gemaakt en wordt tot slot stilgestaan hoe het toegepast kan worden in de dagelijkse praktijk.

Spreker is dr. Petra Veldt-Kok, reumatoloog. Opgeleid als reumatoloog in het LUMC werkzaam geweest in Erasmus MC en sinds januari 2018 verbonden aan het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft

 

Ziekte van Paget, een familie onderzoek

-Een minder bekende en minder vaak voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat is de ziekte van Paget. Dit is een chronische, goedaardige botaandoening. Bij patiënten met deze ziekte is het proces van botafbraak en botaanmaak verstoord. Het nieuwe bot is chaotisch van opbouw en van mindere kwaliteit. Hierdoor kan het bot vervormen, kunnen klachten ontstaan en is er meer kans op fracturen. Bij een deel van de patiënten speelt een erfelijke factor een rol. Er bestaat een goede behandeling voor deze botziekte.

Vanuit het LUMC zijn in het verleden vele familieleden van patienten vanuit heel Nederland met de botziekte van Paget onderzocht om te kijken of er bij hen aanwijzingen waren voor deze ziekte. Nu, meer dan  15 jaar later zijn deze familieleden opnieuw benaderd, ze zijn  thuis bezocht waarbij een vragenlijst en bloedmonsters zijn afgenomen om bloedonderzoek laten doen. Er werd gekeken of er inmiddels aanwijzingen zijn dat  de botziekte ontstaan was.

Spreker is Josephine Peeters BSc, student geneeskunde. Ze zal verslag doen van haar onderzoek uitgevoerd in haar kader van de wetenschapsstage

 

 

Medisch-ethische aspecten van de patiëntenzorg en medisch wetenschappelijk onderzoek

Verder ook aandacht voor medisch-ethische aspecten van de patiëntenzorg en medisch wetenschappelijk onderzoek, de dilemma’s waar artsen en andere behandelaars voor staan. Een en ander toegelicht met enkele voorbeelden uit de praktijk. Bij medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen zijn verschillende belangen in het geding: de rechten van patiënten en proefpersonen enerzijds en de maatschappelijke betekenis van het onderzoek anderzijds. Hoe vinden we de juiste balans tussen deze belangen? Vaak spitst deze discussie zich toe op de positie van kwetsbare proefpersonen, zoals minderjarigen of wilsonbekwame patiënten.

Spreker is Emeritus Prof mr. dr. Dick Engberts, ethicus en jurist. Hij was lid en vicevoorzitter van de Commissie Medische Ethiek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en van vele andere plaatselijke en landelijke commissies en besturen op medisch-ethisch gebied. Hij speelde leidende rol in de ontwikkeling van de ethiek van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

 

BeSt-e behandelstrategieën: is er nog ruimte voor verbetering?

In de afgelopen 25-30 jaar zijn er vele ontwikkelingen geweest in de reumatologie. Nieuwe kennis in basiswetenschappen hebben geleid tot nieuwe inzichten en nieuwe medicijnen waardoor er veel veranderd is bij de behandeling van reumatische ziekten. Medicijnen met anderen werkingsmechanismen en combinaties van medicijnen worden op  vernieuwende wijze ingezet bij de behandeling van reumatoïde artritis

 

-Spreker is dr. Renée  Allaart, sinds 2001 is zij staflid van de afdeling reumatologie van het LUMC, waar zij werkzaam is als hoofd van de Clinical Research Unit en chef de clinique van de Reumatologie Ambulante Zorg en op de verpleegafdeling reumatologie/algemene interne geneeskunde. Haar wetenschappelijke activiteiten concentreren zich rond de behandeling van reumatoïde artritis, in het bijzonder behandelstrategieën met bekende en nieuwe middelen gericht op het bereiken van remissie. Ze is initiator van grote studies zoals het BeSt onderzoek (‘Behandel-Strategieën in reumatoïde artritis) en het IMPROVED onderzoek (‘Inductietherapie met methotrexaat en prednison bij zeer vroege reumatoïde artritis’). Ze zal ingaan op de veranderingen van de  behandelingsmogelijkheden bij reumatische ziekten en met name reumatoide artritis.

 

 

 

Bewegen goed voor U, hoe en hoeveel?

Over bewegen en oefenen  bij gezonden en mensen met reumatische ziekten valt veel te vertellen. Vroeger  werd voor patiënten met reumatoïde artritis en ontstoken gewrichten vooral rust aangeraden, wat later gedoseerde rust en nu is bewegen en oefentherapie van belang voor behoud en vooral verbeteren van beweeglijkheid van gewrichten, spierkracht  en algemene conditie. Inmiddels is oefentherapie opgenomen in de richtlijnen voor de behandeling van de meeste  reumatische ziekten.

Ook bij gezonden  is het belang van bewegen aangetoond . De Gezondheidsraad heeft in 2017  richtlijnen voor bewegen en spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Dit alles verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes, hart-en vaatziekten, op depressieve symptomen en bij ouderen botbreuken.

Spreker is Prof dr Thea Vliet Vlieland, arts, epidemioloog en fysiotherapeut. Zij is  verbonden aan het LUMC. Zij is hoogleraar “Doelmatigheid van revalidatieprocessen, in het bijzonder fysiotherapie”.  Zij zal ingaan op het belang van bewegen en oefentherapie en de praktische aspecten van de richtlijnen van bewegen.

 

 

 

 

(Mini)symposium
Bestand  
Save the date A.J. Peeters.pdf9-4-2018 13:1911531 KB
 
0
Tijd13:30 - 16:30
LocatieDelft (NL) (Toon kaart)

De Reinier de Graaf Groep is een algemeen ziekenhuis dat zich richt op de inwoners van Delft, het Westland, Voorburg, Rijswijk, Den Haag-zuidwest en de plaatsen Pijnacker en Nootdorp: een gebied waar ruim 300.000 mensen wonen en werken. Tot de Reinier de Graaf Groep behoren het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, het Diaconessenhuis Voorburg, Behandelcentrum Westland in Naaldwijk en Gezondheidscentrum De Reef in Ypenburg. Binnen de Reinier de Graaf Groep zijn 3000 mensen werkzaam, onder wie 200 medisch specialisten. Er zijn dertig specialismen.

Het ziekenhuis maakt deel uit van de STZ; Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen. Dit is een samenwerkingverband van 23 topklinische opleidingsziekenhuizen die hooggespecialiseerde zorg kunnen verlenen. Kern van het samenwerkingsverband van deze Teaching Hospitals vormen de medisch-specialistische opleidingen.
De STZ-ziekenhuizen voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk voor:

het complete pakket van de basispatiëntenzorg;
zorgcoördinatie, ketenzorgontwikkeling en zorgvernieuwing;
de topklinische en topreferente patiëntenzorg;
de medisch (specialistische) en niet-medische ziekenhuisgebonden opleidingen;
toegepast wetenschappelijk onderzoek en innovatie.

 

Reinier de Graafweg 5 - 11
2625 AD
DELFT
Postbus 5011
2600 GA
Delft
015- 2604171