Opleidingen details Rob Giel Onderzoekcentrum
Welbevinden in de Ouderenpsychiatrie 2018 (ID nummer: 322842)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3529-5-2018 t/m 28-5-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Welbevinden van de cliënt centraal in de langdurige geestelijke gezondheidszorg voor ouderen: Ervaringen uit de praktijk

Verschillende benaderingen stellen het welbevinden van de cliënt in de zorg centraal. Zo verlegt de nieuwe opvatting van gezondheid de aandacht van problemen in de gezondheid naar een ‘positieve gezondheid’ in brede zin. Hierbij kan gedacht worden aan initiatieven ter bevordering van een gezonde leefstijl, herstelgerichte zorg en wonen in de wijk. Maar ook voor de organisatie van de zorg kan het grote gevolgen hebben als het welbevinden van de cliënt centraal wordt gesteld. Regels ter vermijding van risico’s, het gemak van verzorgers en het afleggen van verantwoording moeten soms wijken voor het aansluiten bij de wensen van de cliënt. Wat zijn de ervaringen met experimenten zoals leefstijlinterventies, herstelgerichte zorg en wonen in de wijk in de ouderenpsychiatrie? Is er onderzoek naar gedaan? Hoe denken cliënten en hun naastbetrokkenen erover? En vooral, wat kunnen we daarvan leren voor het centraal stellen van het welbevinden van de cliënt in onze eigen langdurige zorg aan ouderen? Dit zijn de vragen waarop dit symposium een antwoord probeert te geven.

Met trotst richten we de ‘spotlights’ deze keer op de langdurige zorg voor oudere cliënten; een onderwerp dat buiten de ggz toenemend in de belangstelling staat maar binnen de ggz nauwelijks wordt onderzocht. Na de emancipatie van de ouderenpsychiatrie gericht op de drie grote D’s (Depressie, Dementie en Delirium), is het nu tijd voor de ‘grande psychiatrie’ van ouderen met een ernstige psychiatrische aandoening zoals een bipolaire stoornis of schizofrenie. Dit symposium is daarom volledig gewijd aan initiatieven die genomen worden om de behandelingen en voorzieningen voor deze doelgroep te verbeteren.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
AccreditatieBureau Cluster 1 (Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) (ABC1)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...
(Mini)symposium
Bestand  
2018-05-29_RGOc-Ouderenpsychiatrie.pdf11-4-2018 11:332564 KB
130
nvt
Tijd9:30 - 17:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)

Het Rob Giel Onderzoekcentrum is een samenwerkingsverband tussen de stichtingen GGz Groningen, GGZ Friesland, GGZ Drenthe, Dimence en Mediant en de Rijksuniversiteit Groningen.

Het RGOc staat garant voor hoog gekwalificeerd onderzoek. Onderzoek dat nationaal en internationaal van betekenis kan zijn voor de dagelijkse praktijk van de geestelijke gezondheidszorg. Het RGOc brengt onderzoekers samen die op het terrein van GGz-onderzoek werkzaam zijn. Het gaat om onderzoek en evaluatie in de vorm van omschreven wetenschappelijke projecten wat betreft doelstelling, personele inzet, duur en kosten.

Hanzeplein 1
9713 GZ
Groningen
Postbus 30.001
9700 RB
Groningen
050-3612079