Opleidingen details Nederlands Paramedisch instituut | NPi
Masterclass Balans; evidentie en toepassing in de Neurorevalidatie (ID nummer: 321883)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijk24 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.


Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau
Deelname is mogelijk voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten Mensendieck en Cesar, en ergotherapeuten die de cursus 'Neurorevalidatie/CVA' of de Inhaalcursus 'Neurorevalidatie/CVA' hebben gevolgd. Tevens is deelname mogelijk voor Geriatrie fysiotherapeuten.
Tenslotte is het mogelijk deel te nemen voor therapeuten die niet de genoemde vooropleiding(en) hebben gevolgd maar aantoonbaar door andere cursussen of studie op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de neurorevalidatie.

Beschrijving
Het NPi organiseert geregeld zgn. 'masterclasses'. Onder een masterclass verstaan we: een scholingsactiviteit, gegeven door (inter-)nationaal gerenommeerde experts, die qua inhoud vernieuwend is voor paramedici die zich in een bepaalde richting hebben gespecialiseerd, en waarvoor een duidelijk omschreven ingangsniveau geldt.

Inleiding
In 2012 en in 2015 hebben er twee succesvolle uitvoeringen plaatsgevonden van de Masterclass 'Balance Rehabilitation: Translating Research into Evidence-based Practice' gegeven door  Anne Shumway en Marjorie Woollacott.
Anne en Marjorie zullen, in verband met hun leeftijd, niet meer naar Europa reizen om deze masterclass te verzorgen en mede op hun verzoek wordt deze voortgezet door Nederlandse experts en onderzoekers op het gebied van balans en revalidatie.
De masterclass is deels herzien, naar aanleiding van laatste studies op dit gebied, en is verder gegaan met deze Nederlandse experts verder onder de naam Masterclass 'Balans; evidentie en toepassing in de Neurorevalidatie'.

Op donderdag 4 oktober, vrijdag 5 oktober en zaterdag 6 oktober 2018 zullen deze Nederlandse experts in Hotel De Bilderberg te Oosterbeek voor de tweede keer deze driedaagse NPi Masterclass 'Balans; evidentie en toepassing in de Neurorevalidatie’ verzorgen, een Masterclass over revalidatie van balans bij neurologische patiënten en ouderen.
De docenten hebben grote expertise op het gebied van onderzoek en behandeling van patiënten met balansproblemen.

Stoornissen in balanscontrole  kunnen een grote impact hebben op de mate van zelfstandigheid en mobiliteit. Tijdens deze masterclass leert de cursist specifieke inzichten en vaardigheden met betrekking tot het onderzoek en de behandeling van balansstoornissen bij neurologische patiënten en ouderen.
In de masterclass worden de (patho-)fysiologische mechanismen besproken van de normale en de gestoorde balans in relatie tot mobiliteit.  Kernthema is de interactie van perceptie, cognitie en motor control in relatie met compensatie en herstel mechanismen die bijdragen aan functioneel herstel van balans en mobiliteit.
Tijdens drie praktische sessies zullen diverse tests voor balans en mobiliteit worden besproken. Aan de hand van casuïstiek zullen in kleine groepen evidence based behandelingsstrategieën gericht op balans en valpreventie worden besproken.

Over de docenten
Jip Kamphuis MSc., klinisch gezondheidswetenschapper en docent neurorevalidatie, is als fysiotherapeut werkzaam in VUmc in Amsterdam. Kernkwaliteit is het integreren van wetenschappelijke inzichten in het klinisch redeneren bij neurologische patiënten en het vertalen naar doelgerichte behandelstrategieën in de neurorevalidatie.
Dr.Digna de Kam, eerstelijns fysiotherapeut, Postdoc onderzoeker, University of Pittsburgh, Department of Bioengineering . Digna doet onderzoek naar asymmetrie in het lopen bij mensen met een CVA.
Dr. Vivian Weerdesteyn, Associate Professor ‘Movement Science in Neurorehabilitation’ in Radboudumc in Nijmegen. Hoofd van de bewegingsloratoria op de afdeling Revalidatie van het Radboud UMC; expert op gebied van balans- en looponderzoek.
Prof. Dr. Alexander Geurts, Hoofd afdeling Revalidatie Radboud UMC, St. Maartenskliniek Nijmegen en principal investigator binnen het Donders Centre for Neuroscience in het thema ‘ Disorders of Movement’ .

Thuisstudie
Ter voorbereiding op de masterclass verzoeken wij u enkele artikelen te bestuderen. Hierover krijgt u tzt nadere informatie.

Doel
Na deze masterclass heeft de deelnemer kennis van de nieuwste concepten voor onderzoek en behandeling van balansstoornissen bij neurologische patiënten en ouderen. Subdoelen Na deze masterclass:begrijpt de deelnemer balansproblemen binnen het dynamisch systeemmodel en binnen de kaders van de ICF; kan de deelnemer aangeven hoe sensore, motore en cognitieve strategieën een bijdrage leveren aan de normale en gestoorde balans bij ouderen en bij patiënten met een neurologische aandoening; kan de deelnemer een beargumenteerde keuze maken voor balanstesten; kan de deelnemer tenminste twee testen uitvoeren en begrijpt hiervan de psychometrische eigenschappen; kan de deelnemer oefeningen, opbouwend in moeilijkheidsgraad, ontwikkelen voor personen met een gestoorde balans; kan de deelnemer, op basis van literatuuroverzicht, een keuze maken voor 'best-practice' gericht op balanstraining voor ouderen en neurologische patiënten.

Didactische werkwijze
Hoor- en responsiecollege, demonstratie, praktijk vaardigheidstraining en casuïstiek

Beroepsgroep
Accreditatiebureau fysiotherapie
KwaliteitsRegister Fysiotherapie
Bestand  
programma MC Balans 2018.pdf29-3-2018 15:5970 KB
Hoofdniveau
Centraal Neurologisch
Tijd09:00 - 17:00
LocatieApeldoorn (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen3e cursus: locatie St Maartenskliniek

Tijd09:00 - 17:00
LocatieApeldoorn (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen3e cursusdag is in de Sint Maartenskliniek

Tijd09:0 - 17:00
LocatieOosterbeek (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen2e locatie is SInt Maartenskliniek

Tijd09:00 - 17:00
LocatieOosterbeek (NL) (Toon kaart)

LocatieOosterbeek (NL) (Toon kaart)

Het NPi is dé scholingsaanbieder voor fysiotherapeuten. Met cursussen, opleidingen, webinars, e-learnings en wetenschappelijke informatiediensten ondersteunen wij paramedische professionals bij een 'leven lang leren'.

Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk. Ons doel is om de laatste wetenschappelijke én praktische inzichten naar de dagelijkse praktijk te brengen, zodat fysiotherapeuten hun patiënten zo goed mogelijk kunnen helpen. Dat doen we overigens niet álleen voor fysiotherapeuten; veel van onze scholingen zijn ook toegankelijk en geaccrediteerd voor oefen- en ergotherapeuten.

Met een scholingsaanbod in 10 verschillende thema's heb je ruime keuze: Arbeid en bedrijf - Bekkenproblematiek - Hart, vaat en longen - Kinderen, Lymfologie en oncologie - Musculoskeletaal - Neurologie - Ouderen - Psychosomatiek - Sportgezondheidszorg.

>>> Kijk in onze cursuskalender voor alle (online) scholingen

Met de wetenschappelijke samenvattingen, podcasts en e-learnings van de NPi-service blijf je als fysiotherapeut op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de literatuur. Elk jaar publiceren we 140+ referaten in 9 verschillende thema’s.

Berkenweg 7
3818 LA
Amersfoort
Postbus 1161
3800 BD
Amersfoort
033 421 61 00