Opleidingen details Nederlands Paramedisch instituut | NPi
Neurorevalidatie/CVA (ID nummer: 321846)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijk200 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Deze cursus leidt therapeuten op tot specialisten in de neurorevalidatie van CVA-patiënten. De motoriek is het uitgangspunt, waarbij de therapeut rekening leert houden met determinanten die de functionele prognose bepalen, inclusief cognitieve, emotionele en gedragsmatige veranderingen en persoons- en omgevingskenmerken. Actief leren staat hierbij centraal: de deelnemer moet eigen leerdoelen formuleren, taken en problemen leren oplossen in een voor hem relevante omgeving en leren werken in kleine onderwijsgroepen.

Competenties
De cursus is opgebouwd rondom drie blokken: de kerncompetenties diagnostiek/prognostiek, behandeling en evaluatie. Aan de hand van casuïstiek, patiëntendemonstraties en patiëntenbehandelingen leert de deelnemer alle aspecten van deze competenties te beheersen. Omdat diagnostiek/prognostiek het moeilijkste blok is, wordt gestart met het blok evaluatie.
In dit eerste blok wordt uitgebreid stilgestaan bij het belang van klinimetrie en zullen in de praktijk patiënten geobserveerd, getest en geëvalueerd worden. Dit blok duurt 4 dagen inclusief een theoretische dag, waarbij de belangrijkste aspecten van klinimetrie aan bod komen.
In het blok 'behandelen' worden op basis van een van te voren aangereikt behandelplan de diverse behandeltechnieken geoefend, zowel zonder als met patiënten. Ook leert de deelnemer op basis van hedendaagse inzichten uit de (neuro)pathofysiologie, herstel- en leertheorieën de interventies aan te passen aan de individuele mogelijkheden van de patiënt. Dit blok duurt 8 dagen waarvan 2 centrale theoretische dagen. Hierin wordt vooral aandacht besteed aan de pathofysiologie van een beroerte en achterliggende mechanismen van neurologisch herstel, cognities, en theorieën over bewegingssturing. Verder zal de cursus zijn afgestemd op de bestaande evidentie, zoals verwoord in de KNGF- behandelrichtlijnen Beroerte en de Ergotherapierichtlijn Beroerte.
Tijdens het laatste blok: 'diagnostiek en prognostiek' leert de deelnemer op grond van patiëntengegevens, eigen onderzoek en klinimetrie een prognose te maken en een behandelplan op te stellen, uit te voeren, te evalueren en af te sluiten. Ook dit blok duurt 8 dagen en heeft een centrale theoriedag, waarbij aan bod komen: diagnostiek en prognostiek, maar ook specifieke behandelvormen zoals cognitieve training van communicatie, eten en drinken, pijnbehandeling, spasmereductie, enz.

Ontstaan
In het voorjaar 2006 werd door ZonMw een subsidie verstrekt om de resultaten van het onderzoeksconsortium 'CVA-lopen' te implementeren in het post-HBO onderwijs voor (para)medici. De toenmalige projectgroep, bestaande uit prof.dr. A. Geurts, prof. dr. G. Kwakkel, dr J. Buurke en J. Halfens, namen het initiatief om samen met de docenten van de toenmalige  Docentenvereniging Neurorevalidatie een nieuwe cursus te ontwikkelen. Didactische ondersteuning kwam van drs. Ameike Janssen- Noordman van de Universiteit van Maastricht. Het resultaat was de cursus 'Motorische Revalidatie/ CVA', sinds april 2008 veranderd in de naam 'Neurorevalidatie/ CVA'. Door een continue inhoudelijke ondersteuning en een wisselwerking tussen theorie en praktijk kan de cursus up to date blijven. De cursus is daarmee de eerste post-HBO opleiding binnen de neurologie die niet uitgaat van traditionele neurologische behandelmethoden maar wel de praktische ervaring ervan een plaats geeft. Inhoudelijk wordt de cursus ondersteund door de Dutch Society of Neurological Rehabilitation, een zusterorganisatie van de World Federation of Neurological Rehabilitation.

Zelftoets
Voor aanvang van de cursus is het de bedoeling dat u een zelftoets maakt. De 23 vragen zijn afkomstig van de KNGF-richtlijn Beroerte.
De toets dient gemaakt te worden via www.npitoets.nl
Nadat de toets voldoende is gemaakt ontvangt u een e-mail. Een print e-mail dient opgenomen te worden in het portfolio.
Let op:
Na inschrijving krijgt u toegang tot de cursuspagina op www.npicursus.nl waar u tevens informatie aantreft over het maken van de zelftoets.

Doelgroep
De cursus is primair bedoeld voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten Mensendieck en Cesar.
Ook voor ergotherapeuten is de cursus toegankelijk, maar de inhoud is vooral gericht op beperkingen in balans, mobiliteit en arm- handactiviteiten.
Het werken met CVA-patiënten is een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan de cursus.
Let op: er is ook een cursus Neurorevalidatie/CVA specifiek voor ergotherapeuten.
Klik hier voor verdere informatie hierover.

Organisatie
De cursus duurt 20 contactdagen verdeeld over de periode september 2018 – mei 2019.
De 16 praktijkdagen van de cursus vinden plaats in De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht.
De vier centrale theoriedagen worden in Hotel de Bilderberg te Oosterbeek georganiseerd. Deze centrale theoriedagen vinden plaats op vrijdag 28 september 2018, zaterdag 24 november 2018, zaterdag 12 januari 2019 en vrijdag 15 maart 2019.
De deelnemer krijgt diverse thuiswerkopdrachten en de cursus wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid.

Proeve van bekwaamheid
De cursus wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid.
De proeve van bekwaamheid bestaat uit:

    een performance toets (evaluatie van praktische vaardigheid gedurende de cursus, bij cursisten onderling en bij     patiënten)
    een theorietoets, die met een voldoende dient te worden afgesloten
    professioneel gedrag/attitude
    beoordeling portfolio
    beoordeling observatieformulier

Voor herkansingen van eindtoetsen worden kosten in rekeningen gebracht.

Voor het verkrijgen van het certificaat is tevens actieve en voldoende aanwezigheid van niet meer dan 1 verzuimdag per cursusblok vereist. Indien er meer cursusdagen worden gemist kunnen deze bij een volgende cursus, een jaar later, worden ingehaald. Dit gaat echter op basis van beschikbaarheid van het aantal inhaalplaatsen. Indien het aantal inhaalplaatsen reeds bezet zijn kunt u de gemiste cursusdagen bij de weer daarop volgende cursus inhalen.

Doel
Het scholen van fysiotherapeuten in de principes van de neurorevalidatie gericht op de CVA-patiënt. Deze therapeuten hebben kennis van de hedendaagse inzichten van de (neuro)pathofysiologie, herstel- en leertheorieën bij patiënten met centraal neurologische aandoeningen. Men is bekend met het klinisch beloop en de determinanten die de functionele prognose voorspellen. Men is in staat functionele doelen voor behandeling te formuleren op grond van valide meetinstrumenten, observaties en analyse. Men is op de hoogte van de KNGF-richtlijnen en de behandelrichtlijnen revalidatie na een beroerte van de Nederlandse Hartstichting en het CBO. Men begrijpt de conceptuele kaders van het model: International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) Men is in staat op grond van evidentie een interventie te selecteren en deze adequaat uit te voeren Tenslotte zijn de therapeuten neurorevalidatie in staat om op basis van herhaalde metingen veranderingsprofielen op te stellen die sturend zijn voor de inrichting van de therapie.

Didactische werkwijze
Actief leren staat centraal: de deelnemer moet eigen leerdoelen formuleren, taken en problemen leren oplossen in een voor hem relevante omgeving en leren werken in kleine onderwijsgroepen. Hoor- en responsiecollege, demonstratie, praktijk vaardigheidstraining en casuïstiek

Beroepsgroep
Accreditatiebureau fysiotherapie
KwaliteitsRegister Fysiotherapie
Bestand  
Programma Neurorevalidatie_FT_2017-2018.pdf29-3-2018 14:1172 KB
 
Hoofdniveau
Centraal Neurologisch
21-9-2024 t/m 14-5-2025
Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenaantal cursusdagen zijn in Hotel Papendal - Arnhem/ Blixembosch/ Sint Maartenskliniek - locatie Nijmegen-Ubbergen

23-9-2023 t/m 26-4-2024
Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenandere locaties zijn: Hotel Papendal te Arnhem, Sint Maartenskliniek te Nijmegen en Libra revalidatie, locatie Blixembosch te Eindhoven

1-10-2022 t/m 13-5-2023
Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenOverige locatie is Hotel Papendal

1-10-2022 t/m 13-5-2023
Tijd09:00 - 17:00
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenOverige locatie is Hotel Papendal

16-10-2021 t/m 11-6-2022
Tijd09:00 - 17:00
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

19-9-2020 t/m 2-4-2022
Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenOverige locaties zijn Hotel De Bilderberg te Oosterbeek, Hotel Papendal

20-9-2019 t/m 27-11-2020
Tijd09:00 - 17:00
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

6-9-2019 t/m 12-12-2020
Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

21-9-2018 t/m 24-5-2019
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

22-9-2017 t/m 8-6-2018
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Het NPi is dé scholingsaanbieder voor fysiotherapeuten. Met cursussen, opleidingen, webinars, e-learnings en wetenschappelijke informatiediensten ondersteunen wij paramedische professionals bij een 'leven lang leren'.

Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk. Ons doel is om de laatste wetenschappelijke én praktische inzichten naar de dagelijkse praktijk te brengen, zodat fysiotherapeuten hun patiënten zo goed mogelijk kunnen helpen. Dat doen we overigens niet álleen voor fysiotherapeuten; veel van onze scholingen zijn ook toegankelijk en geaccrediteerd voor oefen- en ergotherapeuten.

Met een scholingsaanbod in 10 verschillende thema's heb je ruime keuze: Arbeid en bedrijf - Bekkenproblematiek - Hart, vaat en longen - Kinderen, Lymfologie en oncologie - Musculoskeletaal - Neurologie - Ouderen - Psychosomatiek - Sportgezondheidszorg.

>>> Kijk in onze cursuskalender voor alle (online) scholingen

Met de wetenschappelijke samenvattingen, podcasts en e-learnings van de NPi-service blijf je als fysiotherapeut op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de literatuur. Elk jaar publiceren we 140+ referaten in 9 verschillende thema’s.

Berkenweg 7
3818 LA
Amersfoort
Postbus 1161
3800 BD
Amersfoort
033 421 61 00