Opleidingen details GGD Regio Twente
Kindermishandeling: sypmposium bij promotie Annemieke Konijnendijk (ID nummer: 321547)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Maatschappij + Gezondheid27-6-2018 t/m 6-6-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Karel Hoppenbrouwers laat zien hoe JGZ in Vlaanderen omgaat met preventie en begeleiding van kindermishandeling, wie er bij betrokken zijn en  welke wetgeving in Vlaanderen geldt rondom dit onderwerp. Hij zal enkele Vlaamse prevalentiecijfers presenteren over kindermishandeling en inzicht geven in de werkwijze van JGZ in Vlaanderen. Deelnemers krijgen inzicht in leerpunten op het gebied van signalering en opvolging gebaseerd op ervaringen in Vlaanderen. Deelnemers leren de verschillen en overeenkomsten kennen in de Vlaamse en Nederlandse aanpak.

Menno Reijneveld spreekt over de preventie bij risicogroepen en de vroegsignalering van Kindermishandeling en huiselijk geweld. Deelnemers krijgen inzicht in de dilemma’s rond het professioneel handelen bij kindermishandeling. Deelnemers leren de prevalentie en risicofactoren voor kindermishandeling kennen. Deelnemers krijgen kennis van bestaande interventies (en de effectiviteit hiervan) bij risicogroepen. De programma's Voorzorg en Samen Starten worden specifiek toegelicht. Deelnemers nemen kennis van het advies van de Gezondheidsraad uit 2011 over behandeling van de gevolgen van kindermishandeling en krijgen informatie over recent onderzoek in andere sectoren.

Frans van Leerdam behandelt in zijn referaat de professionele normen en de wettelijke kaders rond signalering en melden van situaties van kindermishandeling en/of huiselijk geweld. Daarnaast krijgen deelnemeers inzicht in terugkerende problemen en valkuilen  zoals de inspectie die tegenkomt bij het onderzoek naar gezinsdrama’s. Deelnemers worden uitgedaagd om na te denken over de Rechten van het Kind naar aanleiding van de vraag: Staat het kind bij de JGZ echt op de eerste plaats zoals dat beschreven is in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind?

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)KNMG-GAIA
Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG)KNMG-GAIA
JeugdverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3
Tijd10:30 - 12:40
LocatieEnschede (NL) (Toon kaart)

GGD Twente, de gemeenschappelijke gezondheidsdienst (GGD) Twente is dé gezondheidsdienst voor alle inwoners van Twente. Onder de GGD vallen:

-  Jeugdgezondheidszorg met preventieve zorg voor kinderen van 0-18 jaar

-  Algemene Gezondheidszorg met onder andere de afdelingen: infectieziekten bestrijding, TBC, hygiene inspectie, forensische geneeskunde en SOA.

-  Algemene stafafdeling

 

contactpersoon voor pe-online:

Anneke Noeverman

Stafmedewerker JGZ Opleiden en Scholing

Nijverheidsstraat 30
7511 JM
Enschede
Postbus 1405
7500 BK
Enschede
06 11489100