Opleidingen details Graafschap Opleidingen BV
Dag van de Verpleging 2018: Florence futureproof? (ID nummer: 321301)
 (0) 
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen215-5-2018 t/m 14-5-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In de avond van de Dag van de Verpleging 2018* wordt er voor (student-)verpleegkundigen in de Achterhoek een programma van workshops georganiseerd onder het thema: 'Een leven lang lerend zorgen'

Webpagina:

Programma:

17.00     Inloopbuffet (280 personen: soep + eenvoudige broodjes + karnemelk/melk, koffie, thee/water(kleine flesjes))

17.50     Welkom

18.00     Inleiding: “Florence futurproof?"

18.45     Workshop I

19.35     Wisselen van workshop

19.50     Workshop II

20.40     Napraten (hapjes + drankjes: 280 personen koud/warm 2x)

21.30     Sluiting

Leerdoelen per workshop:

1. Familieparticipatie- Een effectieve interventie in delierpreventie bij kwetsbare ouderen in het ziekenhuis.

30-50% van de ouderen functioneren 3 maanden na ontslag uit het ziekenhuis slechter dan voor de opname.  Dit functieverlies is vaak het gevolg van complicaties die ontstaan tijdens de opname. Uit onderzoek blijkt dat het betrekken van familieleden  een positief effect heeft op het voorkomen van complicaties bijvoorbeeld op het voorkomen van een delier. In deze workshop wordt ingegaan op de achtergronden van familieparticipatie in delierpreventie en wordt uitgelegd hoe familieparticipatie kan worden toegepast in het ziekenhuis. Ook verpleegkundigen uit de eerste lijn worden van harte uitgenodigd om deze workshop te bezoeken. Er zal namelijk  interactief worden besproken hoe, m.b.t. dit onderwerp, een brug geslagen kan worden tussen de eerste lijn en het ziekenhuis.

Leerdoelen:

  • De verpleegkundige kent de wetenschappelijke waarde van niet medicamenteuze interventies in de behandeling en preventie van een delier.
  • De verpleegkundige kan benoemen hoe zij familieleden hierin kan betrekken.

2. Laaggeletterdheid in de zorg

2,5 miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd. Hun vaardigheden zijn onvoldoende om belangrijke gezondheidsinformatie te lezen en te begrijpen. Daarnaast voelen deze mensen zich vaker ongezond dan geletterde mensen en ze zijn vaker ziek. Tweederde van deze groep is in Nederland geboren. Als professional in de zorg is het soms van levensbelang dat u laaggeletterdheid herkent, zodat u uw (schriftelijke) communicatie kunt afstemmen. Daarnaast heeft u een belangrijke rol in het stimuleren van de gezondheidsvaardigheden van deze mensen. Tijdens de workshop ontvangt u informatie over laaggeletterdheid en oefent u verschillende manieren om laaggeletterdheid te herkennen en bespreekbaar te maken. U heeft dan ideeën om deze aanpak laagdrempelig en structureel op te nemen in uw eigen werkproces.

Leerdoel:

  • De verpleegkundige herkent laaggeletterdheid en weet dit bespreekbaar te maken

3. Samen Beslissen met patiënt: alleen voor artsen? 

Of  heb jij hier als verpleegkundige een belangrijke rol in? Shared Decision Making is een hot item. Veel zorginstellingen zijn momenteel zoekende naar hoe dit vorm te geven. In het nieuwe beroepsprofiel van de verpleegkundige staat Shared Decision Making ook als taak opgenomen. Landelijk is vooral de rol van de arts  uitgedacht. Wat zou de rol van de verpleegkundige in dit proces kunnen zijn? In deze workshop zoeken we antwoord op deze vraag. Ook krijg je handvatten aangereikt om dit in de praktijk vorm te geven.

Leerdoelen:

  • de verpleegkundige weet wat Shared Decision Making inhoudt
  • de verpleegkundige weet welke tools voorhanden zijn om SDM vorm te geven
  • de verpleegkundige heeft inzicht in de eigen rol binnen het proces van SDM kan zijn

4. Hospital@home

Waarom Hospital at Home? Veel oudere patiënten wensen bij ziekte geen ziekenhuisopname. Als ze echter acuut ziek worden zijn er nu twee mogelijkheden: thuis blijven of naar het ziekenhuis gaan. Wanneer wordt gekozen om naar het ziekenhuis te gaan wordt dit vaak gevolgd door een acute ziekenhuisopname met daarna een periode van aansterken in een verzorgings- of verpleeghuis. Een behandeling in het ziekenhuis biedt veel mogelijkheden, maar voor de kwetsbaarste ouderen kan een ziekenhuisverblijf van 8 tot 10 dagen ook leiden tot een verlies van kracht, ondervoeding, vallen en nieuwe (ziekenhuis)infecties. Om meer gehoor te geven aan de wens van oudere patiënten willen we een nieuwe zorgvorm creëren en ziekenhuiszorg thuis voor hen mogelijk maken: Hospital at Home. 

Leerdoelen:

  • de verpleegkundige heeft inzicht  in de idee-ontwikkeling van Hospital@home
  • de verpleegkundige kan aangeven welke waarde Hospital@home heeft voor haar eigen werksituatie

5. Polyfarmacie en klinisch redeneren

Polyfarmacie betekent letterlijk het gebruik van twee of meer geneesmiddelen, maar meestal spreken we van polyfarmacie bij chronisch gebruik van vijf of meer medicijnen. Doordat ouderen vaak verscheidene aandoeningen tegelijk hebben (multimorbiditeit), met voor elke aandoening bijpassende medicatievoorschriften, is er vaak polyfarmacie bij ouderen.

Verpleegkundigen kunnen het beloop van specifieke gezondheidsproblemen van kwetsbare ouderen gunstig beïnvloeden. Dat kan alleen als ze deze problemen tijdig inschatten en verbanden kunnen leggen tussen de verschillende problemen en de wisselwerking die deze op elkaar hebben.  Klinisch redeneren bij ouderen biedt de kennis die verpleegkundigen nodig hebben om, samen met de oudere, kritische besluiten te nemen in alle stappen van het verpleegkundige proces.

Leerdoelen:

  • de verpleegkundige heeft inzicht in de samenhang tussen polyfarmacie, multimorbiditeit en kwetsbaarheid
  • de verpleegkundige heeft inzicht in de mogelijke interventies met betrekking tot medicatie, (bijwerkingen, zelfmanagement, therapietrouw..)

6. Coachen bij het nieuwe leren

De beroepspraktijk van de student leert de student het meest; de werkbegeleider kan dit gegeven actief gebruiken bij de werkbegeleiding. Bij het nieuwe leren staan die leervragen centraal. Dit maakt dat het Graafschap College een opleidingsmodel aan het ontwikkelen is waarbij we uitgaan van gepersonaliseerd leren: het leerproces kan er bij elke student dus anders uit komen te zien. Hoe kan je de student stimuleren/ prikkelen én begeleiden in het formuleren van leervragen? Hoe stimuleer jij het ‘leren leren’ van de student?

Leerdoel:

  • de verpleegkundige kan het ‘leren leren’ bij studenten én collega’s stimuleren

7. ICT-toepassingen in het onderwijs

Sinds 3 jaar bestaan er enkele zorgopleidingen binnen het Graafschap College waarbij de boekenlijst is afgeschaft. Er wordt geleerd d.m.v. E-learning. Basis voor de digitale bibliotheek is bijvoorbeeld de lijst patiënt-/ cliëntproblemen, opgesteld voor de V&VN. Studenten leveren hun casuïstiek in; de werkbegeleider of E-coach geeft digitaal feedback. De Ipad wordt gebruikt bij het beoordelen van aangeleerde verpleegtechnische vaardigheden. In deze workshop krijgen jullie inzicht in de mogelijkheden die ICT biedt voor het onderwijs aan MBO-VP-studenten.

Leerdoelen:

  • de verpleegkundige heeft inzicht in specifieke ICT-toepassingen in het onderwijs

8. Onbegrepen gedrag, begrijp jij het?

Als je werkt in de (ouderen)zorg kom je regelmatig in situaties terecht waarbij je te maken krijgt met gedrag van cliënten/patiënten dat je moeilijk kan plaatsen. In deze workshop van Careaz bespreken we de acht kernelementen die vanuit Vilans en Trimbos zijn opgesteld. Deze elementen bieden handvatten voor zorgverleners bij de zorg voor mensen met dementie.  Een psycholoog, verpleegkundig specialist en verpleegkundige vertellen je hoe zij samenwerken en tot oplossingen komen waarbij medicatie vaak niet de eerste stap is. Bovendien gaan we graag het gesprek aan over de methoden die binnen verschillende organisaties ingezet worden in de omgang met onbegrepen gedrag. Je gaat dus naar huis met informatie en inspiratie die je op je werk kunt inzetten. Zo werken we samen aan liefdevollere zorg voor ouderen.

Leerdoelen:

  • de verpleegkundige heeft inzicht in de acht kernelementen van de methodiek voor onbegrepen gedrag
  • de verpleegkundige heeft inzicht in de verschillende methodes omtrent omgaan met onbegrepen gedrag

9. Advanced care planning

Advanced care planning (ook wel proactief zorgplan) draagt bij aan een beter symtoommanagement, waardoor opnames in de laatste levensfase mogelijk voorkomen kunnen worden en meer kwaliteit van leven en sterven ervaren kan worden.

Leerdoelen:

  • de verpleegkundige is zich bewust van het doel en de meerwaarde van een proactief zorgplan voor de zorgvrager
  • De verpleegkundige houdt in samenspraak met de zorgvrager en diens naasten het proactieve zorgplan actueel voor alle betrokkenen

10. Multiculturele zorg

Binnen de ouderenzorg van de Achterhoek zullen in toenemende mate oud- migranten met dementie een doelgroep vormen. Wat betekent dit voor de gebruiken, waarden en normen in de zorg aan zieke ouderen en hun familie? Op het gebied van begeleiding, palliatieve zorg en stervensbegeleiding zal de verpleegkundige zorg de invloed van andere culturen voelen en hier naar handelen.

Leerdoelen:

  • de verpleegkundige heeft inzicht in de verschillende zorgbehoeften en verwachtingen van zorgvragers met een migrantenachtergrond

11. ‘Patiënt journey’: samenwerken in de zorg

Wat weet jij over de inzet van het  ‘functioneel model’, ben jij hierin ‘futureproof’? Verpleegkundigen binnen alle settingen zijn gebaat bij optimale samenwerking in het voorkomen van crisissituaties. Weet jij de weg in zorgland als je te maken krijgt met een crisissituatie bij een kwetsbare oudere of voor ouderen met complexe problemen?  Patiënt journey….. arts Nicole Haarman vertelt over haar rol als Specialist Ouderen Geneeskunde in de samenwerking binnen het functioneel model. Wat kan een SOG betekenen bij calamiteiten in de thuiszorg of ondersteunen bij het in kaart brengen van problemen? Hoe voorkomen we samen een crisissituatie?

Leerdoelen:

  • de verpleegkundige heeft inzicht in het functioneel model bij crisissituaties
  • de verpleegkundige kan de rol van een SOG binnen de samenwerking benoemen

 

15-5-2018
Tijd17:00 - 21:30
LocatieDoetinchem (NL) (Toon kaart)

 Graafschap Opleidingen BV
 (41) 

Graafschap Opleidingen BV is een onderdeel van het ROC Graafschap College. Via GO BV worden er niet bekostigde maatwerktrajecten aangeboden aan werknemers binnen instellingen/ bedrijven in de regio Achterhoek.

J.F. Kennedylaan 49
7001 EA
Doetinchem
06 40332704