Opleidingen details KNMG District Limburg
Symposium Toekomst van de Zorg (ID nummer: 321150)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3317-5-2018 t/m 16-5-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

KNMG Limburg Symposium ‘Toekomst van de Zorg’ - 17 mei 2018

Er zijn enorm veel veranderingen op komst voor het huidige zorglandschap in Nederland. Zo krijgt de patiënt een steeds grotere rol in de regie over zijn eigen gezondheid. Een verandering die ook gevolgen heeft voor de organisatie en financiering van de gezondheidszorg. Artsen van verschillende disciplines zullen meer moeten samenwerken, zowel binnen het ziekenhuis als in het hele gezondheidsveld. Daarnaast zullen technologische ontwikkelingen een enorme impact hebben op de manier waarop artsen hun vak uitoefenen. 

Met dit symposium hoopt KNMG District Limburg de aanwezigen met interessante sprekers te prikkelen om na te denken hoe de toekomst van de zorg eruit zal zien en daarnaast met hen de discussie aan te gaan in een plenair debat over (de kansen en bedreigingen van) de toekomst van de zorg.

Programma met korte samenvatting & leerdoelen:

18:00   Opening - Drs. Henri Boersma, Voorzitter KNMG Limburg

18.10   Zorglandschap van de toekomst - Dr. Guy Schulpen, medisch directeur Zorg in Ontwikkeling (ZIO)

Korte samenvatting: Als we niet met zijn allen de zorg veel efficiënter gaan maken dan is het huidige toekomstbeeld van de zorg erg somber. Door de groeiende vraag, onder meer door de toename van het aantal ouderen en (daarmee samenhangend) chronisch zieken, wordt het huidige systeem op den duur onbetaalbaar. Belangrijk in deze discussie is dat we dus niet alleen nadenken over E-Health, gebruik van Big Data, Kunstmatige Intelligentie enz., maar dat we ook nadenken hoe we deze initiatieven financieel aantrekkelijk, kwalitatief goed, en voor iedereen beschikbaar kunnen maken. Deze veranderde ‘mindset’ is nodig om een duurzaam effect te bewerkstelligen en het gebruik van deze initiatieven uiteindelijk in ons gezondheidszorgsysteem in te bedden. 

Leerdoel: Informatie over hoe we de zorg in Nederland betaalbaar, toegankelijk en kwalitatief goed kunnen houden. In deze voordracht is tevens aandacht voor de rol van technologie en welk verdienmodel ondersteunend is om dit te bereiken.

18.30  EPD van de toekomst - Dr. Isar Wulfaert, huisarts, ICT & Health

Korte samenvatting: Onze gezondheidszorg zou vele malen beter, veiliger, goedkoper en efficiënter zijn als wij optimaal gebruik zouden maken van de huidige mogelijkheden in de ICT. Momenteel zijn de medische gegevens van patiënten verdeeld over verschillende organisaties zonder dat deze gesynchroniseerd worden. Soms zijn de gegevens zelf binnen een organisatie nog verdeeld in verschillende datasystemen die onvoldoende met elkaar communiceren, Hierdoor hebben we nooit de volledige en actuele medische gegevens van onze patiënten, zelfs niet in spoedsituaties. Het wordt tijd dat de gezondheidszorg gebruik gaat maken van de moderne technologische mogelijkheden. Het is tijd voor het elektronisch patiëntendossier (EPD) van morgen.

Leerdoel: Informatie over de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot het elektronisch patiëntendossier. Wat betekent dit nieuwe EPD voor de arts, maar ook voor de patiënt? Wat zijn de huidige mogelijkheden en wat zal de toekomst brengen?

18.50   ‘Molly’ de virtuele verpleegkundige - Prof. Dr. Hans-Peter Brunner-la Rocca, cardioloog MUMC+

Korte samenvatting: Bij telemonitoring wordt enerzijds educatie aangeboden en anderzijds worden de lichaamsfuncties van een patiënt op afstand gecontroleerd door zorgverleners. In deze voordracht wordt toelichting gegeven op ‘Molly’ (een zogeheten zorg-avatar), waarvan uit Maastrichts onderzoek al eerder is gebleken dat deze digitale zelfhulp bij hartfalen een aantal voordelen oplevert voor de patiënt. Zo resulteert het gebruik van telemonitoring in meer ziekte-specifieke kennis en zelfzorg, een vermindering van ziekenhuisopnamen en een lastenverlichting voor de hartfalenverpleegkundige.

Leerdoel: Informatie over telemonitoring en het effect wat dit heeft op zowel de rol van de patiënt als de arts (en het effect op het inrichten van de zorg) aan de hand van ‘Molly’, een eHealth applicatie die ontwikkeld is in het Maastricht UMC+. 

19.10   Pauze

19.30  Data-based medicine - Prof. Dr. Ir. Andre Dekker, klinisch fysicus en manager Onderzoek en Onderwijs bij MAASTRO clinic

Korte samenvatting: Data science speelt een toenemende rol in onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven, samenleving en geneeskunde. Vooral op het gebied van geneeskunde vindt een verschuiving plaats als het gaat om medisch handelen, mensen opleiden en innoveren. Daarnaast speelt privacy en regelgeving omtrent data een belangrijke rol. In mei 2018 treedt de General Data Protection Regulation (GDPR) in werking. Een dataprotectie verordening, geldend voor de hele EU, die de individuele rechten van burgers beschermt en tegelijk een vrij en veilig dataverkeer garandeert.

Leerdoel: Informatie over data sciencein de gezondheidszorg, dat erop gericht is om (met behulp van onderzoek) van geneeskunde op basis van bewijs(‘evidence-based’) naar meer geneeskunde op basis vandata(‘data-based’) te komen. Hierin is tevens aandacht voor de wet- en regelgeving rondom datagebruik in onderwijs, zorg en onderzoek.

19.50  Beslissingsondersteuning voor artsen - Wouter Kroese, Pacmed

Korte samenvatting: Pacmed ontwikkelt beslissingsondersteunende tools, gebaseerd op de analyse van anonieme routinezorggegevens. Door machine learning met medische expertise te combineren leren zij van grote hoeveelheden data welke behandeling werkelijk bij wie het beste werkt. Gebaseerd op de uitkomsten in de praktijk bij vergelijkbare patiënten, presenteert Pacmed op het moment van besluitvorming de verwachte uitkomsten van verschillende behandelingen voor de individuele patiënt.

Leerdoel: Informatie over de mogelijkheden van beslissingsondersteuning op basis van data voor (huis)artsen aan de hand van het bedrijf Pacmed.

20.15   Plenair Debat

Leerdoel: Discussie aan de hand van stellingen ingebracht door de sprekers over de kansen en bedreigingen van de toekomst van de zorg. Met name toegespitst op de nieuwe manier van werken voor artsen, de nieuwe (actieve) rol van patiënten en hoe de structuren van de zorg deze ontwikkelingen moeten/kunnen ondersteunen.

21.00   Afsluiting - Drs. Henri Boersma, Voorzitter KNMG Limburg

(Mini)symposium
0
Toegankelijk voor alle KNMG leden (studenten geneeskunde/A-KO, A(N)IOS, medisch specialisten, huisartsen, sociaal geneeskundigen, specialisten ouderengeneeskunde, gepensioneerde artsen) in de regio Limburg na aanmelding.
Tijd18:00 - 21:00
LocatieMaastricht (NL) (Toon kaart)

District Limburg van de KNMG

Ravensbosch 23
6228 SN
Maastricht
0611226443