Opleidingen details Centre for Human Drug Research
Update geneesmiddelonderzoek depressie in de Leidse regio (ID nummer: 321023)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie218-4-2018 t/m 18-4-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Beschrijving: De werkzaamheid van bestaande farmacologische interventies voor de behandeling van depressie is beperkt. Iets meer dan de helft van patiënten bereikt volgehouden remissie, terwijl een groot deel bijwerkingen ervaart of last heeft van restsymptomen. Bovendien blijft het klinische effect van conventionele antidepressiva een aantal weken uit, waardoor een risico op complicaties zoals suïcidaal gedrag bestaat. Farmacologische interventies die effectiever zijn dan bestaande antidepressiva zijn daarom onontbeerlijk. Ketamine, aan glutamaterg NMDA-receptor antagonist, verlicht de symptomen van depressie binnen uren bij de meerderheid van behandelingsresistente depressieve patiënten. Het wordt gekenmerkt door intraveneuze toediening, onduidelijkheid over de optimale dosering en toedieningsregimen, vervelende bijwerkingen en zorgen over de veiligheid bij langdurig gebruik. Ketamine is daarom een effectief, maar prototype glutamaterg antidepressivum, dat vooralsnog beperkt toepasbaar is in de praktijk. Naast de NMDA-receptor zijn diverse nieuwe aangrijpingspunten voor antidepressiva geïdentificeerd. Voorbeelden zijn neuropeptiden die waakzaamheid en autonome activatie in stand houden, en cytokinen die de herseneffecten van chronische stress kunnen faciliteren. Desondanks zijn er in de afgelopen jaren geen nieuwe antidepressiva op de markt verschenen, omdat de meerderheid van middelen met nieuwe aangrijpingspunten tijdens de latere klinische ontwikkeling sneuvelt. Mogelijke oorzaken zijn onbedoelde overschatting van geneesmiddeleffecten in vroege fasestudies door geneesmiddelonderzoekers, en onvoldoende sensitiviteit van instrumenten zoals de HAMD en MADRS voor geneesmiddeleffecten via neurotransmittersystemen anders dan de monoaminen. Het ontwikkelen van betrouwbare methodologieën die geneesmiddeleffecten zowel in vroege fasestudies als thuis kunnen meten hebben daarom duidelijke voordelen. Applicaties (App’s) op de smartphone en digitale meetinstrumenten zoals smart watches worden dan ook in toenemende mate voor dit doel ontwikkeld en toegepast.

Leerdoelen: tijdens deze nascholingsavond wordt een update gegeven van ketamine als antidepressivum en de ontwikkeling van nieuwe antidepressiva en meetmethoden in de Leidse regio.

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Nascholingsavond CHDR_LUMC 18APR2018.docx22-3-2018 15:3217 KB
 
0
Hoofdniveau
Biologische psychiatrie
Tijd18:00 - 21:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Het CHDR is een onafhankelijke stichting die sinds 1987 klinisch geneesmiddelonderzoek uitvoert op het gebied van psychiatrie (stemmings- en angststoornissen) en neurologie (pijn, dementie, ziekte van Parkinson, ziekte van Huntington). Dit onderzoek omvat zowel fase 1 studies (proof-of-pharmacological-mechanism) bij gezonde vrijwilligers als fase 2 studies (proof-of-concept; proof-of principle) bij patienten, zowel gesponsord (farmaceutische industrie) als eigen onderzoek (investigator initiated). Bij eigen CHDR onderzoek ligt de focus op het ontwikkelen van betrouwbare meetmethoden om geneesmiddeleffecten op het centraal zenuwstelsel vast te stellen. Tevens is het CHDR als opleidingscentrum tot klinisch farmacoloog erkend door de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie en Biofarmacie (NVKFB). Daarnaast biedt CHDR een door de RGS erkende stage aan in het aandachtsgebied volwassenenpsychiatrie voor de opleiding tot psychiater. De afdeling psychiatrie van het LUMC werkt sinds jaren nauw samen het CHDR op het gebied van onderzoek en onderwijs.
Zernikedreef 8
2333 CL
Leiden
071-5246499