Opleidingen details Nederlands Paramedisch instituut

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inspanningsfysiologie en kinderen (ID nummer: 320808)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
(Na)scholing Fysiotherapie121-1-2018 t/m 31-12-2019

Om voor kinderen een bewegings- of trainingsprogramma op te zetten, gericht op het verbeteren van de lichamelijke fitheid, is algemene kennis over de inspanningsfysiologie vaak niet voldoende. Trainingsrichtlijnen zijn over het algemeen gebaseerd op studies met gezonde volwassenen. Kinderen zijn echter geen kleine volwassenen! Door groei en ontwikkeling vinden er allerlei fysiologische veranderingen plaats. Bovendien kunnen bij kinderen de kalenderleeftijd en de biologische leeftijd van elkaar afwijken. Kennis van de motorische en fysiologische ontwikkeling zijn dan ook noodzakelijk.

De effectiviteit van een trainingsprogramma als onderdeel van de behandeling wordt in eerste instantie bepaald door het juist toepassen van trainingsprincipes. Echter, trainingsrichtlijnen geven richting aan het trainingsproces, maar zijn geen 'gouden standaard'. Trainingsprogramma's dienen gevarieerd, leuk en uitdagend te zijn, waardoor kinderen mogelijk gemotiveerd worden om een actieve leefstijl na te streven. De gekozen oefenvormen dienen niet alleen aan te sluiten bij de motorische ontwikkeling van kinderen, maar ook bij de belevingswereld van kinderen in verschillende leeftijdsfases. Deze cursus richt zich op kinderen zonder chronische aandoeningen.

Daarnaast wordt de inhoud van een programma bepaald door de beschikbare middelen en ruimte en of er individueel wordt gewerkt of met groepen. Voor het uitvoeren van trainingsgprogramma's zijn methodische en didactische vaardigheden dan ook van groot belang. Om de effecten van een trainingsprogramma te evalueren, is kennis van inspanningsfysiologische testen noodzakelijk.

De cursus heeft de volgende onderwerpen als centrale thema's:

  • algemene inspanningsfysiologie;
  • fysiologische ontwikkeling van kinderen;
  • inspanningsfysiologie bij kinderen;
  • inspanningsfysiologische testen bij kinderen;
  • opstellen en uitvoeren van trainingsprogramma's.

Doel
Na de cursus kan de deelnemer, op basis van de aangereikte kennis en vaardigheden over inspanningsfysiologie en trainingsleer bij kinderen, een trainingsprogramma voor kinderen opzetten en evalueren.

Bestand 
programma_1801052.pdf45 KB
Hoofdniveau
Kinderfysiotherapie
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 17:00
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Het NPi is het Landelijk Kenniscentrum voor Paramedische Zorg.

De missie van het NPi luidt: het (verder) professionaliseren van fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals in de gezondheidszorg.
Vanwege deze primaire focus is als slogan van het NPi gekozen: 'Kennis in beweging'.

Het NPi wil het vooraanstaande kenniscentrum zijn; dat wil zeggen het kenniscentrum waar fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals als eerste aan denken als het gaat om deskundigheidsbevordering, informatievoorziening, praktijkgericht onderzoek en innovaties.
Optimale service aan de paramedicus staat hierbij centraal.

Berkenweg 7
3818 LA
Amersfoort
Postbus 1161
3800 BD
Amersfoort
033 421 61 00
Selecteer een bestand aub.