Opleidingen details GGNet
Van BOPZ naar de Wet Verplichte geestelijke gezondheidszorg. Eind goed, al goed....? (ID nummer: 320731)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog429-5-2018 t/m 28-5-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

De BOPZ versus Wvggz; “Veel meer dan oude wijn in nieuwe zakken”.

De Wvggz is geen Bopz-2.0 maar een volledig andere wet met andere begrippen en andere uitgangspunten. Heeft de Bopz nog zeven verschillen rechterlijke machtigingen, de Wvggz kent straks nog maar één Zorgmachtiging en één Crisismaatregel. Staat bij de Bopz de gedwongen opneming centraal, de Wvggz is persoonsvolgend. Dat laatste betekent onder meer  dat dwang ook ambulant toegepast kan worden. Gedwongen opnemen kan nog steeds, maar is ‘slechts’ een van de vormen van verplichte zorg. Als lichtere maatregelen mogelijk zijn dan moeten die eerst toegepast worden. De patiënt, familie en naasten krijgen meer invloed op het proces en er wordt veel meer overleg verwacht met gemeente, politie en openbaar ministerie.
En de psychiater..? Die wordt alleen nog maar genoemd in de rol van onafhankelijke deskundige. Verder vind je hem alleen maar terug als ‘Zorgverantwoordelijke’. Betekent dit dat de Klinisch Psycholoog er en de Verpleegkundig Specialist ook Zorgverantwoordelijke mogen zijn?

Een behandelwet in tijden van discussie over “mensen met verward gedrag”: betrokken partijen, privacyaspecten en een andere mindset.

GGNet heeft met ZonMW subsidie in 2017/2018 de samenwerking van de GGz met externe ketenpartners binnen het veiligheidshuis onderzocht. De doelgroep waren patiënten die door opvallend gedrag met de politie in aanraking zijn gekomen. Een vraag was in hoeverre toepassen van een voorwaardelijke ambulante BOPZ machtiging de mate van overlast en de noodzaak tot klinische dwangopnames zou kunnen verminderen. Het Wvggz als behandelwet met focus op verplichte ambulante behandeling zou hierin helpend kunnen zijn. We willen ervaringen uit de huidige praktijk delen en deze koppelen aan verwachtingen voor de toekomstige praktijk.

Strategische aspecten en impact op de (poli)klinische praktijk. Vermaatschappelijking van de EPA zorg?  

De Wvggz brengt een grote verandering teweeg in de ggz: de verplichte zorg wordt persoonsgebonden en is niet meer -zoals onder de wet Bopz- instellingsgebonden.  Verplichte zorg kan dus overal worden toegepast, in de poli, thuis, in de accommodatie etc. Dat vraagt om logistiek, volume en toezicht op verschillende plaatsen, maar ook zal de zorg ambulanter en anders moeten worden aangeboden, en veilig. De gemeente krijgt een veel grotere toegang tot het aanvragen van een ZorgMachtiging. Wordt EPA zorg (bv Fact) dan een publieke taak van de gemeente? Afspraken en overleg met diverse partners (en zorgverzekeraars) zijn dus nodig, al was het alleen over privacy en afgrenzing. De GGZ zal dus ‘de boer op moeten’ en aan tafel gaan (blijven) zitten bij zorg-veiligheidsvragen

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist Algemene Gezondheidszorg (AGZ)Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2
psychiaters, (klinisch) psychologen
 Verdiepend
40
50
ja
Bestand  
20180529 programma BOPZ.docx20-3-2018 15:0612 KB
Nee
Nee
Hoofdniveau
Jeugd
Volwassenen
Ouderen
29-5-2018
Tijd13:00 - 17:30
LocatieWarnsveld (NL) (Toon kaart)

Instelling voor Geestelijke gezondheidszorg

Deventerstraat 459
7323 PT
Apeldoorn
Postbus 2003
7230 GC
Warnsveld
06 27397262