ACT4kids+ is een 6 daagse opleiding Acceptance & Commitment Therapy (ACT) met nadruk op de begeleiding van kinderen en jongeren.
In de opleiding leer je de basisbeginselen van de theoretische achtergrond en praktische toepassing van Acceptance & Commitment Therapy – of kortweg: ACT.
Met de basis maak je tegelijkertijd kennis met het ACT4kids-model. Dit model is toepasbaar voor iedereen die kinderen en/jongeren begeleidt. Het geeft structuur aan je begeleiding en maakt belangrijke processen binnen ACT ook voor kinderen begrijpelijk, omdat het is aangepast aan de neurologische en psychologische ontwikkeling van kinderen . Door gebruik te maken van spel en metaforen sluit het tevens beter aan bij hun belevingswereld.
ACT is Engels voor ‘doen’. In de opleiding draait alles om ervarend en spelend leren. Wanneer je actief deelneemt aan de opleiding door het doen van opdrachten tussen de opleidingsdagen, door uit te wisselen wat je eerste ervaringen zijn in het uitvoeren van het geleerde en door samen te oefenen, leer je vaak het meest. Ik zorg voor inzicht gevende, grappige of spannende opdrachten en als je er zelf één weet: deel!
Na afloop weet je veel meer over Relational Frame Theory (RFT), de zes kernprocessen uit het ACT model, hoe je een functionele analyse maakt na intake, hoe je een begeleidingsplan opstelt en hoe je zelf metaforen kunt bedenken.
Je leert de uil, de olifant en het hart kennen, net als andere hoofdrolspelers op het Eiland: een metafoor voor het leven. Je hebt kennis opgedaan over andere ACT-gerichte methodieken voor jongeren en over het ACT4kids-protocol voor wanneer je met groepen wilt werken en je hebt ondertussen ook zelf gewerkt aan je eigen vaardigheden om psychologische flexibiliteit te vergroten.
Algemeen leerdoel:
Het in beginsel kunnen toepassen van Acceptance and Commitment Therapy bij kinderen en jongeren gebruikmakend van de methodiek ACT4kids in zowel individuele als groepsgerichte begeleiding.
Subdoelen theorie:
- Basiskennis en -toepassing van de theoretische achtergrond van Acceptance and Commitment Therapy (zes kernprocessen, psychologische flexibiliteit als doel, Relational Frame Theory, Creatieve Hulpeloosheid)
- Verschillen en overeenkomsten kennen in de toepassing van ACT bij volwassen en de toepassing van ACT bij kinderen en jongeren, rekening houdende met de psychologische neurologische ontwikkeling.
Subdoelen diagnostiek:
- Weten welke diagnostische instrumenten er bestaan en hoe deze in te zetten.
- Functionele analyse kunnen maken van gedrag van kinderen en jongeren en de rol van context hierin mee kunnen nemen.
- Kunnen opstellen van casusconceptualisatie aan de hand van ACT4kids model.
Subdoelen behandeling:
- Kunnen opstellen van begeleidingsplan.
- Verschillende begeleidingsoefeningen kennen en kunnen uitvoeren.
- Therapeutische grondhouding kennen en voldoende kunnen uitdragen.
- Om kunnen gaan met knelpunten in en rondom begeleiding van kinderen en jonger (zoals motivatie, therapietrouw, buiten begeleiding om oefenen).
- Kennen en kunnen uitvoeren van protocol voor groepen.