Opleidingen details Stichting Docendo Orbis
Sportgeneeskunde en klinische chemie (ID nummer: 319818)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Cluster12018-11-2018 t/m 17-11-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In deze in totaal twintig uren in beslag nemende nascholing wordt een tweetal onderwerpen uitgediept:

1. klinische chemie; de interpretatie van labwaarden;

2.  sportgeneeskunde; gezondheidsrisico’s van sporten.

Klinische chemie

Onder leiding van Pieter Bots, huisarts en Raoul Oude Engbering, klinisch chemicus vergroten de deelnemers hun kennis over toegepaste testen en het gericht aanvragen van onderzoek. Het bloed vertelt in veel gevallen wat er mis gaat en de klinisch chemicus legt hierin de verbinding tussen laboratorium-uitslagen en kliniek, waarbij de kennis/interpretatie van de huisarts een sleutelrol speelt. Laagdrempelig contact tussen huisarts en laboratoriumspecialist is een succesfactor voor snelle, correcte diagnoses. Aan de hand van pakkende, interactieve casuïstiek wordt de deelnemer op een zevental veel voorkomende testonderwerpen meegenomen in de wereld van de afwijkende labwaarden.

Het betreft buikklachten en de calprotectine-test -opfrissen van de NHG-standaard PDS- en levertesten, de subfertiliteit en semen-analyse, het D-Dimeer-testen, niefunctiemeting, de (NT-pro)BNP bij hartklachten en de PSA-bepaling.

Als leerdoel bij  het toepassen van laboratoriumonderzoek als onderdeel van nader onderzoek van een patiënt staat voorop dat de deelnemer, mede op basis van meerdere gepresenteerde praktijkgevallen, leert wanneer laboratoriumonderzoek moet worden ingezet en weet welke functies organen hebben: daarmee vindt de juiste interpretatie plaats van lab-uitslagen. De huisarts wordt uitgerust met kennis voor de juiste interpretatie van -een reeks van- uitslagen, een correcte diagnose-stelling en de (on)bruikbaarheid van testresultaten, met als hoofddoel snel en adequaat het vervolg-advies aan de patiënt te geven en ander onderzoek te motiveren. 

 

Sportgeneeskunde

Sportgeneeskunde is sedert 2014 erkend als volwaardig Geneeskundig Specialisme, waarmee de sportarts een gelijkwaardig partner is geworden van andere medische specialisten. Hoewel een relatief nieuwe loot binnen de Nederlandse medische wereld, is mede daardoor de samenwerking en onderlinge doorverwijzing daarmee versoepeld.

Docenten Pieter Bots, huisarts en Niels Wijhe, sportarts gaan in op de rol die sport en beweging, en dus sportgeneeskunde spelen bij het verkleinen van de gezondheidsrisico’s van (amateur-)sportbeoefenaars. Advisering door de sportarts op het gebied van preventie en vroegtijdige onderkenning van nadelige gevolgen door sporten, beperkt de (im)-materiële schade zowel in omvang als in ernst. 

De deelnemers krijgen een integraal inzicht in de competenties van de sportgeneeskundige, het curriculum van de opleiding en selectiecriteria voor verwijzingen. Dit aan de hand van een tweetal vaak voorkomende defecten aan het bewegingsapparaat en het gebruik van ademgasanalyse.

Bij het eerste pakt de deelnemer interactief, hands-on en gericht op ’’morgen, in de behandelkamer’’ problemen aan in het knie-schouder en hiel-voetonderzoek. Bij de ademgas-analyse, met gebruikmaking van de spiro-ergometrietest, en wederom in een interactieve setting, kunnen deelnemers het moment van verzuring en de oorzaken van een prestatie-afname vaststellen.          

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma sportgeneeskunde en klin. chemie 2018.pdf19-3-2018 18:01260 KB
1595
Tijd08:00 - 13:00
LocatieTambon Hua Hin (TH) (Toon kaart)

Tijd08:00 - 13:30
LocatieToledo (ES) (Toon kaart)

Tijd08:00 - 12:30
LocatieMahe (SC) (Toon kaart)

Het bevorderen van nascholing voor medische beroepen en nascholing voor het notariaat.

Prins Hendrikstraat 22
4835 PP
Breda
076 7502479