Opleidingen details Hanzehogeschool Groningen HanzePro
Brede basiskennis Licht Verstandelijk Beperkt (ID nummer: 319376)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Cliƫntondersteuners9,526-3-2018 t/m 25-3-2019
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen9,526-3-2018 t/m 25-3-2019
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk9,526-3-2018 t/m 25-3-2019
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen9,526-3-2018 t/m 25-3-2019
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Werker9,526-3-2018 t/m 25-3-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inleiding

Vanaf 2014 zijn gemeenten verantwoordelijk voor al hun burgers die begeleiding nodig hebben.

De extramurale begeleiding gaat dan van de AWBZ naar de Wmo. Het brede welzijnswerk wordt geacht, in samenwerking met ketenpartners, ondersteuning te bieden aan alle burgers, ook mensen met een verstandelijke beperking.

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) komen we overal tegen in de samenleving. Door toename van complexiteit in de samenleving en met invoering van de Participatiewet waarbij ieder geacht wordt mee te doen, doen zij in toenemende mate een beroep op begeleiding en hulp.

LVB’ers krijgen te maken met toegenomen risico’s, individualisering, verzakelijking en informatisering. Dit kan gevolgen hebben voor de LVB problematiek. LVB’ers hebben relatief vaker te maken met grote sociale problemen zoals armoede, verslavingsproblematiek, criminaliteit en problemen met integratie. De samenleving merkt in toenemende mate dat zij onvoldoende aansluit bij deze doelgroep en dat er sprake is van handelingsverlegenheid in het werken met de LVB cliënten.

Steeds duidelijker wordt dat er specifieke kennis nodig is om adequaat aan te kunnen sluiten bij deze doelgroep en hen daarmee meer kansen te geven op hulp.

Doelgroep

Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben een aangeboren of later (voor hun 18e jaar) ontstane beperking in het intellectueel functioneren. Dit gaat gepaard met beperkingen in de sociale (zelf)redzaamheid. In het algemeen gaat het om mensen met een IQ tussen 50 en 85. De zorgsector bedoelt met LVB’ers vaak de groep die een laag IQ combineert met gedrags- of psychiatrische problematiek waarvoor (chronische) begeleiding of behandeling noodzakelijk is. Kenmerk van deze groep is dat je aan de buitenkant vaak niets aan ze ziet.

Aard

Behalve een laag begripsvermogen hebben veel LVB’ers gedrags- en psychiatrische problemen. Of en hoe deze problemen zich uiten, hangt af van de sociaal-emotionele ontwikkeling, (het gebrek aan) sociale vaardigheden en de aanwezigheid van structuur en begeleiding in de omgeving. Zo hebben mensen met agressie een gedrags-regulerende omgeving nodig. Vooral mensen met een IQ tussen 70 en 85 zijn kwetsbaar omdat zij zich vaak in een minder beschermend netwerk bevinden. De afwezigheid van uiterlijke kenmerken maakt dat de groep vaak wordt overvraagd en overschat. Dat wordt versterkt door het feit dat mensen met een LVB zichzelf ook vaak overschatten. Ook wordt vaker misbruik gemaakt van deze groep, met name door de hogere mate van kwetsbaarheid. Het lagere niveau maakt dat ze sociale situaties verkeerd inschatten en vatbaarder zijn voor manipulatie. Tegelijkertijd is er bij deze groep vaker sprake van een permanent wantrouwen van de sociale omgeving. Het feit dat men verwacht dat deze groep zelf de verantwoording kan nemen voor hun daden en leven maakt dat ze een groot risico lopen om in de problemen te raken. Ze hebben een verhoogd risico om in het ‘’loverboy’’ circuit te raken of overgehaald te worden tot criminele praktijken.

Begeleiding

LVB’ers kunnen op alle levensdomeinen begeleiding nodig hebben: wonen, school, werk, administratie, sociale activiteiten, dagbesteding of deelname aan sportvereniging. Met als doel: participatie in de samenleving, ligt de focus van begeleiding op: zorgen voor structuur, aansturing en ondersteuning bij het omgaan met (sociale) regels. Bij jeugdigen kan de begeleiding zich ook richten op het gezin en de ouders, zodat zij beter leren omgaan met hun kind. Bij volwassenen is het doel vooral een zo zelfstandig mogelijk leven leiden. Deze begeleiding kan variëren van meer ondersteunend en op afstand tot sturend en ondernemend (afhankelijk van IQ en de sociaal- emotionele ontwikkeling). Begeleiding kan dus individueel (thuisbegeleiding bij zel

 
Ja
 CliĆ«ntondersteuners
 GGZ agogen
 Maatschappelijk werk
 Sociaal Agogen
 Sociaal Werkers
HoofdniveauSubniveauSub-subniveau
SectorenAlgemeenAlgemeen Maatschappelijk Werk
SectorenAlgemeenCrisisopvang
SectorenAlgemeenMaatschappelijke Opvang
SectorenAlgemeenSchuldhulpverlening
SectorenJeugdJeugdbescherming
SectorenJeugdJeugdhulpverlening
SectorenJeugdKinder- en Jeugdzorg
SectorenJeugdSchoolmaatschappelijk Werk
Tijd9:00 - 13:00
Locatie

Tijd9:00 - 13:00
Locatie

HanzePro is de naam voor de dienstverlening van de Hanzehogeschool Groningen die mensen ondersteunt bij hun professionele ontwikkeling en bedrijven bij de (competentie-) ontwikkeling van hun medewerkers.

Zernikeplein 23
9747 AS
Groningen
Postbus 30030
9700 RM
Groningen
050-5955555