Opleidingen details Occure B.V.
Werk in uitvoering!, werken aan duurzame inzetbaarheid (ID nummer: 319111)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Bedrijfsgeneeskunde2414-5-2018 t/m 13-5-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Dag 1&2

Leerdoelen

De bedrijfsarts is na afloop van deze training in staat om:

-              zich te positioneren in het SMT als expert;

-              advies te geven op basis van het testprotocol, toetsingscriteria en uitvoering van het PPMO voor repressief brandweerpersoneel.

-              aan de hand van een 5-stappenplan de fysieke belastbaarheid binnen de hulpverleningsdiensten inzichtelijk te maken en aan de hand daarvan te adviseren om te komen tot structurele oplossingen

-              advies uit te brengen ter vergroting van de duurzame inzetbaarheid van hulpverleners 

-              is bekent met testprotocol, toetsingscriteria en uitvoering van het PPMO voor repressief brandweerpersoneel.

 

De inhoud van de training op hoofdlijnen:

Naast de eerder genoemde onderwerpen wordt nader ingegaan op de stappen die doorlopen moeten worden om inzicht te krijgen in de belastbaarheid van de hulpverlener en mogelijkheden om te komen tot structurele oplossingen. De rol van de bedrijfsarts hierin staat daarbij centraal tijdens de training!

Door middel van casuïstiek wordt de bedrijfsarts meegenomen in zijn/haar rol als adviseur binnen het SMT.

Er zal nader worden ingegaan op de kenmerken en de behandelingsmethoden. In deze twee dagen worden 2  deskundigen ingezet, die de bedrijfsarts meenemen in dit moeilijke en vaak abstracte vakgebied. De training omvat veel casuïstiek, korte strakke inleidingen, checklist achtige oplossingen en  verdieping van de kennis en vaardigheden betreffende dit vakgebied.

Opzet:

Je wordt als bedrijfsarts gevraagd zitting te nemen in het “Sociaal Medisch Team”  (SMT)van een hulpverleningsdienst. Deze dienst is een belangrijke klant van u. Het SMT ziet u als expert en hecht dus veel waarde aan uw advies. In uw adviserende rol als bedrijfsarts krijgt u te maken met tegenstrijdige belangen.  Wat gaat u doen en hoe luid uw advies?

In deze training zal de bedrijfsarts in eerste instantie worden meegenomen in de specifieke aspecten waarmee de hulpverleningsdiensten te maken krijgen. Dit op zowel het fysieke,- als wel  op het psychische vlak. De rol van de bedrijfsarts is hierin cruciaal. Duurzame inzetbaarheid en fysieke belastbaarheid lopen als een rode draad door de training heen, maar er zal ook stilgestaan worden bij zaken als ‘agressie tegen hulpverleners’ en de impact die dit heeft op de betreffende medewerker.

Dag 3:

Blok 1: Duurzame inzetbaarheid in een sterk veranderende werkomgeving bij het Korps Politie te Curaçao

Op 10-10-2010 werd Curaçao een zelfstandig land binnen ons koninkrijk. Dit had de nodige consequenties voor het Kors Politie wat opnieuw ingericht diende te worden. De korpschef kreeg de opdracht een ambitieuze inrichtingsplan te gaan implementeren.
Het transitieproces heeft een grote impact op het personeel en daarnaast moet men op Curaçao met de beperkte middelen die beschikbaar zijn veel creatiever omgaan. Aan de orde komen het transitieproces, de verschillen tussen beide landen en de wijze waarop aan deze onderdelen van het thema duurzame inzetbaarheid vorm is gegeven.

Opzet

Presentatie en plenaire discussie

Leerdoel

Kennisnemen van het creatief inzetten van beperkte middelen inzake duurzame inzetbaarheid in een sterk veranderende werk-omgeving.

 Blok 2: duurzame inzetbaarheid van de bedrijfsarts in een sterk veranderende werkomgeving, een leven lang leren.

Recent is een lijvig rapport van 40 pagina’s gepubliceerd waarin medisch specialisten de toekomst en ontwikkelingen van de zorg schetsen waarbij kwaliteit leidend moet zijn. Dit betreft een prikkelend document waarin ook de bedrijfsarts van vandaag zich mogelijk grotendeels zal herkennen en of zal wensen dat het deze kant daadwerkelijk op mag gaan. Hoe kunnen we deze visie vertalen naar daadwerkelijke acties en onze praktijk van alle dag ? Betreft het een utopie of wordt het werkelijkheid?

In de ogen van de schrijvers zullen de volgende vier ontwikkelingen gaan plaats vinden binnen het artsenvak:

1. DE UNIEKE PATIËNT EN DE MODERNE MEDISCH SPECIALIST

De relatie tussen patiënt en medisch specialist is in 2025 vooral gericht op het optimaliseren van de kwaliteit van leven voor de patiënt. Dit is meer dan alleen de behandeling van de ziekte. Veel meer dan nu het geval is, vraagt dit van de medisch specialist om een holistische benadering van iedere, unieke patiënt.

2. RICHTING NETWERKGENEESKUNDE

Medisch specialisten nemen het voortouw bij de ontwikkeling van zorgnetwerken van zorgprofessionals (netwerkgeneeskunde), zowel fysiek als digitaal. Een zorgnetwerk neemt de behoefte van de patiënt als uitgangspunt, vanuit de gedachte dat verschillende spelers in het netwerk op verschillende momenten waarde kunnen toevoegen voor de patiënt. Digitale ontwikkelingen vervullen hierbij een belangrijke rol.

3. BETROKKEN BIJ GEZONDHEID EN GEDRAG

Naast het behandelen van ziekte spelen medisch specialisten in 2025 een belangrijke rol in preventie van ziekte en het behoud van functioneren, zowel voor de individuele patiënt als voor de samenleving.

4. VOOROP IN VERNIEUWING

In 2025 zijn medisch specialisten samen met patiënten meer betrokken bij het bedenken, ontwikkelen en beoordelen van innovaties binnen de zorg. Ziekenhuisorganisaties zijn gericht op het helpen doorontwikkelen en implementeren van deze innovaties. In 2025 kunnen patiënten door ‘big data analysis’ gecombineerd met

‘wearables’ en thuisdiagnostiek sneller een beeld krijgen van hun medische situatie. Zelfmanagement van patiënten met chronische ziekten met online ondersteuning komt veel voor.

Opzet:

Naast een korte toelichting over de inhoud van dit document en een plenaire discussie over de toekomst van ons vak komen er een tweetal bedrijfsartsen die werkzaam zijn op Curaçao aan het woord. Aan hen is gevraagd ons mee te nemen in de dagelijkse uitvoering van hun vak. Waar lopen zij tegen aan, hoe denken zij over preventie en duurzame inzetbaarheid en hoe gaan zij in de dagelijkse praktijk hiermee om?

Leerdoel

Reflectie op de rol van de bedrijfsarts in een snel veranderende omgeving, hoe houd ik alle ontwikkelingen bij, wat heb ik daarvoor nodig en blijf ik gezond en bevlogen mijn vak uitoefenen?

Dag 4:

Blok 1, Een nieuw ziekenhuis, duurzaam en gericht op de toekomst

Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA) heeft namens de overheid Ballast Nedam aangewezen voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. EGM architecten en lokale partner OeverzaaijerLyongo architecten hebben samen de nieuwbouw ontworpen. Duurzame en innovatieve oplossingen die zorgen voor een betere leefomgeving en het welzijn verhogen nu en later, dat was onder andere de ambitie bij de bouw van het ziekenhuis. Het resultaat is een duurzaam ziekenhuis met een Healing Environment dat in de toekomst aanpasbaar en uitbreidbaar is.

Opzet:

Aan de hand van een presentatie en rondleiding worden we aan de hand meegenomen bij het proces van de bouw van een nieuw ziekenhuis. De visie op een gezonde zorg, nu en in de toekomst, voor zowel de gebruiker als de bezoeker, staat hierbij centraal.

Leerdoel:

Kennisnemen van de visie op gezonde zorg vanuit het perspectief van ontwikkelaars, bouwers en overheid.

Blok 2, De bedrijfsarts in een sterk veranderende werkomgeving, een leven lang leren

Blok 2 wordt gebruikt om samen terug te kijken op de 4 cursusdagen. Wat viel je op, wat heb je geleerd en neem je je voor om anders te doen of mee te nemen in de praktijk van alle dag? 

Opzet

De cursist wordt gevraagd om met een eigen opdrachtgever in het achterhoofd in kleine groepjes een visie document op te stellen (format voor een dergelijk document wordt beschikbaar gesteld) waarin een advies en concreet werkplan opgesteld wordt met als thema ” duurzame inzetbaarheid, werk in uitvoering”. Deze werkplannen worden plenair aan elkaar gepresenteerd en bediscussieerd. Tevens wordt de cursist gevraagd om zijn persoonlijk visie, rol en concrete toegevoegde waarde bij de implementatie van het geformuleerde advies en werkplan hierin te betrekken.

Leerdoel voor de cursist

Reflectie op de eigen adviesrol, waar liggen je talenten, waar word je blij van, waar liggen je grenzen?
Reflectie op een leven lang leren, hoe ga je dit persoonlijk vorm geven?

Beroepsgroep
Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)
(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Curacao programma mei 2018.docx6-3-2018 15:5631 KB
1895
HoofdniveauSubniveau
A&GArbeids- en Bedrijfsgeneeskunde
A&GVerzekeringsgeneeskunde
14-5-2018 t/m 17-5-2018
LocatieWillemstad (AN) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 Nascholing BedrijfsgeneeskundeDatumTijd
Mentale weerbaarheid, veerkracht, inzetbaarheid614-05-201809:00 - 16:45
PMO, fysieke belasting in relatie tot gezondheed, inzetbaarheid615-05-201809:00 - 16:45
Inzetbaarheid in een sterk veranderende werkomgeving616-05-201809:00 - 17:00
Bouwen aan een toekomst617-05-201809:00 - 17:00

Occure is een nieuwe speler in een geliberaliseerde markt met de visie dat door de werkgever minder aan grote arbodiensten uitbesteed zou moeten worden en meer zelf de verantwoordelijkheid wordt genomen. Occure helpt hierbij de werkgever en maakt gebruik van een uitgebreid netwerk (waarin bijvoorbeeld al meer dan 600 bedrijfsartsen) van zelfstandig werkende professionals.

De professionals worden op allerlei manieren ondersteund, materieel en immaterieel (waaronder ook opleiding)

Bredaseweg 185
4872 LA
Etten - Leur
Postbus 150
4870 AD
Etten - Leur
076-5083508