Opleidingen details Nationaal Trainingscentrum voor echgorafie (NT-e)

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Functionele echografie van de romp (ID nummer: 318626)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
(Na)scholing Fysiotherapie9 

Jarenlang international wetenschappelijk onderzoek heeft geleid tot het inzicht dat met name een verstoorde motorische controle een rol speelt bij personen met lage rug klachten. Er is voornamelijk een overactiviteit van de oppervlakkige spieren en een insufficiëntie van de dieper gelegen spieren. Echografie kan een rol spelen bij het activeren van deze dieper gelegen spieren.

Het klinische gevolg van deze verstoorde motoriek is dat de initiële en centrale focus bij revalidatie van chronische rugklachten moet liggen bij de functionele training van de contractie van de diepe rompspieren en het herstellen van adequate activatie van de oppervlakkige spieren. 

Waarde van echografie bij rug- en bekkenklachten

De waarde van echografie in een klinische setting is, dat het de mogelijkheid geeft om ‘real-time’ het aanspanningspatroon van de dieper gelegen spieren (o.a. Transversus abdominis, Multifidus, bekkenbodem, diafragma) te bestuderen. Echografie kan gebruikt worden om te meten, maar ook (en vooral) als een vorm van biofeedback. Hierbij voorziet het de patiënt van kennis omtrent de uitvoering van een motorisch patroon en kan hier specifiek op getraind worden.

Doel opleidingsdag

Deze cursusdag geeft een ‘state of the art’ overzicht van het gebruik van echografie bij lage rugklachten, gecombineerd met veel praktijk. Na deze cursusdag is de cursist in staat om op betrouwbare en valide wijze dynamische echografische beelden te maken en te interpreteren van: 
- de laterale en ventrale buikwand, 
- diastasis rectii, 
- paravertebrale musculatuur, 
- diafragma,
- bekkenbodem (transabdominaal.

Géén opleidingsdag voor incontinentietherapie

De cursusdag is niet bedoeld als cursus voor incontinentietherapie. Transperineale echografie is geen onderdeel van het programma, hiervoor hebben we een aparte driedaagse opleiding.

Hoofdniveau
Musculo Skeletaal Rug
Tijd09:00 - 17:00
LocatieVianen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieVianen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieVianen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieVianen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieVianen (NL) (Toon kaart)

In het Nationaal Trainingscentrum echografie worden opleidingen voor fysiotherapeuten aangeboden. Zoals de naam al doet vermoeden biedt het NT-e diverse musculoskeletale echografie opleidingen, op diverse niveau's; van instapniveau tot gevorderden tot experts.
Laanakkerweg 2b
4131 PA
Vianen
0347 745050
Selecteer een bestand aub.