Opleidingen details Stichting Nibud
Gespreksvoering bij personeel met schulden (ID nummer: 318271)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing - Kennis4912-4-2018 t/m 31-12-2018
Scholing - Vaardigheden4912-4-2018 t/m 31-12-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan dient u de presentie zelf in te geven nadat u bent ingelogd in PE-Online.

Inhoud:

U krijgt een concreet stappenplan voor het voeren van een gesprek over loonbeslag (signalen). Maar een gesprek met een medewerker over loonbeslag vraagt meer dan alleen communicatieve vaardigheden. Het is niet alleen het afwerken van een checklist. Het zit hem ook ergens anders in: veel leidinggevenden, maar ook P&O-professionals zien er namelijk tegenop. Het kan nl. zijn dat u zich betrokken voelt bij de medewerker en bang bent voor de negatieve impact die het nieuws van het loonbeslag op de medewerker heeft. Het kan ook zijn dat u bang bent voor een emotionele uitbarsting van de medewerker of bang bent dat de medewerker al zijn problemen bij u op uw bordje legt. Daarom gaat u uw gesprekstechnieken oefenen met behulp van concrete opdrachten én met een trainingsacteur. Zo wordt u zich bewust van uw overtuigingen en wat u hier aan kan doen. En hoewel oefenen met een trainingsacteur voor sommige deelnemers spannend is, het blijkt een geweldige manier om te ontdekken hoe u  effectief een gesprek over loonbeslag (financiële signalen) kunt voeren, wat voor u én uw medewerker werkt.

Onderwerpen:

Stappenplan voor het voeren van een gesprek met de medewerker over loonbeslag (signalen).

Hoe gaat u om met een medewerker die:

1.             ontkent dat er financiële problemen zijn of hij brengt die niet in verband brengt met zijn eigen gedrag

2.            wel het probleem erkent, maar niet in actie komt

3.            het probleem erkent en in actie komt (maar niet weet hoe, wat en waar)

Werkwijze:         

Na het bespreken van het stappenplan gaat u met behulp van verschillende opdrachten oefenen, waaronder met  een trainingsacteur.

Leerdoelen:       

De deelnemer:

  • Heeft kennis van het stappenplan voor het voeren van een effectief gesprek met de medewerker over financiële problemen
  • Kan een effectief gesprek uitvoeren met de medewerker over financiële problemen
  • Kan adequaat omgaan met uiteenlopende reacties van de medewerker
Ja
 
15
Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Actueel en gespecialiseerd
Het Nibud biedt professionals een breed aanbod van actuele en specialistische opleidingen op het gebied van schuldpreventie en budgetbegeleiding. Wij ontwikkelen ook opleidingen op maat voor uw organisatie.

Waarom een Nibud-opleiding?
Met een opleiding van het Nibud actualiseert u uw kennis en ontwikkelt u zich verder in uw vak. Het Nibud beschikt over expertise op het vlak van begroten en budgetteren, maar ook van gedragsverandering. Er zijn veel redenen om voor een Nibud-opleiding te kiezen.

Meer over de Nibud-opleidingen
Op maat of in-company
Alle Nibud-opleidingen zijn ook in-company te volgen binnen uw eigen organisatie. We passen het programma dan indien gewenst aan aan uw medewerkers. U kunt ook kiezen voor een op maat ontwikkelde training voor een speciale doelgroep.

Postbus 19250
3501 DG
UTRECHT
030 23 91 361