Opleidingen details Stichting Docendo Orbis
Nascholing Khao Lak, Thailand (ID nummer: 317825)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Cluster1234-11-2018 t/m 3-11-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Oogonderzoek/klachtbehandeling in de huisartspraktijk en ouderenzorg.

Oogarts Henk Veraart (ETZ Tilburg) reikt de deelnemers in een interactieve cursus vaardigheden aan waarmee gestandaardiseerde  verwijsrichtlijnen scherper en kritischer kunnen worden toegepast. Voorts worden nut en noodzaak van oogtesten -een rol voor de POH is mogelijk- nader bezien en beoordeeld.

Leerdoelen: bestaande en nieuwe vaardigheden opfrissen c.q. aanleren. Flexibele hantering van verwijsrichtlijnen. 

Veel en minder vaak voorkomende rode-oog-aandoeningen, zoals infecties, uveïtiden en contactlens-gerelateerde problemen worden aan de hand van casuïstiek behandeld. Ook wordt ingegaan op de sterke en minder sterke punten van de onlangs vernieuwde richtlijn op dit gebied.

Leerdoelen: Adequaat vaststellen van oorzaak aandoening en inzetten van de juiste behandeling. 

Een leidraad om te komen tot een pluis-niet pluisbeoordeling van veel voorkomende oogklachten.

Leerdoel: efficiënt vaststellen van een klacht en een correcte afweging van de behandel-urgentie.  

De diagnostiek en behandeling van kleine ooglid-afwijkingen.

Leerdoel: in de huisartspraktijk behandelen van -kleine- ooglidafwijkingen.

Een college over de toepassing van de hernieuwde multidisciplinaire richtlijn, die bij juiste toepassing een aanzienlijke afname van de patiëntendruk in zowel de eerste als tweede lijn te zien zal geven.

Leerdoel: juiste toepassing van de evidence-based richtlijn tzv diabetische retinopathie en de verwijzingen voor fundusonderzoek bij DM.

De risico’s en gunstige effecten van blauw licht.

Leerdoel: onderscheid kunnen maken tussen verhalen in de media en de expert-opvattingen. 

Een introductie van het leerstuk ’Waardestroom-analyse’, inclusief praktische oefeningen in het toepassen van de 5-S en Lean-procesverbeteringen. 

Leerdoel: een waardestroom-analyse opstellen.

Evidence-based medicine (EBM) in de huisartspraktijk.

Dr. Marlous Koningsveld-Kortekaas, huisarts-epidemioloog. Na een uiteenzetting over de theoretische basis en achtergronden van de aan EBM verbonden vijf soorten onderzoek -de dagelijkse praktijk en de NHG-standaarden vormen hierbij de uitgangspunten- wordt het college vervolgd met het leren van het omzetten van klinsche vragen in een juiste onderzoeksvraag. Leerstuk correlatie vs. causaliteit wordt hierin nadrukkelijk betrokken. Zo ook onder meer het herkennen van relatieve en absolute uitkomsten en sensitiviteit en specificiteit, waarmee uitkomsten van diagnostiek in de praktijk in een kritisch(-er) daglicht worden geplaatst.  Ook in dit kader, handvatten voor een betere patiëntenzorg door de toepassing van de vijf EBM-stappen en een effectievere opslag en gebruik van in de praktijk verzamelde data, wat zal leiden tot een beter inzicht in eigen handelen.

Leerdoelen: in de praktijk toepasbare basiskennis en -begrippen van EBM. De omzetting van eigen klinische vragen in de juiste onderzoeksvraag, waarbij de diagnostiek in de praktijk voortaan in een kritischer daglicht komt te staan. In staat zijn om de eigen data beter te benutten en daarmee tevens inzicht te krijgen in eigen handelen. 

Palliatieve zorg en (mond)zorg ouderen. 

Dr. Gert Jan van der Putten, specialist ouderengeneeskunde, richt zich hier op de definitie van palliatieve zorg, het behandelen van oncologische wonden en moeilijk te behandelen pijn in de palliatieve fase. Patiënten blijven langer in leven, en ook langer thuis wonen en zijn, met aandoeningen als hart- en vaatziekten, oncologische en andere chronische ziekten, ook langer ’palliatief’. Welk handelen wordt gewenst en hoe reëel zijn de verwachtingen. Aandacht voor de mond, want ook de mondgezondheid en daarmee de algemene gezondheid worden op verschillende manieren bedreigd en is een levensloopbestendig gebit en de rol van een mondzorgplan relevant.

Leerdoelen: hoe de noodzakelijke afwegingen betreffende vaak ingewikkelde palliatief-gerichte problemen kunnen worden gemaakt/het markeringspunt wordt vastgesteld en hoe deze aan de orde te stellen bij de patiënt/familie. 

Mindfulness 

Maria Veraart-van Wezel, Msc. verzorgt de training ’mindfulness’, waarbij theorie, interactiviteit en zelftoepassing elkaar afwisselen. Goede zorg voor jezelf ligt aan de basis van goede zorg voor anderen. Zelfinzicht en meer bewust zijn wat er van moment tot moment aanwezig is bij jou. Ervaren van (geleide) aandachtsoefeningen en bewegingsoefeningen.

Leerdoel: mindfulness primair leren toe te passen op jezelf, waardoor rust, effectiviteit, kwaliteit en plezier in het werk worden vergroot en daarmee ook weten hoe en waar de patiënt baat kan hebben bij mindfulness. 

(Meerdaagse) Nascholing
1595
27-10-2019 t/m 1-11-2019
Tijd08:00 - 13:00
LocatieKarangasem City (ID) (Toon kaart)

4-11-2018 t/m 9-11-2018
Tijd12:00 - 13:30
LocatieKhao Lak (TH) (Toon kaart)

Het bevorderen van nascholing voor medische beroepen en nascholing voor het notariaat.

Prins Hendrikstraat 22
4835 PP
Breda
076 7502479