Opleidingen details F. Nightingale instituut
Nightingale Symposium 2018 (ID nummer: 317470)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Infectieziekten en Preventieve Zorg34-7-2018 t/m 3-7-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Leerdoelen: 

  • Het verband kunnen leggen tussen de actuele actuele beroepsuitoefening en de historische waarden van verpleegkundigen die werken met besmettelijke zieken 
  • Inzicht hebben in de wortels van het huidige beroep van verpleegkundigen en verzorgenden
  • Kunnen aangeven welke rol Nederlandse verpleegkundigen en verzorgenden hedentendage spelen in het geval van een uitbraak van besmettelijke ziekte 
  • Het grote belang kunnen inzien van de geschiedenis van je eigen vak!
  • Inzicht hebben in hoe historisch-verpleegkundig (bronnen) onderzoek werkt en wat je eraan heb

Inhoud:

  • In 2018 is het 100 jaar geleden dat de Spaanse Griep uitbrak. Jaarlijks hebben besmettelijke ziekten als griep, mazelen en kinkhoest ons in de greep. Het leed is nu meestal snel geleden met goede medicatie en de zorg van de huisarts. Dat was vroeger wel anders. Niet alleen was het aantal besmettelijke ziekten veel groter, er was tot na WO II geen antibiotica voor handen. Dus zorgden ziekten als cholera, tuberculose en griep voor hoge sterftecijfers. Toen we dachten de besmettelijke ziekten onder de knie te hebben gaf in de jaren '80 de uitbraak  van de uiterst besemttelijke ziekte AIDS voor grote paniek. En daar bleef het niet bij. Nieuwe ziekten als de gekke koeienziekte en Q-koorts laten zien hoe we kwetsbaar we nog zijn als het gaat om besmettelijke ziekten.

  • In de lezing van dr. Alice Juch staat de ziekte tuberculose centraal. Aan de hand van een aantal voorbeelden wordt duidelijk welke rol verpleegkundigen in de zorg voor TBC patienten speelden. Doel is te laten zien wat je als verpleegkundige op dit terrein kunt betekenen voor de ander.   

  • De lezing van Wiegman gaat in op de rol van verpleegkundigen tijdens de uitbraak van de Spaanse griep. Wat vooral naar voren komt is het belang van hun rol, maar ook hoe weinig publiciteit hieraan is gegeven.

  • In een interview door Saskia Danen met verpleegkundige Tineke van de Kruk zullen vooral haar werkzaamheden voor besmettelijke zieke patienten in een groot ziekenhuis centraal staan.

  • Hugo Schalkwijk zal in zijn presentatie de verhalen vertellen van de 'eerste' AIDS verpleegkundigen. In hun verhalen komen verschillende voorbeelden van leiderschap naar voren, inspirerend voor de huisige verpleegkundige en verzorgende.

  • In de presentatie vandr. Floor Haalboom staan de 'nieuwe' besmettelijke ziekten centraal en hoe de ziekten over gaan van dier naar mens.  

  • Rondom de lezingen en het interview is er volop gelegendheid voor discussie. Ook wordt het publiek betrokken bij het FNI- project: 'Hun stem gehoord'  

Kortom, aan de hand van deze lezingen en de context van de rest van het programma kan de professional zich beter verplaatsen in de actualiteit en zal zij/hij kritischer in de dagelijkse praktijk staan. Dit symposium geeft ethische handvaten en reden tot reflectie op de eigen beroepsgroep als geheel en het eigen functioneren in het bijzonder. Het programma draagt uiteindelijk bij aan beroepstrots. Het stimuleert je je als een rolmodel te gedragen.    

4-7-2018
Tijd13:45 - 18:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Het Florence Nightingale Instituut is het online kenniscentrum voor de geschiedenis van verpleging en verzorging. Wij doen onderzoek naar de (internationale) beroepsontwikkeling,, ontwikkelen online en offline educatie voor MBO en HBO en beheren het cultureel erfgoed. 

Industrieweg 6j
4104 AR
Culemborg
085 2736023