Opleidingen details Twents Netwerk Zonoösen
Zoönosen zonder grenzen (ID nummer: 316478)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen326-3-2018 t/m 25-3-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Minisymposium 26 maart 2018 van 18:00-21:30 (van 17:00-18:00 eten)

Bestaat uit aantal lezingen en workshops.

Zie hieronder:

1: de voor aankondiging

2. Beschrijving van lezingen en workshops met hun leerdoelen.

 

Vooraankondiging

Op maandagavond 26 maart 2018 organiseert het Twents Netwerk Zoönosen voor de 4de keer een symposium over zoönosen.

‘Zoönosen zonder grenzen”

Effectieve zoönosenbestrijding is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel de humane als diergeneeskundige sector.

Tijdens deze avond wordt u door diverse interessante sprekers bijgepraat over recente ontwikkelingen op dit gebied. Zo zullen bijvoorbeeld de onderwerpen: dierenhandel en zoönosen, rabiës en het hantavirus aan bod komen.

Bovendien kunt u tijdens deze avond middels interactieve workshops in gesprek komen met uw collega’s of met collega’s van andere disciplines.

Half februari 2018 volgt het definitieve programma en kunt u zich aanmelden. Deelname is kosteloos. Accreditatie is aangevraagd.

Noteer alvast in uw agenda:

Maandag 26 maart in het Twentehuis (Nijverheidstraat 30) in Enschede.

De inloop met maaltijd is vanaf 17:00 uur. Het programma eindigt rond 21:30 uur.

Wij zien uit naar uw komst!

Werkgroep TNZ,

-------------------

Workshop 1

 

“Gebeten door mijn mogelijk buitenlandse huisdier en nu?” 

door Drs. C.S. Laane- de Fremery (dierenarts) en Drs. M. van der Waart (huisarts)

Kind is gebeten door een net nieuw aangeschaft hondje uit het dierenasiel.  Herkomst is onbekend, maar herkomst uit het buitenland zou zeer goed mogelijk zijn gezien de grote aantallen die illegaal ons land kunnen binnen komen. En nu?

 

Welke opties zijn er voor de patiënt, welke overwegingen maak je dan? Wat zijn de risico’s? Wat zijn de kosten?

Welke opties zijn er voor het dierenopvangcentrum, welke overwegingen maak je dan? Wat zijn hiervan de kosten?

Korte uitleg over zin en onzin van bepalen van de gezondheidsstatus en eventueel antilichamen bij het huisdier en het mogelijke effect daarvan op je besluiten als arts.

Overleg tussen huisarts en dierenarts dan zinvol? Hoe?

 

Leerdoelen: 

Bewustwording en nut van nadere diagnostiek bij het huisdier in het belang van de mens

De communicatie van dierenartsen en huisartsen in het dagelijks werk bevorderen.

 

Workshop 2

 

Drs. H. Beks, Public Health Physician

 

Seoul virus infectie……een oosterse verrassing met westerse consequenties

In 2016 is voor het eerst een humane besmetting gemeld met het Seoul

(hanta-)virus. In 2017 werden nog drie andere personen gemeld met deze infectie. Waar komt deze infectie vandaag? Welke maatregelen zijn hierbij nodig en welke zijn mogelijk? Wat zijn de consequenties voor de risicogroepen en professionals? Deze vragen komen aan bod tijdens een interactieve workshop.

 

Leerdoelen

Deelnemers zijn op de hoogte van huidige, bekende transmissieroute voor  Seoul hantavirus.

Interactie tussen huisartsen, dierenartsen en andere disciplines. Hoe om te gaan met besmette dieren en besmette mensen.  

Deelnemers zijn op de hoogte van maatregelen die wel en niet genomen kunnen worden door instanties, binnen de huidige wet- en regelgeving. 

 

 

 

Workshop 3

 

Pseudocowpox infectie bij een dierenarts

Een dierenarts in het Oosten van het land meldde zich eind februari 2017 op de eerste hulp met een infectie aan de duim. De infectie presenteerde zich als een roodpaarse tumor op de duim met centraal zwarte necrotisering. In eerste instantie werd gedacht aan cutane antrax. Alles over deze interessante casus wordt besproken in deze workshop. Wat is de uiteindelijke diagnose? En hoe heeft de diagnostisering plaats gevonden? Wat is de reden dat we in eerste instantie aan een andere diagnose dachten en hoe is deze persoon aan de infectie gekomen?

 

Leerdoelen:

Kennis over de route na een mogelijke melding Antrax

Herkennen van pseudocowpox

Dmv het zoeken van interactie tussen dierenartsen en huisartsen, goede diagnostisering en samenwerking voor de toekomst.

Deelnemers raken in gesprek over de rol van professionals bij een melding van een zoönose.

 

Lezing 1

 

Drs. N. Tafro
Senior inspecteur dierenarts NVWA

 

Dieren reizen tegenwoordig de hele wereld over. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om gezelschapsdieren die met hun eigenaar reizen, maar ook wilde en exotische dieren bestemd voor dierentuinen en paarden voor de sport. Niet al deze dieren blijven in Nederland of in de EU. Een deel ervan wordt naar een derde land doorgevoerd. Om de insleep en verspreiding van besmettelijke dierziekten en zoönoses in Nederland en in de EU te voorkomen, zijn aan de import van levende dieren wetten en regels verbonden. De importcriteria zijn gebaseerd op Europese wetgeving en zijn geïmplementeerd in de Nederlandse regelgeving en BIP-instructies. Bij aankomst op de BIP worden de dieren gecontroleerd door een inspecteur dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een bron van infectie kan duizenden kilometers verwijderd zijn, maar door luchttransport kan deze infectie in minder dan 24 uur op elke willekeurige plek op aarde terecht komen. Daarom is het belangrijk levende dieren op de eerste plaats van binnenkomst in de EU te controleren om insleep van infectieziekten van dieren en mensen te voorkomen. Dit artikel schetst de werkwijze van de NVWA bij de invoer van dieren uit derde landen en geeft een beknopt overzicht van de zoönosen die in de importcriteria van de EU opgenomen zijn.

 

Leerdoelen

Bekendheid geven aan de werkwijze van de NVWA bij de invoer van dieren uit andere landen.

Deelnemers zijn op de hoogte van de importcriteria binnen de EU

Inzicht in mogelijke routes voor import van zoönosen in Nederland

 

Lezing 2

 

Dr. M. Maas  Veterinarian and  Researcher (RIVM)

 

De illegale invoer van levende dieren is een potentiele bron van insleep van gevaarlijke infectieziekten voor mensen en dieren. Deze lezing gaat over een aantal zoönotische risico’s die internationale handel met zich mee kan brengen in. Een paar jaar terug heeft het RIVM, in samenwerking met de NVWA en WBVR, een project gehad dat het risico onderzocht van import van zoönosen via Schiphol. Hier worden een aantal uitkomsten van gepresenteerd en er wordt verteld over andere zoönosen die mee kunnen worden gebracht door de import van bijvoorbeeld huisdieren. Denk dan bijvoorbeeld aan hondjes uit Oost-Europa. Om de risico’s ten gevolge van de legale en illegale invoer van dieren in te kunnen schatten is basale kennis over regels en omvang noodzakelijk. De vraag is of deze kennis voldoende aanwezig is bij professionals die hiermee in aanraking kunnen komen, zoals huisartsen, dierenartsen en GGD medewerkers.

 

Leerdoelen

Infectieziekten bij geïmporteerde dieren. Waar moeten we op letten?

Kennis van dieren die een risico kunnen vormen voor de gezondheid van de bevolking in Nederland

 Dierenartsen
Regulier
Congres / Symposium
Fysieke bijeenkomst
 Generiek
20
60
nvt
3
26-3-2018
Tijd18:00 - 21:30
LocatieEnschede (NL) (Toon kaart)

TNZ is een non-profit werkgroep Twents Netwerk Zoönosen en is samenwerkingsverband met dierenartsen (gecoördineerd door Hans van Embden van FlexVet), huisartsen, infectieartsen, microbiologen en GGD
P/a GGD Twente Nijverheidsstraat 30
7500BK
Enschede
Postbus 1400
7500BK
Enschede
053-4876840