Opleidingen details GGZ WNB
Zonder U kunnen wij succes niet spellen (ID nummer: 316451)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie228-3-2018 t/m 28-3-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.
  1. Over specerijen en specialismen: zonder saffraan kan je geen rijstepap maken.
    Kernbegrippen voor de toekomstige gezondheidszorg zijn: positieve gezondheid, Value-based, herstelgericht denken, eigen regie en samen zorgen, samenwerking in ketens en netwerken.
    Voor professionals en specialistische organisaties betekent dit een paradigmashift waarin 'alles zelf en uitputtend bieden', en de bijbehorende marktgedachte die samenhangt met dit ‘volumedenken’, vervangen wordt door ‘in samenhang maximale meerwaarde creëren door kennis en kunde optimaal te verdelen’, een gedachte die samenhangt met populatiebekostiging. Ingegaan wordt op wat dit betekent voor een GGZ-organisatie als ketenpartner en voor professionals en anderen binnen dit netwerk.
     
  2. Herstel Centraal
    In deze lezing zijn twee ervaringsdeskundigen aan het woord. Er wordt een herstelverhaal verteld. Een herstelverhaal is een specifieke vorm van het levensverhaal met als plot dat herstel mogelijk is en waarbij het accent ligt op empowerment.
    Bij het tweede verhaal wordt verteld over herstel, herstelgerichte zorg (eigen regie, kracht) en de randvoorwaarden voor het implementeren van herstelgerichte zorg, o.a. vanuit richtlijnen vanuit HEE en Phrenos. Het doel van het tweede verhaal is kennis daarover te vergroten maar ook wat ervaringsdeskundigheid is, de rol van ervaringsdeskundige binnen het herstelgericht werken, en binnen GGZ WNB, om zo meer bekendheid te geven over ervaringsdeskundigheid, en begrip te krijgen voor hun werkzaamheden.
     
  3. Hoog specialistische GGZ voor antisociale mensen.
    De antisociale persoonlijkheidsstoornis is nu vaak een uitsluitingscriterium voor behandeling. Juist door deze mensen wel te behandelen zou de GGZ niet alleen deze mensen maar ook de maatschappij een dienst kunnen bewijzen. Hoe kun je zonder dat er nog geen evidence-based behandelingen bestaan deze mensen toch zinvol behandelen? In deze lezing wordt uiteengezet hoe je een wetenschappelijk goed onderbouwde behandeling kunt bieden aan deze doelgroep en wat er voor nodig is om dat op hoog specialistisch niveau te krijgen.
  4. Professionals aan het roer! Over klinisch leiderschap in de GGZ.
    Sinds de invoering van het Kwaliteitsstatuut beschikt elke GGZ instelling over een helder kader dat de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de betrokken zorgverleners en hun onderlinge verhoudingen regelt. En dit zodanig dat de autonomie en regie van de cliënt zoveel mogelijk wordt gestimuleerd en de kwaliteit en de doelmatigheid van de zorgverlening inzichtelijk en toetsbaar zijn.
    Het Kwaliteitsstatuut voorziet in een coördinerende rol voor de regiebehandelaar. Deze professional draagt de verantwoordelijkheid voor het integraliteit van het behandelproces binnen een context van krimpende budgetten en een wijzigend zorgstelsel. Daarnaast is hij/zij voor alle betrokkenen, inclusief de cliënt en diens naasten, het centrale aanspreekpunt.
    Het volstaat al lang niet meer dat de regiebehandelaar een vakbekwame professional is. Er wordt een beroep gedaan op kennis en inzicht in de context waarin het vaak toch al complexe werk wordt vormgegeven en uitgevoerd. Dit noemt men klinisch leiderschap.
    We staan stil bij hoe regiebehandelaars deze taak tot een goed einde kunnen brengen. En welke rol managers en andere zorgverleners in het team daarbij kunnen spelen.   
    Het leerdoel van deze lezing is professionals en managers laten reflecteren over hoe ze kunnen samenwerken om de juiste balans tussen effectiviteit van de behandeling en de kosten te vinden. Regiebehandelaars en andere zorgverleners laten nadenken hoe ze, in overleg met de cliënt en diens naasten, de behandeling kunnen kiezen die passend is bij de persoonlijke doelen van de cliënt.
    Voor de huidige GGZ is het een uitdaging om kwaliteit te blijven bieden binnen veranderende financiële en politieke kaders. Klinisch leiderschap is nodig om deze uitdaging het hoofd te bieden.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN)KNMG-GAIA
1 2 3
(Mini)symposium
Bestand  
Uitnodiging symposium 28 maart PE Online.pdf5-3-2018 13:37332 KB
 
0
Hoofdniveau
Beleidspsychiatrie
Psychotherapie en Psychiatrie
28-3-2018
Tijd15:00 - 17:00
Locatie

Geestelijke Gezondheidszorg

Hoofdlaan 8
4661 AA
Halsteren
Postbus 371
4600 AJ
Bergen op Zoom
(0164) 28 91 00