Opleidingen details Stichting Forensische Verpleegkunde
Bijscholing PROVOKE: the revolution of ideas (ID nummer: 315824)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen57-5-2018 t/m 6-5-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Deze bijscholing voor forensisch verpleegkundigen biedt een theoretische verdieping en praktische toepassing van de beschrijving van letsels bij patiënten waarmee verpleegkundigen in de kliniek te maken krijgen.

Leerdoelen: de cursist:

  1. Kent een structuur (PROVOKE) om uiterlijk zichtbare afwijkende bevindingen te beschrijven.
  2. Kan uiterlijk zichtbare afwijkende bevindingen beschrijven met behulp van deze structuur.
  3. Kent het belang van het beschrijven van uiterlijk zichtbare afwijkende bevindingen.
  4. Kent het verschil tussen beschrijvende en duidende termen.
  5. Kent de beperkingen van het beschrijven en vastleggen van uiterlijk zichtbare afwijkende bevindingen voor de patiënt.
  6. Onderkent het belang van het vermijden van interpretatie.
  7. Kent de juridische waarde van de letselbeschrijving binnen de behandelsector en de forensische sector.
  8. Weet welke vervolgstappen nodig zijn in het belang van de patiënt na het signaleren van letsel.

Inhoudelijke toelichting bijscholing PROVOKE  

 

Deze bijscholing voor forensisch verpleegkundigen biedt een theoretische verdieping en praktische toepassing van de beschrijving van letsels bij patiënten waarmee verpleegkundigen in de kliniek te maken krijgen. 

 

Als naslagwerk wordt aan de cursisten geadviseerd om het leerboek 'Herkenning van letsel door lichamelijk geweld' van professor Reijnders1 te raadplegen. Omdat fysieke mishandeling in de Nederlandse gezondheidszorg nog onvoldoende wordt herkend, vormt het boek door het vele beeldmateriaal een belangrijk handvat voor medische hulpverleners. Foto's zijn echter niet het belangrijkste middel om letsel vast te leggen in de verpleegkundige praktijk. Het kunnen opmaken van een duidelijke, goed opgebouwde letselbeschrijving is om meerdere redenen belangrijk. Het objectiveert en structureert de manier waarop je als professional waarneemt, het voorkomt een te snelle interpretatie, het waarborgt een goede scheiding van anamnese en lichamelijk onderzoek en het levert adequaat juridisch bewijsmateriaal op indien dat in een later stadium nodig blijkt te zijn. 

 

Aan de hand van de PROVOKE-tool wordt op verschillende didactische manieren geoefend met het geobjectiveerd en gestructureerd waarnemen. Het gebruik van de tool wordt door deze oefeningen onderbouwd: die is noodzakelijk om tot structurering te kunnen komen. Door de overwegend interactieve invulling van de nascholing zullen de cursisten expliciet de consequenties van een tekortschietende letselbeschrijving en een te snelle interpretatie van zichbare afwijkingen in kunnen voelen.  

 

De aldus opgedane praktijkkennis zal gekoppeld worden aan het medische en juridische belang van een goede letselbeschrijving, waarbij verdiepend inzicht zal worden verschaft in de voorwaarden die voor medische dossiers gelden, toestemmingsvereisten, de gevolgen van verkeerde vastlegging, de rollen van de verschillende betrokkenen en het belang om met collega's uit andere (met name forensische) sectoren af te stemmen. Hieruit leert de cursist tevens welke vervolgstappen voor de patiënt relevant zouden kunnen zijn en hoe dit traject doorlopen zou kunnen worden. 

 

Het belang van objectief beschrijven en het vermijden van interpretatie zal verder onderbouwd worden aan de hand van enkele wetenschappelijke artikelen op het gebied van onderhuidse bloeduitstortingen bij kinderen.2 3 Hieruit blijkt dat interpretatie en duiding van zichtbare afwijkingen duidelijk grenzen kent en dat het doen van uitlatingen die niet wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden tot grote juridische gevolgen kan leiden. 

 

 

1 Das C, Drijber BC, Lulf R, Reijnders UJL Herkenning van letsel door lichamelijk geweld. Prelum 2 Maguire S, Mann MK, Sibert J et al. Are there patterns of bruising in childhood wich are diagnostic or suggestive of abuse? A systematic review. Arch Dis Child 2005;90(2):182-6. 3 Maguire S, Mann MK, Sibert J, Kemp. A. Can you age bruises accurately in children? A systematic review

Tijd09:30 - 16:00
LocatieSpijkenisse (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 16:00
LocatieSpijkenisse (NL) (Toon kaart)

Samenwerkingsorganen op het gebied van gezondheidszorg en overige gezondheidszorgondersteunende diensten.
Uitvoeren van programma's in de forensische verpleegkunde.
Gorsstraat 3
3201DB
Spijkenisse
Gorsstraat 3
3201DB
Spijkenisse
0623394055