Opleidingen details GGZ Drenthe gezinspsychiatrie
Lezingencyclus de Keerkring Linda Terpstra (ID nummer: 315573)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
NVRG - Nascholingscursus220-9-2018 t/m 19-9-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Verwaarlozing, kindermishandeling en huiselijk geweld doorbreken van het patroon

Over recidive, revictimisatie en intergenerationele overdracht van verwaarlozing en geweld

Linda Terpstra

Wilhelminagebouw in Beilen 20 september 15:00 - 17:15 uur


Accreditatie NVRG wordt aangevraagd, SKJ indienen voor de vrije ruimte

We weten dat in de residentiele jeugdzorg, de jeugdzorgplusvoorzieningen, de vrouwenopvang, klinieken (voor kinder- en jeugdpsychiatrie) en verslavingsklinieken - maar ook in gevangenissen - veel mensen een achtergrond hebben van verwaarlozing, misbruik en mishandeling. Uit onderzoek weten we dat – hoe meer belastende en traumatische ervaringen een kind heeft gehad – hoe groter het risico op ernstige problemen later in het leven. Een van die problemen is niet-goed-genoeg ouderschap en kindermishandeling. In de top drie van risicofactoren voor kindermishandeling, staan ouders die zelf verwaarloosd, mishandeld of misbruikt zijn. Psychiatrische problemen en verslaving staan ook in deze top drie en die hangen weer vaak samen met trauma's in de kindertijd. Kortom, ouders die zelf te maken hadden met ernstige, chronische en meerdere vormen van kindermishandeling hebben een aanzienlijk risico dat hun kinderen daar ook mee te maken krijgen. Hoe graag deze ouders het ook anders zouden willen doen. Dit heeft onder meer te maken met hun traumagerelateerde ontwikkeling. Wat deze ouders als kind hadden moeten leren, hebben ze niet geleerd van hun ouders en kunnen ze daardoor ook niet aan hun kinderen leren. Tsja, wat moet de hulpverlening hiermee? Een beschadigd leven 'repareer' je niet. Je kunt deze ouders hooguit leren met hun 'handicap' om te gaan, wat stut-en-steun hulp bieden en – als het echt te gek wordt – ingrijpen via Veilig Thuis of een kinderbeschermings-maatregel. Het zijn 'moeilijke' gezinnen met 'meervoudige problematiek'. We zien vaak dat het mislukken van de hulpverlening geweten wordt aan de complexiteit van de problemen en het niet meewerken van ouders aan hulpverlening. Kortom, omdat het moeilijk is, lukt het niet.

In Nederland hebben we een hoogwaardig stelsel van hulpverlening en behandeling. We zouden de 'schuldvraag' niet bij de complexitet van de problemen mogen leggen of de houding van ouders. De enige relevante vraag is wat wij er als hulpverleners en behandelaars aan kunnen doen om dit patroon van intergenerationele overdracht te doorbreken. Het enige wat we kunnen doen, is erkennen dat we het antwoord nog niet hebben. Het enige wat we kunnen doen is keihard verder zoeken naar antwoorden omdat we het niet accepteren dat de kinderen in deze gezinnen bij voorbaat al 'opgegeven zijn'.

In deze lezing gaat Linda Terpstra in op de inzichten die de all round hulpverleners, behandelaren, psychiaters, projectleiders, methodiekontwikkelaars en onderzoekers van Fier de afgelopen jaren hebben opgedaan in het werken met kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen die kampen met (de gevolgen) van geweld.

Een van de inzichten die aan de orde komen is dat we geneigd zijn om alle vormen van geweld apart te benaderen. We hebben een aanpak voor kindermishandeling, huiselijk geweld, conflictscheidingen, eergerelateerd geweld, seksueel geweld, sexting, et cetera. Maar wat is het onderliggende patroon? We zijn geneigd om loverboyproblematiek als typische puberteitsproblematiek te zien. Maar is dat het wel? 80% Van de slachtoffers van loverboys die Fier behandeld, is al seksueel misbruikt voordat ze überhaupt 'haar' loverboy ontmoette. En heel veel van die meisjes is ernstig en systematisch gepest op de basisschool. Wat hebben pesten, seksueel misbruik en gedwongen prostitutie met elkaar gemeen? Waarom doen deze meisjes steeds weer negatieve en traumatiserende ervaringen op? In hoeverre is er sprake van een doorgaande lijn van verwaarlozing, mishandeling en misbruik, waar we het zicht op kwijt raken omdat onze aandacht steeds uitgaat naar een specifieke verschijningsvorm van geweld? En waarom lopen hun kinderen het risico op een zelfde miserabele en deplorabele levensloop? Ondanks alle aandacht voor kindermishandeling en huiselijk geweld. 

Linda Terpstra staat ook stil bij de vraag wat mogelijke oplossingsrichtingen zijn. Want als er een ding duidelijk is: we mogen ons niet neerleggen bij intergenerationele overdracht van geweld, inclusief verwaarlozing, want daarmee laten we deze kinderen en hun ouders in de steek. We moeten het als een uitdaging (gaan) zien om de cirkel van verwaarlozing, mishandeling en misbruik te doorbreken. We zullen echter iets anders moeten gaan doen dan we tot nu toe hebben gedaan. Want de huidige aanpak is niet toereikend om deze cirkel te doorbereken.


Linda Terpstra is voorzitter van de Raad van bestuur van Fier. Fier is een expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Fier biedt niet alleen hulp aan slachtoffers maar ook aan getuigen én plegers van geweld. De kern van het werk van Fier is: voorkomen van geweld, stoppen van geweld en hulp bieden bij de gevolgen van geweld. De kern van de hulpverlening: trauma, trots en toekomst.

De doelgroep van Fier bestaat uit kinderen, jongeren en volwassenen. Iedereen die een vraag heeft op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties moet bij Fier terecht kunnen. Of het nu om een eenvoudige adviesvraag gaat of om een zeer complexe hulpvraag. Daarom is Fier volledig ontschot, zodat mensen niet de deur gewezen hoeven te worden omdat hun vraag niet past bij de financiering van de organisatie.

 

academici en HBO-ers
Workshop
 Verdiepend
20
150
ja
20
2,5
Geen toetsing
werkzaam of in opleiding binnen het ggzveld
Bestand  
linda terpstra uitn .docx8-2-2018 10:5826 KB
Tijd15:00 - 17:15
LocatieBeilen (NL) (Toon kaart)

De gezinspychiatrie geeft een vervolg aan de lezingencyclus van de Keerkring

Altingerweg 1
9411 PA
BEILEN
Postbus 30007
9400 RA
ASSEN
(0593) 53 53 44