Opleidingen details thoraxafdelingen sector A
Tweede bijscholing UMCG afdeling C2 (ID nummer: 314574)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen79-3-2018 t/m 8-3-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Aanvullingen accreditatie tweede bijscholing 2018.

Vrijheid beperkende interventies.
In de Richtlijn V&VN wordt gesproken over vrijheidsbeperkende interventies, wanneer interventies beperkende gevolgen hebben voor de vrijheid van de patiënt. Het kan gaan om de vrijheid van beweging in de vorm van fysieke beperking zoals separatie of afzondering en het gebruik van mechanische middelen zoals rol-/onrustband band pols- en enkelbandjes, stoelen met een plateau/werkblad of rolstoelfixatie, bed hekken of elektronische hulpmiddelen en meer algemeen het sluiten van deuren en ruimtes en het vastleggen van afspraken hierover in individuele zorgplannen.

Elektronisch patiëntendossier

Vanaf 2 december 2017 zijn alle huidige systemen vervangen door het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD). Vanaf oktober 2017 zijn er trainingen gestart om vanaf december te gaan werken met het EPD. Alle verpleegkundigen hebben deze 4 trainingen gevolgd en daarna een toets gemaakt en deze behaald.   

BHV/LHV bedrijfshulpverlening

Er is een verplichting tot bedrijfshulpverlening van elke afdeling en iedere verpleegkundige. Het ziekenhuis heeft een wettelijk zorgplicht t.a.v. medewerkers, er moet gezorgd worden voor een veilig werkklimaat. Hierbij geld dat het ziekenhuis elke afdeling verplicht stelt de verpleegkundigen te scholen in de lokale hulpverlening. De bedrijfshulpverlening wordt door 2 instructeurs ( brandweer ) gegeven op locatie of in theorie/praktijk lokalen. De les wordt gegeven door 2 instructeurs, de theorie wordt geven in de theorie/praktijk lokalen en instructie wordt gegeven op de verpleegafdeling. 

Basic Life Support

Iedere verpleegkundige op de afdeling moet een geldig reanimatie certificaat/bewijs hebben om hier te kunnen en mogen werken. De les, van 1 uur, is gebaseerd op de richtlijnen van de Nederlandse reanimatie raad. En wordt gegeven door officiële reanimatie instructeurs. Zij zorgen er ook voor dat de verpleegkundige op de hoogte is  van de richtlijnen van de Nederlandse reanimatie raad. Maar ook de regels, richtlijnen en praktische zaken die gelden voor deze afdeling.

Protocollen toetsen

Iedere verpleegkundige is verplicht haar handelen te laten toetsen om zich bekwaam te kunnen noemen in de voorbehouden handelingen. De afdeling heeft er voor gekozen om een aantal handelingen te toetsen in een bijscholing om er zeker van te zijn  dat alle verpleegkundigen in dezelfde handelingen getoetst worden en allen bekwaam zijn om deze handelingen in hun werk op de afdeling te kunnen uitvoeren. Daarnaast dienen de  E-learning gericht op de handelingen, en nog een E-learning  i.v. m. het toetsen van een handeling op de afdeling bestudeerd/gemaakt te worden. De handelingen die getoetst worden per bijscholing worden bepaald door de toetsingscommissie die allen de cursus “train de trainer” hebben gedaan. Zij zijn bevoegd om mede verpleegkundigen te toetsen op handelingen. Iedereen krijgt de te behandelen casus bij de bijscholing uitgereikt. Daarna begint de groep van klinisch redeneren. Zij gaan de casus aan de hand van de 6 stappen van Mark Bakker klinisch redeneren behandelen. Hier zal gebruik worden gemaakt van de SBAR en de ABCDE methodiek.

Tijd8:00 - 16:00
Locatie

Tijd8:00 - 16:00
Locatie

Tijd8:00 - 16:00
Locatie

Het thoraxcentrum is een onderdeel van het UMCG, met drie verpleegafdelingen thoraxchirurgie en cardiologie, 1 hartbewaking, 1 hartcatheterisatie en een polikliniek. Voor de verpleegkundigen van deze afdelingen, die ingeschreven staat in het kwaliteitsregister, willen we graag geaccrediteerde scholing aanbieden

Hanzeplein 1
9713GZ
Groningen
30001
9700RB
Groningen
050-3612776