Opleidingen details Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België
Symposium: "Permanente Vorming en Kwaliteitscontrole voor de Verschillende Gezondheidszorgberoepen (ID nummer: 314161)
 (3) 

Beoordeling per persoon

 10-3-2018
interessant om te zien hoe andere beroepsgroepen omgaan met zou voor kwaliteit
 5-3-2018
Interessant initiatief Netwerking mogelijk Hopelijk wordt er initiatief genomen om het overleg tussen de verschillende zorgberoepen te activeren
 5-3-2018
mooie uitzettingen over de sokkelwet . Ook zeer duidelijke bijdragen van de 2 PQK vertegenwoordigers Bruno en Fons !!!! Ons kwaliteitsbevorderend systeem lijkt toch de meest complete te zijn !!
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Pro-Q-Kine - Regionale symposia, nationale symposia1023-2-2018 t/m 31-12-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Permanente vorming na het behalen van het diploma is essentieel in de uitoefening van elk beroep dat onderhevig is aan voortschrijdende kennis, inzichten, methoden en technologische ontwikkelingen.

Dit geldt des te meer voor de beoefenaars van de verschillende gezondheidszorgberoepen: artsen, tandartsen, dierenartsen, apothekers, verpleegkundigen, kinesisten, audiologen, enz. De kwaliteit van de geleverde zorg voor de patiënt is immers rechtstreeks afhankelijk van de uitoefening van het beroep volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Daarenboven vereisen nieuwe technologieën permanente ontwikkeling van manuele en communicatieve vaardigheden vanwege de gezondheidszorgbeoefenaar.

De organisatie van permanente vorming en de controle hierop is een gezamenlijke opdracht en verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen: federale, regionale en gemeenschapsoverheden , de beroepsverenigingen, de wetenschappelijke verenigingen en de universiteiten.

In dit symposium zal de huidige regeling worden uiteengezet betreffende de permanente vorming in de verschillende gezondheidszorgberoepen in Vlaanderen en dit in een breder Europees perspectief. De moderatoren zullen tijdens het debat inzoomen op de voorwaarden (o.a. organisatie – opleiders – controle – verplichting – toetsing – licentie) om tot een succesvolle permanente vorming te komen, zodat de kwaliteit van de zorg geleverd door de beroepsbeoefenaar, voor elke patiënt kan worden gegarandeerd .

 

13:30-14:00: onthaal
Moderatoren: Joke Denekens en Dirk Van Raemdonck

14:00-14:10: Joke Denekens (KAGB, UAntwerpen): Inleiding: permanente vorming; tijd voor verandering?

14:10-14:50: Sarada Das (The Standing Committee of European Doctors): Continuous Professional Development in Europe.

14:50-15:00: Dirk Van Raemdonck (KAGB, KULeuven): De huidige toestand betreffende permanente vorming en kwaliteitscontrole voor de verschillende gezondheidszorgberoepen in België.

15:00-15:20: Zijn er tekortkomingen in de huidige permanente navorming die de kwaliteit van zorg in de verschillende gezondheidszorgberoepen in Vlaanderen beïnvloeden?

Voorstelling door panelleden voor de verschillende gezondheidszorgberoepen:
Brigitte VELKENIERS (KAGB, VUB), Dominique DECLERCK (KAGB, KULeuven), Ingrid DE MEESTER (KAGB, UAntwerpen), Walter SERMEUS (KAGB, KULeuven), Peter BOLS (KAGB, UAntwerpen), Philip ROOSEN (UGent).

15:20-15:50: Koffiepauze

15:50-16:20: Koen Vandewoude (Kabinet Federale minister Volksgezondheid) en Tom GOFFIN (Adviseur FOD Volksgezondheid): Wetgevende initiatieven inzake kwaliteit van de zorgpraktijk.

16:20-17:00: Interactief debat
Panelleden:
Koen VANDEWOUDE (Kabinet Federale minister Volksgezondheid) en Tom GOFFIN (Adviseur FOD Volksgezondheid), Pedro FACON (FOD Volksgezondheid), Jo DE COCK (RIZIV), Dirk DEWOLF (Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid),
Beroepsverenigingen: Marc Moens (VBS), Stefan Hanson (VVT), Lieven Zwaenepoel (APB), Koen Balcaen (NVKVV), Piet Deprez (UGent), Fons De Schutter (Pro-Q-Kine)
3
0
Bestand  
Flyer_programma_permanente_vorming_20180223.pdf30-1-2018 9:57750 KB
23-2-2018
Tijd14:00 - 17:00
LocatieBrussel (BE) (Toon kaart)

De academie is werkzaam op het gebied van de geneeskunde, de farmacie, de diergeneeskunde en de aanverwante wetenschappen. De Academie bevordert de wetenschapsbeoefening in het voormelde domein door werkzaamheden te verrichten of te doen verrichten, al dan niet in samenwerking met derden. Ze vormt een forum voor het wetenschappelijk debat en de uitwisseling van wetenschappelijke informatie (maandelijkse openbare vergaderingen, themavergaderingen, wetenschappelijke congressen). Ze publiceert uitkomsten van wetenschappelijke onderzoekingen. De Academie bestuurt en beheert de organen, instellingen, stichtingen en fondsen die aan haar zijn toevertrouwd, of waarover het beheer of medebeheer aan haar is opgedragen.
Ze voert programma’s en projecten uit op verzoek van de Vlaamse of federale overheid.
De Academie adviseert de Vlaamse en federale overheden, alsook, indien hiertoe aanleiding bestaat, publieke en private instellingen of verenigingen, en individuen, op verzoek of uit eigen beweging, over aangelegenheden op het gebied van de volksgezondheid, en op het gebied van de wetenschapsbeoefening, het onderwijs en de vorming, en de beroepspraktijk in het domein, bepaald in § 1, eerste lid. Daartoe stelt ze verslagen, studies en adviezen op en brengt die uit.
In het bijzonder bestaat de beleidsondersteunende opdracht van de Academie erin op basis van haar deskundigheid de Vlaamse minister, bevoegd voor het gezondheidsbeleid, te adviseren over de wetenschappelijke grondslagen van het beleid.
Hertogsstraat 1
1000
Brussel
0492/154429