Opleidingen details SVDC advies in crisisbeheersing
Masterclass ’Calamiteiten in de regio’ KNMG district Utrecht (ID nummer: 312676)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3322-3-2018 t/m 21-3-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

SAMENVATTING PROGRAMMA 22 MAART OP HOOFDLIJNEN

Presentatie Jan Vaes (België)

Dinsdag 22 maart 16, precies om 7u58, ontplofte er in de vertrekhal op Zaventem een zelfgemaakte bom, negen seconden later was er een tweede explosie. De ravage was enorm, het aantal slachtoffers en de ernst van hun pathologie ook. De zelfgemaakte bommen (TATP-acetonperoxide) waren verpakt in zwarte sportzakken die gevuld waren met nagels, vijzen en schroeven. Ze werden gebruikt door terroristen die deze verschrikkelijke aanslag pleegden en zo zoveel mogelijk slachtoffers wilden maken, weerzinwekkend.

In het BNIP (Bijzonder Nood- en Interventieplan) van de luchthaven is er beschreven dat het MHKA (Militair Hospitaal Koningin Astrid) instaat voor de organisatie van een ‘ramp’ op deze site. D.w.z. dat het MHKA in praktijk 3 medische ploegen stuurt (2 Mug teams en 1 Dir Medisch team).

Op die dinsdagmorgen kwam Jan Vaes na een kwartier als tweede MUG van het Militair Hospitaal op de luchthaven toe. Na contactname met de eerste Mugarts ter plaatse begaf Jan Vaes zich naar de VMP (Vooruitgeschoven Medische Post). De VMP was gelegen in de CCOT (brandweer kazerne – Centrum voor Coördinatie van operaties en transmissie), een 300-tal meter van de vertrekhal verwijderd. Op dat moment lagen er al negen T1 slachtoffers met verschrikkelijke verwondingen in de VMP.

Na aankomst van de Dir Medisch Team werd Jan Vaes aangesteld als REGULATOR (verantwoordelijke van de gewondenspreiding) en omstreeks 9u kwam de regulatie op gang. Wegens de aanslag in het metrostation Maalbeek (9u11) werd er beslist tot ‘lock-down’ van Brussel. De Brusselse ziekenhuizen dienden gevrijwaard te blijven in geval van verdere aanslagen. De regulatie van de slachtoffers van Zaventem is dan voornamelijk naar Vlaams-Brabant gebeurd.

Jan Vaes zal tijdens zijn presentatie ingaan op de lessen die zijn getrokken uit de terroristische aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Het pre hospitale deel en het hospitale deel komen daarbij aan de orde. De lessen zullen worden vertaald naar de Nederlandse situatie alwaar een dergelijke aanslag ook kan plaatsvinden.

Presentatie Arjan de Kreek

Het systeem van grootschalig geneeskundig optreden in NL moet worden geëvalueerd en herzien. Het systeem zoals dat bestond was er een van het redeneren vanuit schaarste. Het eerst richten op  het behandelen in de veld om vervolgens te gaan vervoeren naar de verschillende ziekenhuizen. Bij de evaluatie is gekeken naar de grote incidenten die we hebben gehad in NL en daar zien we dat de acute eerste lijn in staat is een aanzienlijke behandelcapaciteit op de been te kunnen brengen. Daarmee komt de vraag of directe afvoer naar ziekenhuizen een dan niet veel logischere is dan eerst (uitgebreid) in het veld  te behandelen. 

Met deze wetenschap is een systeem ontworpen gericht op snelle opschaling met ambulances en directe afvoer van slachtoffers. De zogenaamde grootschalige geneeskundige bijstand. Dit systeem zoekt de aansluiting bij de reguliere prehospitale acute zorg door gebruik te maken van datgene wat er regulier aanwezig is met zo min mogelijk aanpassingen.  

Snelle afvoer heeft consequenties voor de voorbereidingstijd van ziekenhuizen. Die dienen daar op voorbereid te zijn. 

In het licht van extreem geweld voorziet het model in zogenaamde tactische hulpverlening  gericht op zogenaamde T1 slachtoffers. Behandelen van levensbedreigende letsels onder het relatieve risico voor hulpverleners is daar de essentie van. 

De presentatie gaat on een uiteenzetting van dit systeem met aandacht voor de rollen van ambulancehulpverleners, MMT arts en ziekenhuis. 

Presentatie Mark Haverkort

De dreiging van grootschalige incidenten en rampen, zoals terrorisme en natuurrampen, is altijd aanwezig. 

Voorbereiding en planning zijn de sleutel tot succesvolle reactie op grootschalige incidenten en rampen. In Nederland vinden daarom opleiding, training en oefening plaats. 

Analyse van recente grootschalige incidenten in Europa en de Verenigde Staten benadrukt het belang van adequate distributie van gewonden naar centra waar de juiste zorg beschikbaar is. 

Ter voorbereiding hierop is in Nederland een grote stap gemaakt met de introductie van gewondenspreidingsplannen en andere initiatieven, zoals een regionaal ziekenhuis rampenopvang plan. 

Bij een grootschalig incident heeft Nederland tevens de beschikking over het Calamiteitenhospitaal, een unieke faciliteit die 200 reservebedden binnen 30 min garandeert aan het Nederlandse zorgsysteem

Het Calamiteitenhospitaal is een bufferziekenhuis dat specifiek is voorbereid grote groepen slachtoffers kortdurend op te vangen, te resusciteren en te stabiliseren. 

In de acute fase na een incident of ramp bevordert de inzet van het Calamiteitenhospitaal de zorgcontinuïteit van de overige ziekenhuizen. 

In de tweede fase na een incident of ramp worden patiënten vanuit het Calamiteitenhospitaal georganiseerd en met een goede overdracht verspreid over het reguliere Nederlandse zorgsysteem voor de definitieve zorg.

Mark Haverkort gaat in zijn presentatie in op de taak, organisatie en werkwijze van het Calamiteitenhospitaal bij de opvang van grote groepen slachtoffers. Hij zal tevens de lessen van eerdere openstellingen van het Calamiteitenhospitaal presenteren.

(Mini)symposium
0
Tijd18:00 - 22:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Advies, opleiden, trainen, oefenen op het gebied van integrale veiligheid en crisisbeheersing voor de zorg-, publieke en onderwijssector.

Landgoed Ehzerwold Ehzerallee 14
7218 BS
Almen
Landgoed Ehzerwold Ehzerallee 14
7218 BS
Almen
06-51817733