Opleidingen details Isala Academie
Kwaliteitsbijeenkomst voor medisch specialisten- Samen beslissen (ID nummer: 312359)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 2222-3-2018 t/m 21-3-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het hoe en waarom van Samen Beslissen

De kwaliteitscommissie van Isala organiseert zes keer per jaar kwaliteitsbijeenkomsten voor medisch specialisten; Lecture Rounds. Met deze educatieve lecture rounds wil de kwaliteitscie:

  • het kwaliteitsdenken onder de medische staf stimuleren
  • inspireren
  • concrete tools aanreiken
  • en een (2-richtingen) informatiekanaal zijn waarbij de kwaliteitscie input krijgt vanuit de dokters

De bijeenkomsten zijn dus onderdeel van een serie die gaat over het eigen professioneel functioneren in relatie tot patientveiligheid.  In deze bijeenkomst is het onderwerp' Het hoe en waarom van samen beslissen met patiënten"

Beschrijving Bijeenkomst  Het hoe en waarom van samen beslissen met patiënten"
Interactieve lezing waarin Paul Brand de aanwezigen uitdaagt om na te denken over verschillende modellen van samenwerking tussen arts en patiënt. De meeste artsen zijn en worden opgeleid in het paternalistische model: de dokter verzamelt informatie, heeft de kennis, stelt een diagnose (de juiste diagnose) en schrijft een behandeling voor (de juiste behandeling). Dit model komt onvoldoende tegemoet aan het veranderde zorglandschap. Patiënten zijn niet altijd op zoek naar een diagnose, ze willen vooral serieus genomen worden, door een luisterend oor voor hun problemen en zorgen. Voor een bepaald probleem bestaan altijd meerdere oplossingen, waarbij medische overwegingen een rol spelen (variaties tussen patiënten in hun uitingen van ziekte, in comorbiditeit of in leeftijd) maar ook patiëntoverwegingen (wensen, voorkeuren en context van de patiënt). Er is een spanningsveld tussen de wens tot maatwerk voor de patiënt (die graag wil dat er rekening gehouden wordt met zijn of haar wensen en voorkeuren) en de wens tot standaardisatie van de arts (die zich graag aan richtlijnen wil houden en efficiënt wil kunnen werken). Dat kan leiden tot problemen en conflicten. Die kunnen grotendeels voorkomen worden door te streven naar samenwerking tussen medisch team en patiënt: Samen Beslissen dus.

Aan de hand van eigen voorbeelden als patiënt en als ervaren dokter (die vooral werkt met kinderen met een chronische ziekte) licht Brand de principes toe van Samen Beslissen en laat hij zien welke effecten dit heeft op de tevredenheid van patiënten, hun motivatie om medische adviezen te volgen, en hun ziekte-uitkomsten.

Leerdoelen: na deze lecture round
? Kent de deelnemer de principes en basisstappen van Samen Beslissen
? Kent de deelnemer de effecten van Samen Beslissen op therapietrouw en ziekte-uitkomsten
? Kan de deelnemer een begin maken met het toepassen van Samen Beslissen in de zorg

CV Paul Brand
Prof.dr. Paul Brand (1961) werd opgeleid tot kinderarts in Groningen en op Curaçao. Na afronding van zijn deelspecialisatie tot kinderlongarts trad hij in 1997 toe tot de vakgroep kindergeneeskunde in Isala in Zwolle. Naast zijn klinisch werk zette Brand een onderzoekslijn op naar de behandeling van astma en allergie bij kinderen, en was hij actief in diverse nationale en internationale besturen en organisaties. Hij publiceerde meer dan 200 internationale artikelen in peer-reviewed tijdschriften. Vanaf 2005 was hij opleider kindergeneeskunde. In 2007 werd hij benoemd tot hoogleraar klinisch onderwijs aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen. De laatste jaren focuste zijn onderzoek zich op samenwerking in de spreekkamer en op opleiding van medisch specialisten. Brand publiceerde twee romans (De Stoel van God, 2006, en Impact Factor, 2009), verschillende leerboeken en het nonfictiewerk Dansen met de Dokter (2016), over gedeelde besluitvorming en samenwerken in de spreekkamer. Sinds 1 januari 2018 legt hij zich volledig toe op de coaching en opleiding van artsen. Als decaan van de Isala Academie leidt hij de kwaliteitszorg van de medische vervolgopleidingen in Isala en het programma IFMS, Peer Support en Professioneel gedrag voor de medische staf binnen Isala. Paul Brand is getrouwd en heeft vijf kinderen.

 

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Samen beslissen programma Lecture Round PB.pdf16-1-2018 15:1927 KB
0
geen deelnemerskosten
Tijd18:00 - 20:00
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenauditorium

de Isala Academie is het leerhuis van de Isala klinieken, een van de grootste algemene opleidingsziekenhuizen van Nederland. Binnen de Isala Academie worden alle onderwijs- en opleidingszaken gecoördineerd en gefaciliteerd.

Dr van Deenweg 1-11
8025 BP
Zwolle
Postbus 10400
8000 GK
Zwolle
088-6248188