Opleidingen details Zuyd Hogeschool Zuyd Opleiding en Training Gezondheidszorg
Neurorevalidatie CVA Zorgketen Parkstad (ID nummer: 311662)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen281-3-2018 t/m 28-2-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De CVA Zorgketen Parkstad heeft het initiatief genomen om een multidisciplinaire scholing binnen de keten te ontwikkeling, met als doel het afstemmen van de interprofessionele revalidatiezorg in elke instelling en elke discipline binnen de keten, op basis van geïmplementeerde richtlijnen.

Tijdens de scholingsdagen worden theorie afgewisseld met toepassingsopdrachten en het werken met cliënten. Implementatie van het geleerde wordt gestimuleerd door voorbereidende en toepassingsopdrachten. De rode draad door de scholing heen is het klinisch redeneren, motorisch leren en revaliderend werken.

Binnen deze scholing wordt gebruik gemaakt van de volgende omschrijving van interprofessioneel samenwerken: “zorgprofessionals van verschillende professies die samenwerken met patiënt, familie, zorgverleners en instanties met als doel het bieden van de hoogste kwaliteit van zorg.”(WHO 2010)

Cursusonderdelen:

Klinisch redeneren:

De medische zorg groeit snel naar een hoger peil, hierbij is het van belang dat de kwaliteit van zorg in zijn kracht blijft, dit stelt hoge eisen aan de medewerkers in de zorg. Deze medewerkers dienen hun kennis en professionaliteit in te zetten om de steeds complexere zorg het hoofd te bieden. Klinisch redeneren is een manier om verdere professionalisering en kwaliteit van zorg vorm te geven.

Redeneren is het door nadenken een standpunt bepalen, een gedachtegang ontwikkelen met betrekking tot de gang van zaken rond een situatie. In het denkproces van het redeneren zijn drie onderdelen te onder. De basis is observatie. Zodra de redeneringen niet met concrete waarnemingen of metingen kunnen worden onderbouwd, zijn oordelen of meningen niet meer dan vermoedens, Uitgangspunten zijn dus observaties, maar deze observaties dienen wel geordend te worden voordat men een oordeel kan vormen (Bakker, 2014).

Leerdoelen

De deelnemer combineert de wetenschappelijke kennis en kunde op het gebied van klinisch redeneren, de kennis betreffende evidence-based (best) practice (EBP) en zijn competenties betreffende communicatie teneinde de professionele en interprofessionele deskundigheid te bevorderen.

De deelnemer neemt insufficiëntie in kennis of kunde, bij zichzelf en bij anderen waar en staat hij open voor het leren van de deskundigheid van anderen. Hij reflecteert continu op zijn eigen deskundigheid.

De deelnemer is in staat de grenzen van haar eigen deskundigheid te herkennen en vraagt zo nodig intervisie om het eigen beroepsmatig handelen te evalueren en bespreekbaar te maken d.m.v. reflectie en toetsing (en verzorgt presentaties hierover voor collega’s en andere zorgverleners).

 Leergedrag te stimuleren en initieert (andere) leermomenten voor collega’s en andere zorgverleners (intercollegiaal consult, themabijeenkomsten/discussies, werkoverleg situaties etc.).

De deelnemer kent het principe van klinisch redeneren en kan de stappen in dit proces benoemen.

De deelnemer kent de S-bar methodiek en kan dit gebruiken als communicatiemiddel.

De deelnemer kan het belang van methodisch werken in relatie tot klinisch redeneren benoemen.

De deelnemer kan het klinisch redeneren toepassen in zijn dagelijks handelen.

Motorisch leren

Leerdoelen

De deelnemer heeft kennis over het motorisch leren en is in staat om dit toe te passen bij het aanleren van vaardigheden en activiteiten binnen de revalidatie.

De deelnemer heeft kennis over verschillende motorische leerstrategie en kan deze toepassen in de praktijk.

De deelnemer kan een beargumenteerde keuze maken voor een motorische leerstrategie, passend bij de doelstelling van de cliënt, diens mogelijkheden en de voorwaarden van de te lerende taak.

Anatomie

Leerdoelen

De d

Tijd09:00 - 17:00
LocatieHeerlen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieHeerlen (NL) (Toon kaart)

Opleidingsinstelling voor opleiding en training gezondheidszorgmedewerkers

Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ
Heerlen
Postbus 550
6400 AN
Heerlen
045-4006177