Opleidingen details GGZ Friesland
GGZ College ’Inschatten en handvatten’ (ID nummer: 310156)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing GGZ123-1-2018 t/m 22-1-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het GGZ College is een interactief online college met verhalen, interessante sprekers en prikkelende stellingen over onderwerpen binnen de psychiatrie. De vijfde editie vindt plaats op dinsdag 23 januari 2018 van 20.00 uur tot 21.00 uur met het thema adolescenten en psychiatrie. Tijdens het GGZ College gaan deskundigen, psychiaters en een ervaringsdeskundige onder leiding van presentatrice Katja Westra in gesprek over het thema. Tijdens het GGZ College komen de volgende zaken aan bod:

  1. Een ervaringsverhaal van een jongvolwassene die tijdens de adolescentie te maken kreeg met psychiatrische klachten.
  2. Ontwikkelingstaken: Ontwikkelingstaken zijn de eisen en verwachtingen die binnen een bepaalde cultuur voor een bepaalde leeftijdsgroep gelden. Het ontwikkelen van een eigen identiteit is een belangrijke taak voor alle adolescenten. Jongvolwassenen kunnen moeilijkheden ervaren bij ontwikkelingstaken. Welke zijn dat en hoe uit zich dat?
  3. Werking brein van jongvolwassenen: Wat gebeurt er in het brein van adolescenten en hoe is dat van invloed op het al dan niet ontwikkelen van een psychiatrische stoornis.
  4. Waar zit het verschil tussen een ‘lastige’ jongere en iemand met een psychiatrische stoornis. Waaraan herken je dat er sprake is van dat laatste? En hoe kan het dat juist adolescenten een grote kans hebben op het ontwikkelen van een psychiatrische stoornis.
  5. Het systeem rondom een adolescent: waaruit bestaat het systeem van adolescenten doorgaans en hoe ziet de (veranderende) dynamiek binnen dat systeem er tijdens de adolescentie uit. Welke ontwikkelingen zijn van invloed op de adolescent en wat zijn helpende of juist beperkende factoren binnen het systeem?
  6. Praktische handvatten: hoe ga je om met een jongvolwassene waarvan je vermoedt dat er een risico is op het ontwikkelen van psychiatrische klachten:
  • Hoe maak je contact? Wat helpt en wat is juist belemmerend in het contact met de jongere?
  • Hoe sluit je aan met taal, spreek- en denktempo op de belevingswereld van de jongvolwassene?
  • Hoe werk je samen met het systeem zodat het (onder)steunend is voor de jongvolwassene?

Deelnemers kunnen op drie verschillende manieren het GGZ College volgen. Voor alle drie geldt dat mensen zich van tevoren moeten aanmelden om deel te nemen.

In de zaal
Het GGZ college is live in de zaal in de stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden te volgen. Aanwezigheid wordt geregistreerd met aanwezigheidslijsten met daarop naam, achternaam, eventueel beroepsgroep en registratienummer (indien van toepassing), functie en de organisatie waarvoor iemand werkzaam is. 

Online (webinar)
Via www.ggzfriesland.nl/live kunnen mensen thuis het webinar live online bijwonen. Ze dienen zich hiervoor op de website te registreren met hun naam, achternaam, beroepsgroep en registratienummer (indien van toepassing), functie en de organisatie waarvoor ze werkzaam zijn. Kijkers kunnen tijdens de uitzending kijkersvragen insturen en reageren op stellingen. We kunnen monitoren of mensen gedurende de hele uitzending ingelogd blijven.

Achteraf bekijken
De uitzending is op ieder moment achteraf te bekijken via een link op www.ggzcollege.nl.

Zowel de zaalgasten als de live online kijkers ontvangen een link naar een online toetsing, indien ze hebben aangegeven dat ze voor accreditatie in aanmerking willen komen. De online toetsing bevat kennisvragen. Wanneer men de toetsing met een voldoende heeft afgerond, ontvangt men een Bewijs van deelname via de mail en worden de accreditatiepunten toegekend. We vragen alle aanwezigen om een digitale vragenlijst in te vullen over het GGZ College. De uitkomsten gebruiken we om het GGZ College te evalueren en verbeterpunten voor een volgende editie mee te nemen.

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
LV POH-GGZLandelijke Vereniging Praktijkondersteuner Huisarts - Geestelijke Gezondheidszorg (LV POH-GGZ)
23-1-2018
Tijd20:00 - 21:00
Locatie

GGZ Friesland, de organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland, biedt professionele hulp aan mensen met psychiatrische stoornissen of ernstige psychische problemen. Jaarlijks maken zo'n 22.000 mensen gebruik van onze diensten. We bieden zorg op twaalf verschillende locaties dicht bij u in de buurt, verspreid over de provincie Friesland.

Weghalen van drempels

Een psychiatrische ziekte is voor de buitenwereld in veel gevallen onzichtbaar en ongrijpbaar, maar is voor de persoon in kwestie en diens omgeving vaak heel ingrijpend. Bijna niemand vertelt graag dat hij psychische hulp nodig heeft. Meer dan de helft van de mensen met psychische klachten zoekt helemaal geen hulp. GGZ Friesland probeert deze drempels weg te halen, of in ieder geval te verlagen. Door te overleggen met huisartsen, voorlichting te geven en ook in de media open te spreken over psychische problemen, willen we ‘de psychiatrie' gewoner maken.

Verschillende zorg

Psychische problemen zijn er in alle soorten en maten en kunnen overal
ontstaan; op het werk, op school, tijdens de studie of in het gezin. We behandelen een breed scala aan stoornissen, zoals ADHD, angst- en paniekstoornissen, borderline, schizofrenie of depressie. Maar we bieden ook behandeling en begeleiding bij klachten die te maken hebben met werk of studie of zeden- en delictgedrag.

Zorgprogramma's

GGZ Friesland werkt met zorgprogramma's waarin voor de meestvoorkomende stoornissen de behandeling is vastgelegd in zorgpaden. Voor u betekent dit dat u vanaf het begin van de behandeling precies weet hoe vaak u door wie op welke wijze wordt behandeld, en wanneer u samen met uw behandelaar de behandeling evalueert. De zorgprogramma's bevatten alleen behandelvormen die bewezen effectief zijn. Ook werken we toe naar een snel verloop van de behandeling.

Onderdelen GGZ Friesland

Bepaalde vormen van zorg zijn ondergebracht in aparte onderdelen van GGZ Friesland die onder een eigen merknaam functioneren:

Kinnik, kind- en jeugd GGZ
MindUp, rehabilitatie (werken, leren, activiteiten, wonen)
De Swaai, samenwerkingverband tussen GGZ Friesland en Talant
Denk, voor lichtere psychische klachten

Van Andel, ouderenpsychiatrie

 

GGZ Friesland, WO&O Sixmastraat 2
8932 PA
Leeuwarden
GGZ Friesland, WO&O Postbus 932
8901 BS
Leeuwarden
058 - 28 48 989