Opleidingen details Vereniging Medische Staf Zkh Gelderse Vallei Ede
Cursus Prospectieve Risico Analyse (PRI) (ID nummer: 308982)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1 en 248-3-2018 t/m 7-3-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In het kader van de implementatie van het Convenant Veilige Toepassing van Medische Technologie in de medisch specialistische zorg, wordt een cursus aan alle medewerkers van het ziekenhuis aangeboden waarin de methodiek (HFMEA: Healthcare Failure Modes and Effects Analysis) van het maken van een prospectieve risico-inventarisatie (PRI) wordt onderwezen.

Doel:

Het kennis nemen en kunnen toepassen van de methodiek van het maken van een PRI, waarmee het risicobewustzijn onder medewerkers voor medische technologie wordt vergroot en de veiligheid voor patiënt, medewerker en bezoeker wordt bevorderd.

Inhoud:

De opzet van de cursus is in de vorm van een workshop. Deze staat onder leiding van Michaël Lansbergen van Medicta (http://www.medicta.nl/). Begeleiding van de workshop zal komen vanuit de interne organisatie door medewerkers met aantoonbare kennis en ervaring in het maken van risicoanalyses (zoals kwaliteitsadviseurs, klinisch fysici etc.).

Er zal aandacht besteed worden aan integraal risicomanagement voor medische technologie met het belang van de risicoanalyse in de PDCA cyclus tijdens de levensloop van medische technologie. Na deze inleiding worden de deelnemers in multidisciplinaire groepen verdeeld en zullen stap-voor-stap worden begeleid in het proces van het opzetten van een risico-inventarisatie en -evaluatie volgens de HFMEA methodiek. Kort:

Opstellen van proces waarin gewerkt wordt.

Dit vertalen naar ongewenste gebeurtenissen.

Hier oorzaken en gevolgen aan verbinden.

Dit vertalen naar ernst, frequentie en risicogetal.

Prioriteren van risico’s.

SMART formuleren van beheersmaatregelen met toewijzing verantwoordelijke en deadline.

Opvolgen en evalueren van de beheersmaatregelen.

Doelgroep:

De cursus wordt aangeboden aan alle medewerkers in het ziekenhuis die betrokken (kunnen) zijn bij het opstellen van een PRI. Zoals bijv. medische specialisten, zorgmanagers, zorgmedewerkers, technici, etc. De kracht van de cursus zit dan ook in deze multidisciplinaire aanpak.

Doelstelling praktijk:

De medisch specialist snapt zijn rol in het maken van een PRI.

De medisch specialist snapt het belang van het maken van een PRI.

De medisch specialist kan participeren in een multidisciplinaire groep bij het maken van een PRI.

Bij deze cursus wordt er gewerkt aan de competenties in de volgende CanMEDS rollen:

Samenwerker: de PRI wordt gemaakt in disciplinair verband. De medisch specialist leert in deze cursus risico’s te onderkennen die vanuit verschillende invalshoeken naar boven komen en samen te beslissen of en hoe deze te beheersen.

Organisator: de HFMEA methodiek is een methode waarbij er zeer gestructureerd geïnventariseerd wordt. Onderdeel van het maken van een PRI is ook prioriteren van risico, het SMART formuleren van beheersmaatregelen, deadlines instellen en verantwoordelijkheden afspreken.

Gezondheidsbevorderaar: de medisch specialist heeft in het proces ook een voorbeeldrol (autoriteit en invloed). Verder is zal de medische specialist de risico’s voor de patiënt in te brengen in de PRI en hiermee de patiëntveiligheid bevorderen.

(Meerdaagse) Nascholing
 
0
geen
Tijd16:30 - 20:30
LocatieEde (NL) (Toon kaart)

Tijd16:30 - 20:30
LocatieEde (NL) (Toon kaart)

Tijd16:30 - 21:00
LocatieEde (NL) (Toon kaart)

Tijd16:30 - 21:30
LocatieEde (NL) (Toon kaart)

Tijd17:00 - 19:00
LocatieEde (NL) (Toon kaart)

vereniniging van medische specialisten ZGV

Willy Brandtlaan 10
6716 RP
Ede
Postbus 9025
6710 HN
Ede
0318-434950