Opleidingen details Novartis Pharma / Respiratory
BREATH Symposium 2018 (ID nummer: 308895)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing longziekten en tuberculose68-2-2018 t/m 7-2-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Doel van het symposium BREATH 2018
Productonafhankelijke nascholing van longartsen, longartsen in opleiding, Physician Assistants, Longverpleegkundig Specialisten op het gebied van alle respiratoire aandoeningen binnen hun expertisegebied, met uitzondering van longoncologie., waarbij de nadruk zal liggen op de medicamenteuze en niet medicamenteuze behandeling van astma en COPD. Tijdens dit symposium zullen de deelnemers in de plenaire sessies op de hoogte gebracht worden van de laatste ontwikkeling op respiratoir gebied en imaging bij COPD. Tijdens de workshops zullen ze interactief met de sprekers en elkaar in gesprek gaan met als doel praktische handvaten vergaren waarmee ze betere zorg voor de patiënt met respiratoire aandoeningen kunnen leveren. Het programma is hoofdzakelijk  samengesteld door de arts-organisatoren waarbij de sprekers uitgenodigd zijn door Novartis.

Plenaire sessie: precision medicine for clinicians treating obstructive airway diseases, no drug fits all
Professor Nicolas Roche, Parijs
Professor Roche is lid van de GOLD-richtlijnen commissie en als geen ander op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling van respiratoire aandoeningen. In zijn plenaire voordracht zal hij verslag doen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van obstructieve luchtwegaandoeningen,  mede toegespitst op het zogenaamde “precision medicine”, waarbij voorop staat dat maatwerk te allen tijde vereist is.

Workshop A1: Non-CF bronchiëctasieën; wat kunnen we? 
M. van der Eerden, Erasmus MC Rotterdam
In deze workshop ligt de focus op nieuwe richtlijnen in Nederland als in Europa, daarnaast zal er gekeken worden naar het vóórkomen van non-CF bronchiëctasieën bij andere ziektebeelden als astma en COPD en de mogelijkheden voor behandeling.

Workshop A2: Hypercapnisch na opname voor COPD en dan?
M. Duiverman, UMCG Groningen
In deze workshop zal onder andere aandacht besteed worden aan non-invasieve beademing. Er zijn veel onduidelijkheden en tevens nieuwe data op het gebied van hypercapnie. Deze nieuwe data worden in deze workshop met behulp van casuïstiek op interactieve wijze behandeld. Na deze workshop zullen de deelnemers met de opgedane nieuwe inzichten hypercapnie bij COPD eerder herkennen en met deze bewustwording de getroffen groep patiënten beter kunnen behandelen.

Workshop A3: Eenduidigheid van adviezen bij een steeds meer multidisciplinaire astma behandeling.
E. Weersink AMC Amsterdam
In deze workshop zal een overzicht gepresenteerd worden van de veelvoud aan disciplines in Nederland die elk met hun eigen richtlijn astmapatiënten behandelen.  In deze interactieve workshop zal met elkaar gesproken worden hoe ervoor gezorgd kan worden dat al deze intitiatieven hetzelfde resultaat zullen hebben: een optimale en eenduidige behandeling van de astma-patiënt. Na deze workshop hebben de deelnemers concrete extra kennis over de verschillende initiatieven in den lande en hoe hiermee in de praktijk om te gaan.

Workshop B1: Virale luchtweginfecties, de oorzaak voor de longaanval
A. Riezebos-Brilman, Arts-microbioloog UMCU Utrecht
Vanuit het specialisme van de spreker zal in deze workshop inhoudelijke kennis gepresenteerd worden. De workshop, die op interactieve wijze aan de hand van casuïstiek vormgegeven zal worden, zal ertoe bijdragen dat de voorschrijvende behandelaars in de praktijk eerder infecties en de oorzaak daarvan zullen herkennen. Tevens zal de deelnemer zich meer bewust zijn van hoe de luchtweginfecties mogelijkerwijs voorkomen kunnen worden.

Workshop B2: Modellen van transmurale COPD-zorg: zoveel pilots, zoveel zorgen?
H. Kerstjens, UMCG Groningen
Deze workshop wordt verzorgd door een van de arts-organisatoren. Inmiddels zijn er in Nederland veel initiatieven ontplooid voor de transmurale behandeling van COPD-patiënten. In deze workshop zullen de verschillende voorbeelden de revue passeren, waarna er gediscussieerd kan worden over successen en leerpunten. Door deze interactieve workshop zal onderling kennis uitgewisseld worden over een steeds groter wordend deel van de COPD-zorg, waardoor de deelnemers meer inzichten zullen vergaren wat uiteindelijk tot een betere en effectievere zorg voor de COPD-patiënt zal leiden.

Workshop B3: E-nose/spironose, we kunnen de diagnose ruiken
Rianne de Vries, Technical Physician, AMC Amsterdam
Vanuit het specialisme van de spreker zal in deze workshop de E-nose worden gepresenteerd en gedemonstreerd. De E-nose kan van vele stoffen, waarden en concentraties in de uitademingslucht bepalen. Op basis hiervan kunnen op vele vlakken (o.a. obstructieve longziekten, Interstitiële longziekten, oncologie) diagnoses gesteld worden. Tevens kan met behulp van de E-nose voor steeds meer medicatie bepaald worden of deze medicatie werkzaam zal zijn per individuele patiënt, het zogenaamde precision medicine. De deelnemers van de workshop zullen zowel kennis opdoen die nu al bruikbaar is in de praktijk, alsmede meegenomen worden naar wat de E-nose in de toekomst kan betekenen in de opsporing en behandeling van respiratoire aandoeningen.

Plenaire sessie 2 : Imaging in COPD: meer dan dichtheidsmetingen
Dr. F. Mohamed Hoesein, Radioloog UMCU Utrecht
Vanuit het specialisme van de spreker zal in deze presentatie aandacht besteed worden aan de mogelijkheden van Imaging bij de diagnose en behandeling van COPD. Elke deelnemer zal bekend zijn met de X-thorax maar, er zijn vele nieuwe inzichten en ontwikkelingen op dit gebied. Met de nieuw opgedane kennis zal de deelnemer aan Breath beter inzichten krijgen in de mogelijkheden van imaging bij COPD en de expertise van de radioloog, hetgeen uiteindelijk tot een betere en effectievere zorg voor de COPD-patiënt zal leiden.

TIME-OUT
Thema
Hoe komt het dat veel van onze (aankomende jonge en) zo goed opgeleide professionals in grote getalen lijden onder stress, burn-out en soms zelfs depressie? En waarom is het zo moeilijk bespreekbaar te maken? Wat is er aan de hand? Wat zeggen de cijfers? Kloppen de cijfers wel? Gaan we hier gewoon mee door of liever niet? En welke rol speel jij in deze systeemfout?

In dit “pauzeprogramma”  (het is een theaterinterventie) zal de deelnemer op een interactieve wijze meegenomen worden in wat voor iedereen heel herkenbaar is. Beslissingen, stress, zaken die moeilijk bespreekbaar zijn. Het programma is op maat gesneden door casuïstiek die door een van de arts-organisatoren is aangeleverd zodat het aansluit bij de dagelijkse praktijk voor de deelnemende behandelaars. Door middel van dit programma-onderdeel zullen moeilijke onderwerpen die grote gevolgen kunnen hebben, bespreekbaar gemaakt worden. Door deze bewustwording zal getracht worden de deelnemer te helpen tekenen van stress en burn-out te herkennen en te voorkomen.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Nederlandse Associatie van Physician Assistants (NAPA)NAPA / NVBMH
Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist Algemene Gezondheidszorg (AGZ)Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2
(Mini)symposium
Bestand  
Programma BREATH 08-02-2018.docx20-12-2017 14:2713 KB
 
75
75 euro voor longartsen
30 euro voor longartsen io
30 euro voor physician assistants
30 euro voor verpleegkundig specialisten longziekten
8-2-2018
Tijd13:30 - 21:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Farmaceutisch bedrijf

Haaksbergweg 16
1101 BX
AMSTERDAM
088-0452100