Opleidingen details Vereniging van Jonge Apothekers
VJA-Optima Farma Patientendag 2018. Ouderdom komt met gebreken (ID nummer: 308786)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Cursus ZA43-3-2018 t/m 2-3-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Patiëntendag 2018 “Ouderdom komt met gebreken”

We kennen ze allemaal wel: de ouderen in de apotheek die elke keer nog een stukje kwetsbaarder lijken te worden. Mevrouw Jansen die de Baxterrol niet meer snapt of meneer de Wit die door zijn Parkinson de potjes niet meer open krijgt. En wat te denken van alle patiënten op hun scootmobiel, omdat het lopen niet meer zo soepel gaat en het risico op vallen te groot is. We proberen ze naar ons beste kunnen te helpen, maar wat als dat nog net iets beter zou kunnen?

Patiëntendag
De Patiëntendag op zaterdag 3 maart 2018 wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in een samenwerking van VJA en Optima Farma en staat in het teken van kwetsbare ouderen. Het belooft een evenement te worden vol met inspirerende en informerende lezingen en workshops, waarbij we hopen dat apothekers farmaceutisch consulenten en apothekersassistenten wat meer inzicht krijgen in de problemen die deze patiënten ervaren en wat wij in de apotheek voor hen kunnen betekenen.

Op de VJA patiëntendag op 3 maart 2018 besteden we aandacht aan onderwerpen die alles te maken hebben met de ouder wordende patient in de apotheek.
Op de dag komen verschillende bedrijven langs, waaronderbedrijven die zich bezig houden ......... Ook patiëntenverenigingen en patiënten zelf komen laten zien waarvan zij gebruik maken en wat het ouder worden voor hen betekend. Ook wordt er
gekeken wat er in de toekomst voordeze patiënten nodig is.

De dag zal geopend worden door de dagvoorzitter: Kirste Kouwen-Lubbers, openbaar apotheker
Er zijn er 2 plenaire lezingen en 6 workshops.
Op het einde is er een dagafsluiting waarin de dagvoorzitter een samenvatting geeft van de
belangrijkste bevindingen van de dag. 

De leerdoelen van deze dag:
- Inzicht krijgen in ziektebeeld, beperkingen en (on)mogelijkheden ouder wordende patient.
- Welke rol het apotheekteam kan spelen in de ouderenzorg.
- Inzicht krijgen in het patiëntperspectief wat betreft
1 Bekijken wat de mogelijkheden zijn om de zorg rondom deze patient beter te maken in de apotheek.
2 Inzicht krijgen in ontwikkelingen van nieuwe technieken in de zorg.

Het programma ziet er als volgt uit:

09.00-10.00:    Registratie
10.00-10.15:    Dagopening (plenair)
10.15-11.00:    Plenaire lezing: Dementie, Annemarie  Bolder, Ervarea 
11.00-11.30:    Koffiepauze
11.30-12.30:    Workshopronde 1
12.30 -14.00:    Lunch (2 rondes)
14.00-15.00:    Workshopronde 2
15.00-15.30:    Theepauze
15.30-16.15:    Plenaire lezing Hugo  Borst (ovb)
16.15-16.30:    Afsluiting van de dag door dagvDagafsluiting (plenair)
Vanaf 16.30:   Borrel

Workshops:

1. Valpreventie: fysiotherapeut
2. Palliatieve Zorg (Buddy Project)
3. Ouderen en  psychofarmaca
4. Voeding bij ouderen(Dietiste)|
5. Nierfunctie en geneesmiddelen (apotheker van Service apotheken)
6. Parkinson Patient (patient, neuroloog en logopedist)

Er zullen verschillende patiëntenverenigingen en bedrijven die
gespecialiseerd zijn in Oudernzorg en aanverwante onderwerpen aanwezig zijn. |

Tijdens de workshop:

valpreventie, wordt er gesproken over o.a. medicatie die van invloed kunnen zijn op het valrisico van een oudere patient, maar ook andere bruikbare tips zullen aan bod komen.

palliatieve zorg / buddy project, hoe kun je als apotheekteam,  patienten die het nodig hebben intensiver begeleiden, dit kan zijn in de paliative fase van het leven, maar dit kan ook zijn als er bv door comorbiditeit meer zorg nodig blijkt. Wat kan een apotheek hier in betekenen, ook in de 1e en 2e lijn zorg

ouderen en psychofarmaca. Een in de geriatrie werkende apotheker zal toelichten welke medicatie extra aandacht verdient in de ouderenzorg. Ouderen reageren soms anders op medicatie. goed om hier bij stil te staan

voeding bij ouderen Uit onderzoek blijkt dat veelouderen ondervoed zijn of niet de juiste voedingsmiddelen binnen krijgen. Ook de het apotheekteam kan hier een bijdrage leveren om dit te signalere, om hier aandacht op te vestigen, mesnen eventueel doorverwijzen naar arts of dietist. Hoe signaleer je ondervoeding.

nierfunctie en geneesmiddelen. Als sinds een paar jaar heft het apotheekteam wettelijk toegang tot labwaarden . Voor veel medicatie is het van belang dat de nierfunctie bekend is, voor de medicatie aan de patient verstrekt mag worden. Het opvragen van een GFR loopt niet overal even soepel, Tijdens deze workshop laten we zien, het belang van dat we deze waarde als apotheek krijgen voor het verstrekken van medicatie. maar ook hoe dit eventueel in de apotheek bepaald kan worden.

Parkinson patient. Parkinson is niet een aandoening die enkel bij ouderen voor komt , maar over het algemeen zien we deze ziekte wel bij de ouder wordende patient. Wat kunnen wij als apoheekteam bij deze patienten bijdragen om een stukje verlichting te geven, bij de beperkingen die deze patienten ondervinden. Tijdens deze workshop wordt er eerst een filmpje van een parkinsonpatient getoond, een neuroloog komt aan het woord een logopidiste gspecialiceerd in de parkinsonpatient geeft handvatten , op cogniatief vlak.

Voor de plenaire sessies. In de ochtendsessie, wordt er gesproken over dementie. Laat men de congresbezoeker inzicht krijgen in deze ziekte.o.a. vanuit de patient gezien. In de middagsessie, wordt er door een ervarendeskundige gesproken over de oudere patient en zijn beperingen.

 

 

 

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Apothekersassistenten (Optimafarma & NVFZ)KABIZ / AERP
Farmaceutisch Consulent (Optimafarma & NVFZ)KABIZ / AERP
Openbaar apothekers (OA)KNMP en NVZA
Openbaar apothekers (i.o.), ziekenhuisapothekers (i.o.)
Symposium met sprekers en workshops
65
150
Inzicht in de ouder wordende patiënt, met name , inzicht vanuit het patiënt perspectief. Onderwerpen , dementie, Parkinson, en wat te doen bij verminderde nierfunctie, valpreventie , ondervoeding, psychofarmaca bij ouderen.
Waar kan een apotheekteam een bijdrage in leveren.
Inzicht in de patiënt, deel farmacotherapie, deel pathologie, ervaring vanuit het werkveld mbt patiënt, er worden handvatten aangereikt mee te nemen voor het apotheekteam om in de praktijk te gebruiken.
Nee
Valpreventie, Tijdens deze workshop, wordt er gesproken over o.a. medicijnen die van invloed kunnen zijn op het risico op vallen bij een oudere patiënt, maar ook andere bruikbare tips zullen door de fysiotherapeut aangedragen worden.
Palliatieve zorg / Buddy project, Hoe kun je als apotheekteam, patiënten die het nodig hebben intensiever begeleiden, dit kan zijn in de palliatieve fase van het leven, maar dit kan ook zijn als er bv door comorbiditeit meer zorg nodig blijkt. Wat kan een apotheekteam hier in betekenen, ook in samenwerking met de 1e en 2e lijn zorg
Ouderen en psychofarmaca. Een in de geriatrie werkende apotheker, gespecialiseerd in ouderenzorg, zal toelichten welke medicatie extra aandacht verdient in de ouderenzorg. Ouderen reageren soms anders op medicatie. goed om hier bij je dagelijkse werkzaamheden bij stil te staan
Voeding bij ouderen Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen ondervoed zijn of niet de juiste voedingsmiddelen binnen krijgen. Ook het apotheekteam kan hier een bijdrage leveren, om ondervoeding te signaleren, om hier aandacht op te vestigen, mensen eventueel door te verwijzen naar arts of diëtist. Hoe signaleer je ondervoeding. Wat kun je als apotheekteam hierin betekenen.
Nierfunctie en geneesmiddelen. Al sinds een paar jaar heeft het apotheekteam wettelijk toegang tot labwaarden . Voor veel medicatie is het van belang dat de nierfunctie bekend is, voor de medicatie aan de patiënt verstrekt mag worden. Het opvragen van een GFR loopt niet overal even soepel, Tijdens deze workshop laten we zien, het belang van dat we deze waarde als apotheek krijgen voor we medicijnen kunnen verstrekken van, maar ook hoe een GFR eventueel in de apotheek bepaald kan worden.
Parkinson patiënt. Parkinson is niet een aandoening die enkel bij ouderen voor komt , maar over het algemeen zien we wel, dat de ziekte van Parkinson bij de ouder wordende mens vaker voor komt dan bij jonge mensen . Wat kunnen wij als apoheekteam bij deze patiënten bijdragen om een stukje verlichting te geven, bij de beperkingen die deze patiënten ondervinden. Tijdens deze workshop wordt er eerst een filmpje van een parkinsonpatient getoond, een neuroloog komt aan het woord een logopediste gespecialiseerd in de parkinsonpatient geeft handvatten , op cognitief gebied..
Voor de plenaire sessies.
Tijdens de ochtendsessie, wordt er gesproken over dementie. Laat men de congresbezoeker inzicht krijgen in deze aandoening. o.a. vanuit de patiënt gezien. Tijdens de middagsessie, wordt er door een ervaringsdeskundige gesproken over de oudere patiënt en zijn beperkingen.
Deze hele dag wordt georganiseerd met het oogpunt om inzicht te krijgen in de oudere patiënt, om handvatten aangereikt te krijgen die bij de dagelijkse werkzaamheden in de praktijk goed gebruikt kunnen worden.
.Dagvoorzitter Kirsten Lubbers
plenaire lezing s ochtends dementie Annemarie Bolder (ervarea)
plenaire lezing 's middags ouderenzorg Hugo borst / Stella Braam (nog in onderhandeling)
Valpreventie, Diedeke v Wijk
Ouderen en psychofarmaca Chiara v Rodijnen en een arts ouderengeneeskunst (naam volgt later)
Nierfunctie, Door een apotheker van de service apotheken. specifieke docent (apotheker ) is nog niet bekend
Parkinson Catherine Pijs. Naam neuroloog , nog in overleg
Voeding bij ouderen Leonie Goezinnen
Palliatieve zorg/ buddy project door de SIR
 
Ja
3-3-2018
Tijd09:00 - 16:30
Locatie4103 NM Culemborg (NL) (Toon kaart)

Vereniging van en voor Jonge Apothekers

Alexanderstraat 11
2514JL
Den Haag
Postbus 927
2501 CX
Den Haag
0636121139