Opleidingen details Maastricht University, Vakgroep Health Services Research
TOEKOMSTMUZIEK IN ANDERHALVELIJNSZORG; hoe raken we de juiste snaar in de Zuid-Limburgse proeftuinen? (ID nummer: 308610)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3428-3-2018 t/m 27-3-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Zit er toekomstmuziek in Anderhalvelijnszorg? Dat is het thema van het symposium op 28 maart 2018, georganiseerd door de Academische Werkplaats Duurzame Zorg, vallend onder het Maastricht UMC+ en Maastricht University.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder andere:

- Waarom zijn er proeftuinen?

- Hoe komt de samenwerking in de proeftuinen tot stand?

- Word ik als patiënt hier nu beter/gezonder van?

- Kan ik als huisarts/specialist efficiënter werken met een betere kwaliteit?

- Leveren de proeftuinen voor ons als verzekeraars iets op?

- Wat zijn als bestuurders onze volgende stappen?

 

Achtergrond

De eerste en tweede lijn werken nauw samen in wat wel anderhalvelijnszorg wordt genoemd. Deze zorg is bedoeld voor patiënten met niet-acute en laag complexe gezondheidsklachten. Het is gericht op substitutie van specialistische zorg uit het ziekenhuis naar de eerste lijn.

 

Drie proeftuinen

In de drie Zuid-Limburgse proeftuinen Blauwe Zorg, MijnZorg en Anders Beter wordt, d.m.v. regionale partnerschappen, gewerkt aan het behalen van het zogenaamde ‘Quadruple Aim’ principe waarbij vier doelen tegelijkertijd worden nagestreefd, namelijk:

- het verbeteren van de gezondheid van de bevolking,

- het verbeteren van de ervaring van patiënten m.b.t. de ontvangen zorg

- het verbeteren van de ervaring van zorgprofessionals m.b.t. het verlenen van zorg en

- het verminderen van de kosten van de gezondheidszorg (per hoofd van de bevolking).

 

Deze proeftuinen zijn een initiatief van de regionale eerstelijnsorganisatie (ZIO, HuisartsenOZL of MCC Omnes), de dominante zorgverzekeraar in de regio (VGZ of CZ), het ziekenhuis (Maastricht UMC+ of Zuyderland MC) en de patiëntenorganisatie Huis voor de Zorg. Binnen de proeftuinen wordt anderhalvelijnszorg op verschillende wijzen in de praktijk gebracht.

 

Sprekers

Sprekers zijn afkomstig van nationaal, provinciaal en regionaal niveau met vertegenwoordiging van beleid, bestuur, praktijk, cliënt/patiënt en onderzoek, waaronder Dhr. Bas van den Dungen (Directeur-generaal Curatieve Zorg van VWS), Mw. Marleen van Rijnsbergen (gedeputeerde Werk en Welzijn, Provincie Limburg), Dhr. Guy Schulpen (ZIO), Mw. Esther van Engelshoven (HuisartsenOZL), Mw. Marielle Krekels (MCC-Omnes), Dhr. Jo Maes en Servé Heijing (Huis voor de Zorg), Dhr. Ab Klink (RvB VGZ), Dhr. Wim van der Meeren (RvB CZ), Mw. Marja van Dieijen (RvB Maastricht UMC+) en Dhr. David Jongen (RvB Zuyderland).

 

Voor wie?

Cliënten/patiëntenvertegenwoorders, huisartsen, medisch specialisten eb verpleegkundig specialisten, bestuurders van eerstelijnsorganisaties en ziekenhuizen, zorgverzekeraars, beleidsmakers in de gezondheidszorg en onderzoekers.

(Mini)symposium
0
geen
Tijd10:00 - 15:00
LocatieMaastricht (NL) (Toon kaart)

De vakgroep Health Services Research maakt deelt uit van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van Maastricht University. Binnen deze vakgroep is de Academische Werkplaats Duurzame Zorg (AWDZ) gehuisvest. De AWDZ verbindt praktijk, beleid, onderzoek en onderwijs op het terrein van gepaste zorg op de juiste plaats voor en door de juiste persoon voor de juiste prijs.
Duboisdomein 30
6229 GT
Maastricht
Postbus 616
6200 MD
Maastricht
043-3881702