Opleidingen details Stichting Opleidingen in de Sportgeneeskunde
Symposium (Over)Load & Blessures in het voetbal (ID nummer: 308444)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijk47-3-2018 t/m 6-3-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Na een uitverkochte editie in 2017, volgt in 2018 opnieuw het jaarlijkse voetbalmedische symposium. Kom in gesprek met uw voetbal-medische collega en verneem de nieuwste inzichten, behandelmethoden, en innovaties op het gebied van de zorg rondom onze voetballers. 

Belasting (Load) en overbelasting (overload) zijn dagelijks onderwerp van gesprek bij zowel voetbalblessures alsook de voetbalprestatie. Blessures aan spieren, pezen, gewrichten, het hart, en zelfs het brein kunnen vaak terug geleid worden naar een dysbalans tussen belasting en belastbaarheid. Iedere voetbal-volger herkent de sensoren die tegenwoordig onder het shirt verborgen zitten. Het monitoren van belasting middels GPS- en cardio-sensoren is al niet meer weg te denken uit het profvoetbal, en doet inmiddels ook zijn intrede in het amateurvoetbal. Door de voetbal-belasting beter in kaart te brengen worden preventie, revalidatie, en return-to-play geoptimaliseerd. Daarnaast ondersteunt het de technische, fysieke, en medische staf om de voetbalconditie optimaal te kunnen ontwikkelen met een minimaal risico op blessures door overbelasting.

Dit symposium zal dieper in gaan op hoe we voetbalbelasting kunnen meten, wat de gevolgen van (over)belasting zijn en welke strategieën we kunnen toepassen om de belasting te optimaliseren.

De volgende experts zullen u van bruikbare informatie en praktische tools voorzien als antwoord op bovenstaande vragen:

Leon Vlemmings opent het symposium door u mee te nemen naar recente ontwikkelingen in het internationale topvoetbal. In dienst bij de KNVB vernieuwde hij de cursus Coach Betaald Voetbal en bezocht daarvoor vele (inter)nationale topcoaches in Europa. Samen maken we de koppeling tussen technisch-tactische ontwikkelingen en (over)load van voetballers.

Drs. Edwin Goedhart is als sportarts al ruim 20 jaar actief in het profvoetbal (o.a. bij Ajax, Vitesse, AZ en Haarlem). Vanuit zijn huidige functie als manager van het Sportmedisch Centrum van de KNVB en teamarts van het Nederlands elftal laat hij zien wat de impact van overbelastingsblessures in het voetbal is.

Dr. Alan McCall is een Europese autoriteit op het gebied van het meten en monitoren van belasting in het voetbal. Vanuit zijn werk bij Arsenal, de UEFA Research Group, en als editor van het British Journal of Sports Medicine, geeft hij ons inzicht in hoe de wetenschappelijke ontwikkelingen en nieuwe innovaties op dit gebied vertaald kunnen worden naar de praktijk. 

Drs. Suzanne Huurman, clubarts van de Go Ahead Eagles en teamarts bij de KNVB, haakt in op een zeer actueel onderwerp: wat betekent (voetbal-)belasting voor het hart? En welke tools kunnen we hanteren om risico-spelers te herkennen? 

Drs. Afke van de Wouw is dagelijks actief in het psychologisch begeleiden van voetballers en coaches. Vanuit haar achtergrond als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper geeft zij inzage in de gevolgen van psychologische overload. En welke tools kunnen we hanteren om psychologische overload te herkennen?

Dr. Igor Tak, (sport-)fysiotherapeut, promoveerde recent op zijn onderzoek naar heup- en liespijn bij voetballers. Hij neemt ons mee in de ontwikkeling van de heup op basis van (over-)belasting en geeft enkele praktische tips omtrent het optimaliseren van de belasting bij liesblessures in het voetbal. 

Prof. Dr. Hans Zwerver, hoogleraar Sportgeneeskunde, heeft een indrukwekkende track-record op het gebied van (klinisch) onderzoek bij peesblessures. In het voetbal herkennen we de hardnekkige patellapees- en achillespeesproblemen, waarbij het managen van de belasting essentieel is om de voetballer weer fit te krijgen. Hoe, waarom, en wanneer: dat zal Prof. Dr. Hans Zwerver u voordragen.

Dr. Henk van der Hoeven is als orthopedisch consultant verbonden aan FC Utrecht en opereert regelmatig voetballers met een voorste kruisbandruptuur. Na een eerder doorgemaakte voorste kruisbandruptuur is het risico op een recidief 15-25% (aan de geopereerde of niet-geopereerde knie), dus voorzichtigheid omtrent het opbouwen van de belasting en terugkeer naar sport lijkt een must! Waar we op kunnen letten en welke wetten we dienen te respecteren zal Dr. van der Hoeven u in deze voordracht duidelijk maken.

Bestand  
Website Promo.pdf14-12-2017 12:3544 KB
Hoofdniveau
Musculo Skeletaal bovenste extremiteiten
Musculo Skeletaal onderste extremiteiten
7-3-2018
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg richt zich op het aanbieden van cursussen en congressen op het gebied van de sportgeneeskunde. De SOS is een samenwerkingsverband van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en het Nederlands Instituut Opleiding Sportartsen (NIOS).

Professor Bronkhorstlaan 10A
3723 MB
BILTHOVEN
Postbus 52
3720 AB
BILTHOVEN
030 2252290