Opleidingen details Levvel (tav crediteurenadministratie)
Training Relatie en Scheiding (ID nummer: 308286)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Praktijkondersteuners huisartsen somatiek1525-11-2019 t/m 24-5-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Kinderen die een (complexe)scheiding meemaken lopen een verhoogd risico op problemen en opgroeien. Per jaar komen er ongeveer 50.000 minderjarige scheidingskinderen bij in Nederland, van wie zo’n 5% een heftige vechtscheiding meemaakt. Voor al deze kinderen en hun ouders betekent de scheiding dat er ingrijpende veranderingen plaats vinden.

Er is nog veel inzet nodig om vroegsignalering, preventie en ketensamenwerking bij scheidingsproblematiek te verbeteren. Professionals hebben behoefte aan trainingen (gericht op herkennen van signalen, preventie en gespreksvoering met ouders en kinderen), meer samenwerking in de keten, het inschatten van veiligheidsrisico’s, een inzichtelijke sociale kaart voor ouders, scholen en hulpverleners, en meer aandacht voor de gevolgen van scheidingen voor het kind.

Tijdens deze opleiding gaan de deelnemers aan de slag met kennis m.b.t. oorzaken/gevolgen, (vroeg)signaleren, screenen en beslissen over passende oplossingen bij (complexe)scheidingen. Deze kennis is gebaseerd op de laatste ontwikkelingen en inzichten vanuit praktijk en wetenschap, zodat zij ouders en kinderen de juiste hulp en begeleiding bieden.

Bij signalering van scheidingsproblematiek maken de professionals o.a. gebruik van de Escalatieladder, deze is geschreven voor conflictescalatie, met een beschrijving specifiek voor conflicten in de relationele sfeer (Graz 2007). Bij de triage op acuut gevaar en structurele onveiligheid kan gebruik gemaakt worden van de Triage Veilig Thuis( ). Bij de gespreksvoering wordt gebruik gemaakt van een oplossingsgerichte basishouding en gesprekstechnieken en in situaties van drang of dwang tevens van motiverende gespreksvoering en nauwe samenwerking met de veiligheidsregisseur.

De opleiding is een mooie mix van theorie, reflecteren op de eigen beroepshouding en het vergroten van vaardigheden middels het doen van oefeningen en rollenspelen.

Dagindeling van uur tot uur met bijbehorende doelen voor de deelnemers Training Relatie en scheiding Spirit

Deze training bestaat uit 2 hele dagen en een terugkomdag van een halve dag

 

Dag 1.

09:30- 09:45 Introductie ( van trainer en inhoud training, methodische uitgangspunten)

09:45 -09:50 Energizer (doelen- de deelnemers ervaren dat scheiden een levensgebeurtenis is die ons allemaal (kan) treffen)

09:50-10:10 Kennismaken met de groep (voorstellen deelnemers ophalen wat kom je brengen// halen)

10:10-10:40 Algemene theorie (doelen: Deelnemers hebben kennis van de prevalentie van scheiding in Nederland en van gevolgen van scheiding voor kinderen)

10:40-11:00 Gespreksvoorwaarden. (doelen: De deelnemers kennen de gespreksvoorwaarden voor een eerste gesprek met ouders)

11:00- 11:15 Pauze

11:15-11:25  Opwarmer gesprekstechnieken ( doelen: De deelnemers oefenen met communicatie)

11:25-12:15 Gespreksvoorwaarden oefenen (doelen: De deelnemers zijn in staat de gespreksvoorwaarden neer te zetten bij een eerste gesprek met ouders)

12:15-13:00 uur Pauze

13:00-13:15 Energizer (doelen: De deelnemers oefenen met communiceren en motiverende gespreksvoering)

13:15-14:15 Motiveren en ambivalentiemodel ( doelen: De deelnemers zijn zich ervan bewust dat er eerst een psychologisch contract moet zijn alvorens een inhoudelijk gesprek kan plaatsvinden, de deelnemers beheersen motiverende gesprekstechnieken, de deelnemers kennen het ambivalentiemodel, de deelnemers kunnen het ambivalentiemodel inzetten in gesprek met ouders)

14:15-15:15 Meerzijdig partijdig (doelen: De deelnemers kennen de basishouding meerzijdig partijdig, de deelnemers hebben in gesprek met ouders een basishouding van meerzijdige partijdigheid, de deelnemers zijn zich bewust van hun gevoelens/ gedachten voorafgaand aan een gesprek met gescheiden ouders,  de deelnemers kunnen bewust een aanpak kiezen voor een gesprek afhankelijk van hun eigen gevoelens, de deelnemers ervaren wat wel/niet werkt bij verschillende manieren van insteken bij een gesprek met gescheiden ouders

15:15-15:30 Pauze

15:30-15:35 Filmpje advies jongeren van Villa Pinedo

15:35-15:55 Quiz (doelen:  De deelnemers hebben kennis over gespreksvoering met kinderen in scheidingssituatie, de deelnemers zijn in staat om met kinderen te spreken over de scheiding die de kinderen meemaken.

15:55-16:15 Gespreksmaterialen bespreken (doelen: De deelnemers hebben kennis van verschillende gespreksmaterialen welke zij kunnen inzetten bij gesprekken met kinderen

16:15-16:30 Afsluiting met evaluatie en huiswerk- reflectieopdrachten (doelen: De deelnemers gaan in hun werk direct aan de slag met minimaal 1 onderdeel uit deze dag

 

 

Dag 2

09:30- 09:50 Opening Terugblik dag 1, focus op ervaring delen na toepassing kennis en kunde in het eigen werk (doelen: De deelnemers leren van elkaars inzichten aangaande de eerste trainingsdag, de deelnemers focussen zich weer op het onderwerp en hun eigen ontwikkeling hierbinnen.

09:50-10:15 Normaliseren (doelen: De deelnemers kunnen normaliseren in een gesprek met een ouder in een scheidingsituatie)

10:15-11:00 Rollenspel kaders scheppen (doelen: De deelnemers zijn zich bewust van hun observaties, gedachten en gevoelens bij een eerste ontmoeting met scheidende/ gescheiden ouders, de deelnemers zijn zich bewust hoe deze observaties, gedachten en gevoelens hun handelen kunnen beinvloeden, de deelnemers zijn in staat om hun gedachtengang te onderkennen en naar aanleiding hiervan een passende strategie te kiezen wanneer zij in gesprek gaan met ouders)

11:00-11:15 Pauze

11:15-11:25 Energizer Ik- oefening ( doelen: De deelnemers zijn zich bewust van de frequentie waarin ze naar zichzelf refereren. (I talk in het gesprek), de deelnemers zijn zich bewust van het effect van I talk in een gesprek)

11:25-12:15 Lui dom dakloos en bot (doelen: De deelnemers hebben kennis van verschillende houdingsaspecten welke relevant zijn in gesprek met ouders met scheidingsproblematiek, zij onderzoeken welke vaardigheden zij al hebben,hoe zij dit aanpakken en vanuit welke overtuiging zij handelen)

12:15-13:00 Pauze

13:00-13:30 Psycho-educatie voor ouders over effecten voor kinderen. (doelen: De deelnemers hebben kennis over de effecten van scheiden voor kinderen, de deelnemers weten hoe zij psycho educatie kunnen geven aan ouders over effecten van scheiding voor kinderen, de deelnemers kennen verschillende metaforen om in te zetten bij het geven van psycho educatie).

13:30-13:35 Filmpje Hoe vertel je een kind dat je gaat scheiden?

13:35-14:00 Metaforen bespreken (doelen: De deelnemers zijn in staat psycho educatie te geven aan gescheiden ouders middels het gebruik van metaforen.)

14:00-14:30 Psycho educatie voor ouders over scheiden ( doelen: De deelnemers hebben kennis van de scheidingsmelding en hoe deze in te zetten in gesprek met ouders, de deelnemers hebben kennis over de rouwfases die ouders doorlopen bij scheiding)

14:30-14:45 Pauze

14:45-15:15 Hoe worden eigen gedachten/ gevoel/ gedrag beinvloed? (doelen: De deelnemers zijn zich bewust van de interpretatie en waardering van de interpretatie, de deelnemers zijn zich bewust hoe de interpretatie en waardering van de interpretatie hun handelen beinvloedt)

15:15-15:40 Netwerk ( doelen: De deelnemers weten hoe zij het netwerk van ouders/kinderen kunnen inzetten bij scheiding

15:40-16:00 Destructieve communicatie patronen ( doelen: De deelnemers hebben kennis van destructieve communicatie patronen, de deelnemers zijn in staat de verschillende communicatiepatronen te onderscheiden/herkennen, deelnemers zijn in staat om het effect van deze patronen op kinderen te kunnen bespreken)

16:00-16:10 Wetgeving. (doelen: De deelnemers hebben de mogelijkheid om vragen te stellen aan de trainer over wetgeving rondom scheiding en ouderschap)

16:10-16:20 Huiswerkopdracht Het Silhouet (doelen: De deelnemers hebben zicht op hun eigen kwaliteiten en vaardigheden met betrekking tot hulpverlening aan ouders en kinderen die te maken hebben met scheidingsproblematiek

16:20-16:30 Afsluiting met evaluatie en huiswerk- reflectieopdrachten

 

Terugkomdagdeel

 

09:30-09:45 Inleiding met Filmpje

09:45-10:15 Ervaringen delen (doelen: De deelnemers inventariseren welke interventies zijn gebruikt binnen de groep en welk effect dit had, de deelnemers hebben zicht op welke interventies door welke collega’s worden gebruikt)

10:15-11:00 Alle professionals om het kind (doelen: deelnemers krijgen zicht op welke professionals betrokken kunnen zijn bij 1 gezin, wie houdt de regie?, hoe is het voor het kind om zo veel mensen om zich heen te hebben?)

11:00-11:15 Pauze

11:15-11:45 Escalatieladder (doelen: De deelnemers hebben kennis van de escalatieladder van Glazl en hoe deze op verschillende manieren in te zetten)

11:45-12:15 Conflictstijl (de deelnemers vullen het Thomas en Killmann instrument in en scoren de uitkomst, vervolgens vullen de deelnemers het werkblad conflictstijl in. )

12.15-12.30 Evaluatie

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
CliƫntondersteunersRegisterplein
GezinshuisoudersRegisterplein
GGZ-agogenRegisterplein
JeugdverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3
Locatie

Locatie

Locatie

Levvel  (voorheen Spirit) is een grote organisatie voor Jeugd GGZ en Jeugdhulp. Wij helpen ouders en kinderen/gezinnen die problemen ervaren bij de opvoeding en/of de ontwikkeling. wij bieden hulp op maat, zowel thuis als in een voorzieneing of in een combinatie van beide. Wij hebben een grote afdeling pleegzorg.
De Levvel Academie  Levvel Learn) biedt deskundigheidsbevordering op maat aan de zelfsturende teams, binnen de kaders die Levvel en de Jeugdzorg bieden.
De afdeling bestaat sinds 2003 en is sinds eind 2012 zelfsturend.
Wij bieden trainingen, workshops e.d. intern en extern.
Wij hebben een groot aantal stagiairs op jaarbasis en bieden een programma aan praktijkbegeleiders en stagiairs.

Fred. Roeskestraat 73
1076 EC
Amsterdam
Postbus 75450
1070 AL
Amsterdam
020 5400500