Opleidingen details St. PEGD
PEGD workshop: Er komt een reptiel op mijn spreekuur, en nu? (ID nummer: 307983)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Gezelschapsdieren3,5 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Veel voorkomende cases, specifieke ziekten en work-ups

Algemene informatie
Water- en landschildpadden, baardagamen, balpythons……het zijn allemaal diersoorten die veel gehouden worden, en die regelmatig aangeboden worden in de veterinaire praktijk. Eigenaars verwachten van hun (gezelschaps-)dierenarts dat deze kennis heeft van de veterinaire zorg voor hun dieren.

De workshop: `Er komt een reptiel op spreekuur – wat nu´ heeft als doel de gezelschapsdierenarts te voorzien van basiskennis van de veterinaire zorg voor reptielen. Na afloop van de cursus zou de gezelschapsdierenarts in staat moeten zijn om basale zorg aan reptielen te verlenen, eigenaars te adviseren en zichzelf desgewenst verder te ontwikkelen op dit gebied.

Tijdens de cursus wordt ingegaan op de eerste opvang van een `koudbloedige´ patiënt en de meest gemaakte huisvestings- en voedingsproblemen die tot veel van de gepresenteerde problemen hebben geleid. UV-licht en de calciumproblematiek wordt behandeld, inclusief wat goede adviezen naar de eigenaar zijn om problemen in de toekomst te voorkomen. Diagnostische mogelijkheden passeren de revue, van parasitologisch en bloedonderzoek tot virologisch en röntgenologisch onderzoek. Veel van de aangeboden informatie zal aan de hand van een aantal veel voorkomende cases wordt behandeld. denk hierbij aan bijvoorbeeld schimmelinfecties, legnood, prolapsen, oor abcessen en schildpadden `die gestopt zijn met eten´. Tips met betrekking tot onder meer het plaatsen van voedingssondes en amputaties worden gegeven.

De hand-outs van de cursus geven duidelijk handvatten en zijn bedoeld als naslagwerk om in de praktijk terug te kunnen lezen. 

Doelgroep
Gezelschapsdierenartsen, alle niveaus, met en zonder veel ervaring met reptielen.

Onderwijsdoel
Na het volgen van deze cursus is de dierenarts in staat om basale (en deels gevorderde) zorg te verlenen aan reptielen, en is deze in staat om zich desgewenst verder te ontwikkelen op dit gebied

 Dierenartsen
 Paraveterinairen
Regulier
Workshop / Practicum
Fysieke bijeenkomst
 Gezelschapsdieren
10
25
Welke KNMvD richtlijn(en) passen bij de inhoud van de nascholingsactiviteit?
Methodisch handelen

Op welke wijze wordt er aandacht besteed aan deze richtlijnen?
Er wordt aandacht besteed aan het volledig onderzoek en aan een volledige behandeling van en aan reptielen in de gezelschapsdierenpraktijk.
210
Bestand  
2018-3-8-programma.pdf22-1-2018 16:55149 KB
Tijd14:30 - 18:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De Stichting Permanente Educatie Gezelschapsdieren (PEGD) is een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk van de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren (GGG), onderdeel van de KNMvD en het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren (DGG) van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. 

De Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren en het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren (DGG) hebben, na het wegvallen van de stichting PAOD, de taak op zich genomen om nascholing voor dierenartsen en paraveterinairen te organiseren. Op 22 januari 2009 is hiervoor de Stichting Permanente Educatie Gezelschapsdieren (PEGD) opgericht. 

Het doel van de Stichting PEGD is hoogwaardige nascholingen te bieden voor gezelschapsdierenpractici en paraveterinairen, waarbij de nadruk ligt op de directe toepasbaarheid in de praktijk. Hiertoe biedt PEGD jaarlijks een uitgebreid nascholingsprogramma, waarbij naast lezingen ook interactieve workshops en modulaire, meerdaagse cursussen worden georganiseerd.

KvK 30253603

Postbus 421
3990 GE
Houten
030-6348900