Opleidingen details UGBS, Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen
25% minder opnamedagen COPD: op weg van wens naar werkelijkheid (ID nummer: 307771)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3519-1-2018 t/m 18-1-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In Nederland zijn er ruim 600.000 mensen met COPD en dit aantal neemt toe. Jaarlijks worden 30.000 mensen in Nederland opgenomen in het ziekenhuis voor een COPD longaanval. In totaal gaat het om circa 200.000 ziekenhuisopnamedagen en heropnamen komen veel voor. Longaanvallen veroorzaken veel leed, sterfte en hoge zorgkosten. Tijdens de conferentie ‘Van wens naar werkelijkheid: 25% minder ziekenhuisopnamedagen voor COPD-patiënten’ op vrijdag 19 januari 2018 komen zorgverleners, beleidsmakers, zorgverzekeraars, wetenschappers en ervaringsdeskundigen uit het hele land samen om de nieuwste kennis en ervaringen uit te wisselen, gericht op het verminderen van ziekenhuisopnamen voor COPD longaanvallen. Expertisecentrum Healthwise organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met Long Alliantie Nederland (LAN), Zorginstituut Nederland en Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

Kennisuitwisseling staat centraal in het programma. Keynote spreker is Kris Vanhaecht, Professor Kwaliteit en Patiëntveiligheid bij het Leuvens Instituut voor Gezondheidsbeleid van de KU Leuven, secretaris-generaal van de European Pathway Association, en leider van het Belgisch-Nederlandse Netwerk Klinische Paden. U kunt tijdens de conferentie kennismaken met pilotregio’s die ervaring hebben met het LAN “Zorgpad COPD longaanval met ziekenhuisopname” en lokale initiatieven om te komen tot minder COPD ziekenhuisopnamen, uit onder andere Nijkerk, Arnhem, Nijmegen, West Brabant, Friesland en de Zaanstreek. Daarnaast geven zorgverzekeraars, overheden en patiëntenorganisaties hun visie op dit onderwerp.

In 2014 is de Long Alliantie Nederland (LAN) met het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten (NACL) gestart. Samen met de netwerkpartners zijn binnen dit vijfjarige programma SMART geformuleerde doelen gesteld, gericht op betere en meer doelmatige longzorg. Doel 1 binnen het NACL is het reduceren van het aantal ziekenhuisopnamedagen van COPD-patiënten met 25%. Het streven is dat op den duur alle regio’s in Nederland hiervoor een gerichte aanpak hebben. Vanuit het belang van de patiënt en de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de (long)zorg.

Inmiddels zijn we over de helft van het NACL; een goed moment om stil te staan bij de stappen die zijn gezet en die nog gezet moeten worden. Wat heeft het programma tot nu toe opgeleverd? Wat en wie is er nog voor nodig om het aantal opnamedagen van COPD-patiënten terug te schroeven? Welke nieuwe inzichten en initiatieven van de netwerkpartners kunnen er aan bijdragen om deze wens werkelijkheid te maken voor het einde van het NACL (2019)?

Leerdoelen:

  • Verwerven van kennis op het gebied van COPD zorgpaden en welke factoren van belang zijn bij succesvolle implementatie daarvan
  • Verwerven van inzicht in de belangen van verschillende betrokkenen / stakeholders van de organisatie van zorg voor COPD patiënten
  • Leren van diverse initiatieven in het land op het gebied van COPD ketenzorg
  • Verwerven van kennis over hoe ketenzorg het beste kan worden opgezet
  • Kennis verwerven op gebied van evidence-base voor COPD zorgpaden
(Mini)symposium
Bestand  
Flyer_COPD_conferentie.pdf30-11-2017 13:46374 KB
80
En 40 voor verpleegkundigen, studenten, praktijkondersteuners
19-1-2018
Tijd9:00 - 17:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

De University of Groningen Business School (UGBS) is het onderdeel van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen dat het post-academische onderwijs verzorgt.

Nettelbosje 2
9747 AE
Groningen
Postbus 800
9700 AV
Groningen
050 363 3459/ 9090