Opleidingen details Stichting ExpertiseCentrum Participatie
Stichting Expectise Centrum Participatie (STECR) - presentatie STECR werkwijzer Bevlogenheid & Burn-out (ID nummer: 307543)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Arboverpleegkunde323-1-2018 t/m 22-1-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Niemand wil een burn-out meemaken. Maar hoe kun je dit voorkomen als er werkdruk is, als je een onzeker tijdelijk dienstverband hebt en je bijvoorbeeld mantelzorgtaken op je hebt genomen? Kun je opgaan in je werk zonder (op een gegeven moment) burned-out te worden? Als de werkende toch een burn-out dreigt te krijgen, waaraan herken je dit en wat is een goede aanpak?

Om deze en andere vragen te beantwoorden heeft de STECR-kenniskring de werkwijzer opgezet vanuit 2 perspectieven namelijk:

- het psychisch welbevinden van de persoon als werkende in de context van de binding aan de arbeidsorganisatie (aan de hand van het ‘Spiraalmodel’ (R. Hoedeman).

- de werkrelatie tussen de werkgever en de werkende en de rol van het goede gesprek als bindmiddel (aan de hand van het STECR Vliegwielmodel).

Centraal in de werkwijzer staan energie, emoties en binding, met als positieve en negatieve uitersten in een spectrum bevlogenheid en burn-out. Bevlogenheid en burn-out worden, in samenhang met deze visie, toenemende mate in hetzelfde kader gebruikt.

  • Focus op Preventie: Hoewel in de werkwijzer ruime aandacht wordt besteed aan ‘burn-out’, wil de kenniskring vooral het voorkomen en medicaliseren ervan benadrukken. De preventieve benadering komt naar voren in een ‘tweesporenbeleid’ aan de hand van het begrip ‘bevlogenheid’ en het vroegtijdig signaleren van kenmerken van burn-out.
  • Met aandacht voor het goede gesprek: In ‘het goede gesprek’ kunnen werkgever en werkende hun wederzijdse belangen, behoeften en wensen aan elkaar kenbaar maken en op elkaar afstemmen. Werkende en werkgever/leidingge­ven­de zijn – bij voorkeur - aan elkaar gelijkwaardige gesprekspartners.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Thom Wildeboer, directeur STECR (via 030 2850557 of https://www.linkedin.com/in/thomwildeboer

 

Congres of symposium
Bestand  
aankondiging presentatie 23-1-2018.doc28-11-2017 12:54380 KB
 
23-1-2018
Tijd13:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

STECR nodigt professionals vanuit verschillende disciplines uit met elkaar samen te werken aan de oplossing van een vraagstuk. De praktijk van de sector sociale zekerheid, het domein van werk, zorg, welzijn en inkomen, vraagt immers steeds meer om een integrale, sluitende aanpak.
STECR zorgt voor een gezond evenwicht tussen de multidisciplinaire aanpak, de eigen deskundigheden en de verantwoordelijkheid van de betrokken beroepsgroepen.
Het aantal deelnemers van een kenniskring varieert van 10 tot 25.
Afhankelijk van het onderwerp komen kenniskringen 6 tot 7 maal bij elkaar. Deelnemers brengen hun visie en deskundigheid in, waarbij steeds wordt gekeken naar best of good practices, maar waarbij ook rekening wordt gehouden met de actuele stand van zaken binnen van de wetenschap. De bijeenkomsten zijn altijd gericht op professionele consen-sus over een onderwerp.
Vervolgens legt de kenniskring de definitieve concepttekst voor aan een bredere expert-meeting, bestaande uit werkgevers- en werknemers(vertegenwoordigers), cliƫnten, bestuurders en professionals. De daar ingebrachte commentaren worden gebruikt voor de uit te brengen STECR Werkwijzer.

Mede op basis van bijeenkomsten van, en contact met, leden van de Kenniskringen ontstaat een Werkwijzer of geactualiseerde versie hiervan. Werkwijzers zijn beschikbaar via de site van STECR. De inhoud van iedere werkwijzer wordt gedragen door professionals die zelfstandig en niet namens (beroeps-) organisaties deelnemen aan de kenniskring. Iedere werkwijzer bevat een verantwoording hierover.
Australielaan 14-16
3526AB
Utrecht
Postbus 24066
3502MB
Utrecht
030-2850557