Opleidingen details RINO Groep Utrecht

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Mentalisatie Bevorderende Therapie in gezinnen en systemen (MBT-F) (ID nummer: 307163)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
ELP herregistratie2714-2-2018 t/m 13-2-2021

Mentalisation Based Family Therapy (MBFT) is een systeembehandeling gericht op het (weer) op gang brengen van het mentaliseren binnen gezinnen en partner-relaties. Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) is van oorsprong een evidence based behandeling voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen ontwikkeld door Peter Fonagy en Anthony Bateman en gebaseerd op de gehechtheidstheorie. De focus van MBFT is gericht op het weer op gang brengen van mentaliserende processen in het gezin. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de onderlinge relaties. De basis is het expliciete of impliciete gevoel van psychologische verbondenheid met een ander; dit wordt belicht waardoor gezinsleden zich gezien, begrepen en geliefd voelen.

Tevens wordt de ervaring van steun versterkt door het mentaliseren: er komen meer gedeelde ervaringen over wat speelt bij de verschillende gezinsleden. Hierdoor kan een gezin uiteindelijk eigen oplossingen vinden voor problemen in het hier-en-nu en in de toekomst. MBFT is daarmee geen oplossingsgerichte maar een mentaliseren bevorderende therapie. Het is van belang de cliënten te helpen met het opnieuw op gang brengen van dit vermogen. Bevorderd wordt dat er weer spontaan en intuïtief gedacht kan worden over waarom een gezinslid zich op een bepaalde manier gedraagt of wat de motieven of intenties zijn van het eigen gedrag binnen het gezin. (Fearon, Target, Fonagy, Williams, McGregor, Sargent, & Bleiberg (2006)). De kennis over de relatie tussen een onvermogen tot mentaliseren en een te hoog spanningsniveau wordt met het gezin gedeeld. De zogenaamde 'inhibitiecirkel' van niet-mentaliseren wordt uitgelegd aan het gezin (Fonagy, Target en Asen (2007)).

 

academici en HBO-ers
Cursus
 Inleidend
 Verdiepend
12
12
ja
805
18
19
194
toetsing en evaluatie
Gz-psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Klinisch psycholoog BIG, Eerstelijnspsycholoog, Kinder- en jeugdpsycholoog NIP, NVO Orthopedagoog-generalist, Basispsycholoog, Orthopedagoog, Systeemtherapeut, Psychiater, Verpleegkundig specialist, Sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Hbo-verpleegkundige, Maatschappelijk werker
Hoofdniveau
Jeugd
Volwassenen
Tijd13:00 - 20:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:45 - 16:45
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:45 - 16:45
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:45 - 16:45
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:45 - 16:45
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met onze ruim 90 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.

Oudenoord 6
3511 BS
UTRECHT
(030) 230 84 50
Selecteer een bestand aub.