Opleidingen details Opleidingen Land van Rouw
Basisopleiding Land van Rouw Omgaan met Verlies (ID nummer: 306680)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners3022-11-2018 t/m 23-9-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De basisopleiding heeft tot doel het opleiden in het omgaan met en begeleiden van mensen met een verlieservaring of verliestrauma. De opleiding kent twee uitstroomvarianten namelijk Omgaan met Verlies en Omgaan met Verlies Kinderen & Jongeren. De opleiding heeft een post HBO accreditatie. De studenten worden opgeleid tot verliesbegeleider. 

Uitstroomvariant Omgaan met Verlies

De inhoud van de opleiding gaat over verlies in de brede zin van het  woord. De vertaalslag naar diverse doelgroepen (bijvoorbeeld ouderen, andere culturen of mensen met een verstandelijke beperking) en thema’s (bijvoorbeeld zelfdoding of verlies van gezondheid) maken studenten zelf.

Uitstroomvariant Omgaan met Verlies K&J

Dit uitstroomprofiel van de opleiding Land van Rouw heeft tot doel het opleiden in het omgaan met en begeleiden van kinderen en jongeren met een verlieservaring of verliestrauma. De studenten worden opgeleid tot rouwbegeleider/verliesconsulent in werkomgevingen waar met jeugdigen wordt gewerkt. De term verliesconsulent staat voor een functie waarbij, naast begeleidende vaardigheden, ook adviserende en coachingsvaardigheden van belang zijn. 

De opleiding is procesgericht. We werken vanuit de visie dat de persoonlijke ontwikkeling net zo belangrijk is als de professionele groei. Er is veel ruimte voor oefening en voor persoonlijke inbreng van de deelnemers.

We werken in kleine groepen van maximaal 16 studenten, omdat we het persoonlijke contact met de student belangrijk vinden.

De boeken Herbergen van Verlies van Riet Fiddelaers-Jaspers en Sabine Noten, Stapeltjesverdriet van Sabine Noten, Met mijn ziel onder de arm van Riet Fiddelaers-Jaspers en Handboek Rouw, Rouw-begeleiding en Rouwtherapie onder redactie van Johan Maes en Harriëtte Modderman vormen de leidraad van de opleiding.

We werken rondom de verstoorde verliescirkel en de beweging van de ziel als gevolg van hechtingstrauma en verliestrauma. Het systemische gedachtengoed vormt een belangrijke basis. Tijdens de opleidingsdagen wisselen theorie en praktijk elkaar af. We verwachten van studenten veel zelfwerkzaamheid en discipline in het vergaren van kennis door vakliteratuur te lezen en te bestuderen. Zo leiden we mensen op tot wegwijzers in het Land van Rouw.

De opleiding duurt twee jaar. De opleidingsdagen worden afgewisseld met verplichte intervisie en supervisie.

overig
De tweejarige basisopleiding heeft tot doel het opleiden in het omgaan met en begeleiden van mensen met een verlieservaring of verliestrauma. De opleiding kent 2 uitstroomvarianten namelijk Omgaan met Verlies en Omgaan met Verlies Kinderen & Jongeren. De opleiding heeft een post HBO accreditatie. De studenten worden opgeleid tot verliesbegeleider.
Wij kiezen in de opleiding voor diepgang, de vertaalslag naar de verschillende doelgroepen wordt door
de student zelf gemaakt. Professionele groei en persoonlijke ontwikkeling zijn de
fundamenten van onze opleiding.
6045
12
16
Sabine Noten, erkend verliesdeskundige, heeft onderzoek gedaan naar invloed van Jong Verlies (beschreven in het boek Stapeltjesverdriet), heeft een eigen praktijk.
Wim van Lent, mannenhulpverlener met een eigen praktijk 'De mannenboom', werkzaam geweest in de psychiatrie, heeft recent de Therapeutische vervolgopleiding Werken met Gestolde rouw afgerond.
Gijs Visser, eigen praktijk Kind- en Jongeren praktijk Go!. Heeft ook de basis- en vervolgopleiding bij Land van Rouw gevolgd.
Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers, erkend verliesdeskunige en auteur van vele boeken over verlies. Gepromoveerd op het thema Verlies.
Alle opleiders hebben zich verder bekwaamd door systematische opleidingen, o.a. bij Phoenixopleidingen in Utrecht.
177
Studenten met minimaal een afgeronde relevante HBO- of universitaire opleiding die professioneel met verlies in aanraking komen.
Het betreft een ervaringsgerichte opleiding waarbij de literatuur en achtergrondinformatie zoveel mogelijk zelfstandig wordt doorgenomen en tijdens de contactdagen wordt de theorie in praktijk omgezet door het oefenen van vaardigheden en andere werkvormen (Werkvorm(en):ervaringsgericht, systemische werk (kleine opstellingen), lijfwerk, ademhaling, stem, beweging, creactieve werkvormen, mindfulness, rollenspel, cases.) Dit wordt afgewisseld met korte theoretische uitleg. De masterclasses (4 x per jaar) wordt door 1 van de opleiders en een gastdocent verzorgd. In inspiratiedagen (facultatief) krijgen de studenten de mogelijkheid om zich te verbreden en verdiepen in hun vakmanschap.
 
Bestand  
4. Competenties LvR.pdf20-11-2017 9:5478 KB
2. Doelstellingen en eindtermen.pdf20-11-2017 9:5486 KB
Toetsings- en examenreglement.docx20-11-2017 9:54134 KB
3. Indeling in opleidingsmodules.pdf20-11-2017 9:5473 KB
Nee
Ja
LocatieGroesbeek (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenIn overleg met Sandra van Burk. Onze opleidingen duren 2 jaar. Met Sandra afspraak gemaakt dat we aansluitende accreditatie aanvragen op Accreditatie 246290 tot 22-11-’18

Tweejarige post-hbo opleiding Land van Rouw/Omgaan met verlies en Omgaan met verlies Kinderen & Jongeren.

Villa Den Breul Rijksstraatweg 171
6573 CN
Beek-Berg en Dal
024-7370030