Opleidingen details Arkin Leren & Ontwikkelen Amsterdam
Ethische reflectie (ID nummer: 306185)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten1520-3-2018 t/m 19-3-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inleiding:

Zoals in elke zorginstelling spelen binnen in Arkin, GGZ en verslavingszorg Amsterdam morele vraagstukken. Er zijn immers mensen in zorg die (chronisch) lijden aan psychiatrische e/o verslavingsproblematiek en bovendien is een groot aantal van hen onder dwang opgenomen of wordt als zodanig behandeld. Dat brengt onherroepelijk ethische dilemma’s met zich mee en vraagt om ethische doordenking en om criteria te formuleren voor moreel handelen. Wat moet er moreel gezien gedaan of gelaten worden en op grond van welke argumenten?

De ethische discussie binnen de zorg en met name binnen de ‘cure´ is lange tijd gedomineerd door de vier principes van Beauchamp & Childress (1979), te weten: respect voor de autonomie, niet-schaden, weldoen en rechtvaardigheid. Deze principebenadering bleek in de praktijk niet te voldoen binnen de Verslavings- en Geestelijke Gezondheidszorg. In de laatste decennia zijn dan ook andere benaderingswijzen ontwikkeld en gangbaar geworden, waaronder de zogeheten `zorg-ethiek´. Hierin staan zorgrelaties met de daarin zichtbare waarden centraal. Welke dilemma´s spelen er binnen deze specifieke zorg, waaraan moet goede zorg voldoen en wat verstaan wij met elkaar onder goede zorg? Zijn daar ook criteria over te formuleren? Uitgangspunt daarbij is dat antwoorden op voorhand niet te geven zijn, maar zal altijd de uitkomst zijn van beraad en onderhandeling. Deze cursus wil medewerkers in een multidisciplinaire setting sfcholing bieden in zorgethische benaderingswijzen en daarbij handvaten aanreiken om op een methodische wijze te l reflecteren op ethische vragen.

Onderzoek (Kanne/ Baudain 2009, van Remmerden 2007) heeft inmiddels uitgewezen dat verhoging van het ethisch bewustzijn van medewerkers leidt tot een verbetering van de kwaliteit van zorg, omdat er een breder perspectief op (de zorg voor) de cliënt wordt geboden, maar ook de tevredenheid van medewerkers bleek toe te nemen.


Opzet cursus:

In deze cursus van in totaal vier middagen zal zowel worden stilgestaan bij theoretische verdieping met betrekking tot ethische benaderingswijzen (zoals de zorgethiek, presentiebenadering etc), grenzen aan de bemoeizorg, normaliteit versus ziekte, autonomie als positief en negatief begrip en tot slot diversiteit (gender en interculturalisatie). Daarnaast zal er ruim aandacht zijn voor reflectie op casuïstiek uit de dagelijkse praktijk. Deelnemers worden uitgenodigd om eigen casuïstiek in te brengen en deze te leren analyseren. Als methodiek wordt daarbij het Arkin ethisch stappenplan gebruikt ( zie bijlage)

Doel:

Het vergroten van de vaardigheid tot (systematische) reflectie op ethische dilemma’s in de psychiatrische praktijk en het ontwikkelen van een breder perspectief op (waarden in) de zorg.

 Deze scholingsactiviteit is geschikt voor Verpleegkundig Specialisten
Opleiding
Bestand  
bijlagen cursus ethische reflectie.doc8-1-2018 10:5349 KB
 
225
20-3-2018 t/m 19-6-2018
Tijd13:00 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Arkin is per 1 september ontstaan uit een fusie tussen JellinekMentrum en AMC de Meren. Arkin is in het leven geroepen om de cliënten van JellinekMentrum en AMC de Meren beter van dienst te zijn. Met de fusie ontstaat er meer samenhang tussen forensische psychiatrie, acute psychiatrie, verslavingszorg en openbare geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam.
 

Klaprozenweg 111
1033 NN
Amsterdam
Postbus 75848 Afd. Leren & Ontwikkelen, KP 3313 T.a.v. Evelien van der Geest
1070
Amsterdam
020-5905128