Opleidingen details Landelijke Werkgroep Endocrinologie Verpleegkundigen (Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie)
Verpleegkundig Endocrinologie Symposium 2018 (ID nummer: 305857)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Diabetes Zorg626-1-2018 t/m 25-1-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Leerdoelen Verpleegkundig Endocrinologie Symposium 26-01-2018

Het polyglandulair auto-immuun syndroom: de deelnemer kan na het bijwonen van de lezing over het polyglandulair autoimmuun syndroom benoemen wat de onderliggende oorzaak is van deze zeldzame ziekte en wat de klinische gevolgen hiervan kunnen zijn. Tevens kan de deelnemers benoemen hoe de behandeling er uit zal zien en welke gevolgen dit heeft voor de patiënt.

Verborgen dikmakers: de deelnemer kan na het bijwonen van de lezing over verborgen dikmakers benoemen wat de prevalentie van obesitas in Nederland is en waarom de huidige behandelingen van obesitas vaak falen. Ook krijgt de deelnemer inzicht in ‘verborgen dikmakers’, waaronder verstoord hongergevoel (oa door crash-dieten), slaaptekort, stress, een genetische of hormonale aandoening, problemen met het metabolisme en nog veel meer.

Transities in de zorg: de kloof overbruggen: de deelnemer heeft na het bijwonen van de lezing over transities in de zorg inzicht in het belang van een soepele transitie van jongeren met endocrinologische aandoeningen die de overstap van kinderzorg naar volwassenen zorg maken. Tevens neemt de deelnemer kennis van de nieuwste inzichten over bruikbare (verpleegkundige) interventies, uitkomsten en uitdagingen.

Diabetes mellitus type 1: de deelnemer kan na het bijwonen van deze lezing benoemen wat de belangrijkste oorzaak is van type I diabetes en waarop de behandeling gebaseerd. Daarbij neemt de deelnemer kennis van de laatste richtlijnen over de behandeling middels continue subcutane insuline infusie. De deelnemer leert ook hoe zelfmanagementvaardigheden van de patiënt verbeterd kunnen worden.  

Schildklierpathologie voor beginners: de deelnemer kan na het bijwonen van deze workshop de basis fysiologie en anatomie van de schildklier en de meest voorkomende schildklieraandoeningen benoemen. De deelnemer neemt tevens kennis van de diagnostiek en behandeling van o.a. hypothyreoïdie, de Ziekte van Graves en thryeooïditis. De deelnemer kan de belangrijkste aspecten in het kader van (verpleegkundige)zorg benoemen.

Schildklierpathologie voor gevorderden: de deelnemer kan na het bijwonen van deze workshop de oorzaken van de Ziekte van Graves en hypoparathyreoidie na schildklieroperatie benoemen. Daarnaast kan de deelnemer beargumenteren wanneer voor verschillende behandelingsmogelijkheden gekozen wordt (medicatie, radioactief jodium en operatie.), rekening houdend met de voor- en nadelen van deze behandelopties, en de factoren die meewegen bij onder andere oogklachten en zwangerschapswens.

Een greep uit de verpleegkundige praktijk: tijdens deze workshop zullen drie ervaren endocrinologie verpleegkundigen hun kennis en ervaring delen ten aanzien van de volgende onderwerpen: 1) kennisoverdracht op de werkvloer, op de verpleegafdeling 2) Niet functioneel hypofyse macro adenoom 3) Patiënt met hypofisitis (en daardoor secundaire bijnierschorsinsufficiëntie) ten gevolge van immunotherapie bij longcarcinoom.

Feochromocytoom: de deelnemer kan na het bijwonen van deze workshop de anatomie en fysiologie van de bijnier en de pathofysiologie van het feochromocytoom benoemen. De deelnemer is ook in staat om de klachten en symptomen herkennen die passen bij het feochromocytoom. Daarnaast is de deelnemer op de hoogte van de operatieve behandeling en  de medicamenteuze voorbehandeling teneinde een hypertensieve crisis te voorkomen.

BijnierNET: de deelnemer heeft na het bijwonen van de lezing kennis genomen van de organisatie BijnierNET en de belangrijkste doelstellingen. De deelnemer is in staat om patiënten en andere ook zorgverleners te informeren en de publicaties van BijnierNET te gebruiken voor de eigen praktijk.  Daarnaast neemt de deelnemer kennis van  de kwaliteitsstandaard voor bijnieraandoeningen die onlangs gepubliceerd is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26-1-2018
Tijd9:00 - 16:45
LocatieNoordwijkerhout (NL) (Toon kaart)

De Landelijke Werkgroep Endocrinologie Verpleegkundigen is een werkgroep binnen de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE). De LWEV organiseert ieder jaar een verpleegkundig symposium waarbij niet alleen de nieuwste medische inzichten in de diagnostiek en behandeling van patienten met een endocriene aandoening wordt behandeld, maar ook verpleegkundige zorg voor deze groep patienten met een zeldzame aandoening.

 

Meibergdreef 9
1105 AZ
Amsterdam
010-70433176